100 bin kişiye iş fırsatı
Kriz ortamında İŞKUR işsizin dert kapısı oldu. Kurum bu yıl 100 binden fazla işçiyi yurtiçi ve yurtdışında işle buluşturacak.
Halen kurumun portföyünde 4 bine yakın iş için yaklaşık 12 bin açık pozisyon var. İŞKUR ayrıca, kriz döneminde 100 bin işsize mesleki eğitim verecek... ..
İŞKUR bir yandan yönettiği 39 milyar TL'yi bulan İşsizlik Sigortası Fonu'yla herkesin ilgisini çekerken, bir yandan da özellikle yerli ve yabancı işverenlerin işçi aradığı kurum olarak dikkat çekiyor.
Haftalık ekonomi dergisi Para, bu haftaki kapak haberini İŞKUR'a ayırdı. Derginin haberine göre İŞKUR bu yıl 100 binden fazla işçiyi yurtiçi ve yurtdışında işle buluşturacak.
İŞKUR'A NASIL BAŞVURULUR?
İş arayanların İŞKUR'a kayıt yaptırabilmeleri için 14 yaşını doldurmuş olmaları, kayıt esnasında fiili askerlik görevinde bulunmamaları, Türk vatandaşı olmaları gerekiyor. Kayıt için nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi geçerli belgelerden biri isteniyor. Kişilerin mesleklerinin tespitinde beyan esas alınıyor.
Ayrıca özürlüler için, Sağlık Kurulu Raporu aslı veya onaylı örneği isteniyor. Eski hükümlüler için ise Cumhuriyet Savcılığı'ndan alınmış Eski Hükümlü Belgesi veya Cumhuriyet Savcılıkları'nca tasdik edilen Tahliye Edilen Eski Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu talep ediliyor. Terörden etkilenenlerden de terörden etkilendiğine dair Durum Belgesi ve İş İstek Formu isteniyor. Başvurular kurumun 81 il ve ilçe müdürlüklerine yapılıyor.
FON EN BÜYÜK GÜVENCE
İŞKUR, bugün sahip olduğu 39 milyar TL'yi bulan İşsizlik Sigortası Fonu'yla ülkenin en önemli rezervlerinden birini yönetiyor. İşsizlik sigortası 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda belirtilen prime esas aylık brüt kazançlar üzerinden; sigortalı yüzde 1, işveren yüzde 2, devlet yüzde 1 oranında prim ödüyor.
İşsizlik Sigortası Fonu, işsizlik sigortası primlerinden, sigortalı ve işverenlerden alınacak ceza, gecikme zammı ve faizlerden, oluşuyor. Fonda biriken parayla sigortalı işsizlere ödenek veriliyor. Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi sağlanıyor.
Ayrıca 2008 yılı için 1 milyar 300 milyon, 2009-2012 yıllarında ise fon tarafından tahsil edilecek nema gelirlerinin dörtte biri, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamındaki yatırımlara yönlendirilmek üzere Hazineye aktarılıyor. 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük olanlar ile yaş şartı aranmaksızın 18 yaşından büyük kadınlar için işverene ait sigorta primlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu'na beş yıl süre ve belirlenen oranlarda aktarılması da fon tarafından gerçekleştiriliyor.
31 Ocak 2009 tarihi itibariyle fonun toplam gelirleri; 13 milyar 711 milyon TL'si işçi ve işveren primi, 24 milyar TL'si de faiz geliri olmak üzere toplam 42 milyar 738 milyon TL olarak gerçekleşti. Fonun toplam varlığı, işsizlik sigortası giderleri 3 milyar 592 milyon TL ve ücret garanti fonu gideri 9 milyon 702 bin TL düşüldükten sonra, 39 milyar 136 milyon TL olarak belirlendi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.