1 Temmuz'a dikkat! 1 Temmuz'a kadar bu belgeyi almalısınız

1 Temmuz'a dikkat! 1 Temmuz'a kadar bu belgeyi almalısınız

AB'ye uyum sürecinde konutlar için getirilen ''Enerji Kimlik Belgesi'' alma zorunluluğu, 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya konulacak.

1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren, binalar için Enerji Kimlik Belgesi olmadan alım-satım ve kiralama yapılamayacak. Yeni inşa edilen binalar için söz konusu tarihten itibaren bu belgeleri almak zorunlu hale gelirken, mevcutlar için 2017'ye kadar süre tanınacak.

Belge sayesinde mevcut konutlarda ısı yalıtımı ve diğer verimlilik artırıcı uygulamalarla birlikte sürdürülebilir ekolojik yapılar özendirilecek.

KONUTUN ''ENERJİ TAPUSU''

Enerji verimliliği ve danışmanlık hizmeti veren bir firmanın Genel Müdürü olan Ergin Kaya, ''Enerji Kimlik Belgesi''nin binaların enerji tüketimindeki performansını gösteren, konutun ''Enerji tapusu' olarak nitelendirilen bir belge olduğunu söyledi.

Binanın harcadığı, ısıtma ve soğutma için ihtiyaç duyduğu enerji, çevreye verdiği zarar, yenilenebilir enerji kullanım oranını gösteren bu belgenin binalardaki enerji verimliliğinin sağlanmasında büyük önem taşıdığını ifade eden Kaya, şöyle konuştu:

''Yeni yapılan binalar 1 Temmuz'dan itibaren bu belgeyi zorunlu olarak edinecek. Mevcut binalar için ise 2017 yılına kadar süre tanındı. Özellikle 2017'den sonra tüm konutların alım-satım ve kiralaması bu belge olmadan yapılamayacak. Bu belgede binanın yalıtım özelliklerinden aydınlatmasına kadar birçok bilgi de yer alacak. Vatandaşlar, alacakları konutun enerji giderleri, yıllık maliyetleri gibi birçok bilgiye ulaşabilecek.''

BANKALARIN ENERJİ VERİMLİLİĞİ KREDİLERİ

Kaya, belge sayesinde vatandaşların yeni aldıkları konutlarda enerji gideri olarak yüksek faturalar ödemek zorunda kalmayacağını dile getirerek, yalıtımı iyi olmayan, ısınma maliyetleri yüksek olan konutların fazla tercih edilmeyeceğini bildirdi.

''Enerji Kimlik Belgesi''nin konutların fiyatlarını bile etkileyebileceğini vurgulayan Kaya, ''Çünkü belge, binanın neye ihtiyacı olduğunu, konut için cepten ne kadar para çıkacağını gösteriyor. 2017'ye kadar bu konuda büyük bir pazar oluşacak. Bankalar belki bu anlamda krediler sağlayacak. Enerji verimliliği kredileri de ortaya çıkacak'' dedi.

Kaya, bu belgeyi yeni binalar için eğitimli mühendis ve mimarlar, mevcutlar için enerji verimliliği şirketlerince verileceğini sözlerine ekledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.