2010`a Giderken Atatürk Kültür Merkezi

2010`a Giderken Atatürk Kültür Merkezi

Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenilenme projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmaları ihale noktasına geldi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, 8 Ekim 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devraldığı Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yenilenme projesi kapsamında sürdürdüğü çalışmaları ihale noktasına taşıdı. Şubat ayı sonunda açılacak Atatürk Kültür Merkezi yenileme projesi ihalesine hazırlık niteliği taşıyan ve müteahhitlik firmalarına yönelik olarak yapılan bilgilendirme toplantısı 18 Şubat 2009 tarihinde gerçekleşti.

İhaleye katılmak isteyen firmaların temsilcilerinin katıldığı toplantıda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Nuri M. Çolakoğlu ve Atatürk Kültür Merkezi yenilenme projesini hazırlayan mimar Murat Tabanlıoğlu konuşmacı olarak katıldı. Toplantıda hem projeye, hem de ihale sürecine ilişkin ayrıntılar hakkında bilgi verildi.

“AKM, Mayıs 2010’da tüm birimleriyle hizmet verecek”

Nuri M. Çolakoğlu, Türkiye’nin kültürel mirasının bir parçası haline gelmiş olan Atatürk Kültür Merkezi’nin yenilenmesi projesinin, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın kuruluşunu sağlayan yasada da yer aldığını vurguladı. Çalışmaların Kültür ve Turizm Bakanlığı,  İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve uzman gruplar tarafından büyük bir titizlik içinde yürütüldüğünü belirten Çolakoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün başlayan ihale süreciyle projenin altyapı çalışmalarında yeni bir dönemece giriyoruz.. İstanbul’un kültür haritasında çok önemli bir yere sahip olan bu yapı, kenti geleceğe taşıyacak bir kültür merkezi olarak İstanbulluların hayatına yeniden girecek. 2009’un Ekim ayında bazı bölümleri kullanıma açılacak olan AKM, 2010’un Mayıs’ından itibaren bütün birimleriyle hizmet verecek.” 

Sistem olarak ömrünü tamamlamış ve tamiratla yenilenebilecek durumda olmayan bina altyapısının, “bir kültür yapısını güncelleme projesi” olarak ele alındığını belirten Çolakoğlu, “Yaptırdığımız projenin hayata geçirilmesi için bugün başlattığımız ihale süreciyle, bu işi hızla ve çok kaliteli bir biçimde yapacağına inandığımız Türkiye’nin değerli müteahhitlik firmalarını işbaşına çağırıyoruz” dedi. 

Projenin mimarı Murat Tabanlıoğlu ise gerçekleştirilecek mimari düzenlemelerle, etkinlik mekanlarının niteliğini de geliştirerek binayı, güncel kültür programlarına da uygun hale getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

AKM’nin 365 gün gece-gündüz yaşayacak donanıma sahip olacağını belirten Tabanlıoğlu, kültürel mirasın korunarak geleceğe taşınması ilkesinden yola çıkarak AKM projesini geliştirdiklerini, hedefin 2010 yılında İstanbul’un 21. yüzyıla yakışır bir kültür merkezine kavuşması olduğunu ifade etti. 
30 bin m² inşaat alanına sahip çok işlevli yapı kompleksi deneyimi şart

Toplantıda, yenileme çalışmasının sonucunda Atatürk Kültür Merkezi’nin nasıl şekilleneceğine ilişkin tüm teknik bilgiler ayrıntılarıyla sunulurken, ihale sürecinin işleyişi ve ihaleye katılım şartları da katılımcılara aktarıldı. 

İhaleye katılacak müteahhit firmalarda, minimum 30 bin m² inşaat alanına sahip çok işlevli yapı kompleksi inşaatı deneyimi, yetişmiş ve deneyimli şantiye ve teknik satın alma ekipleri, renovasyon projesi için gerekli makine parkına halihazırda sahip olma ve özel imalat uygulamaları konusunda deneyimli olma gibi bazı şartlar aranıyor.
AKM’nin yenilenme projesi, binanın statik açıdan güçlendirilmesi, restorasyonu, mimari açıdan geliştirilmesi, enerji etkin hale getirilmesi, elektromekanik donanımı, güvenlik, ses, akustik, ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, sahne sistemlerinin de yenilenmesini içeren çok katmanlı bir çalışma olarak hayata geçiriliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.