5 bin YTL yatırımla ayda 3 bin YTL kazan
Küçük yatırımlarla kendi işinizin patronu olmak ister misiniz? Metin Can girişimciler için fırsatları araştırdı
Fiyatları 2 bin ile 10 bin YTL arasında değişen otomat makineleri girişimciler için yeni fırsat kapısı oldu. Yiyecek, sıcak-soğuk içecek, kağıt mendil, çorap, kadın pedi, kozmetik, telefon aksesuarları ve yaratıcılığınıza kalmış daha bir çok sektörde otomatlar aracılığı ile para kazanmak mümkün. Yapmanız gereken, uygun bir yer ve kazandıracağına inandığınız sektörü belirlemek. Otomatların bakımı için haftada birkaç saatinizi ayırmak yeterli.
1000 –3000 YTL ARASI GELİR
Otomat sektörü özellikle yeni girişimciler açısından çok avantajlı. Diğer yatırımlarda olduğu gibi, işin kurulumu için ciddi ve maliyetli alt yapı gerekmiyor. Ayrıca küçük bir yatırımla başlanabildiği gibi kısa vadede yatırım miktarını artırmak mümkün. Otomat başına aylık gelir bin YTL ile 3 bin YTL arasında değişiyor. Buradaki en belirleyici unsur, yer seçimi ve sattığınız ürün. Kalabalık bir caddede veya alışveriş merkezinde doğru ürünü satmayı başardığınızda aylık gelirinizin 3 bin YTL’nin üzerine çıkması hayal değil.
DOĞRU SEKTÖRÜ BULMAK ŞART
Bugün onlarca ürün otomat makinelerinde satılıyor. Ancak yeni ve yaratıcı ürünleri de bu makineler ile satabilirsiniz. Örneğin; dondurma, kadın pedi, prezervatif, kuruyemiş, oyuncak, DVD, şeker, oje parfüm, makyaj temizleme mendili, aseton, bluetooth kulaklık setleri, araç şarj cihazları son dönemde girişimcisini üzmeyen sektörlerden bir kaçı.
Öte yandan ürün satmak yerine boy-kilo ölçümü, hatta masaj yapan otomatların da kazancı oldukça yüksek.
BÜYÜK FİRMALAR DA GİRMEYE BAŞLADI
Kozmetikten gıdaya, cep telefonundan tekstil sektörüne kadar, dünyada birçok büyük şirket de pazarlama aracı olarak artık otomat makinelerini seçmeye başladı. Bunun başlıca nedeni otomatların getirdiği maliyet avantajı. Bir mağazanın kira, elektrik, çalışanlar gibi olmazsa olmaz harcamalarına karşın otomatlar, çok düşük maliyetlerde 7 gün 24 saat hizmet verebiliyor.
ÖDEME SEÇENEKLERİ SİZE BAĞLI
Otomatlarda paranın yanı sıra farklı ödeme sistemleri de kullanılıyor. Özellikle şirketlere bulunan ve ağırlıklı çay kahve satışı yapan otomatlarda akıllı kart sistemi tercih ediliyor. Ayın belirli günleri şirket çalışanları kartlarına nakit para yükleyerek, otomatlardan alış veriş yapıyor. Alışveriş merkezleri ya da caddelerde ise bozuk para veya kredi kartı ile satış gerçekleşiyor.
SEKTÖR 10 KAT BÜYÜYECEK
Otomat makineleri kullanımı Türkiye’de yeni gelişmeye başlayan bir sektör. Dünyada ise 30 milyar dolarlık işlem hacmi bulunuyor. Kârlılık oranının yüksekliği, gelişime açık olması ve sunduğu yenilikler ile sektörün Türkiye’de hızla yükselmesi bekleniyor. Bugün Avrupa'da 15 milyon civarında otomat mevcut. Sadece Fransa’da bu rakam 400 bin. Türkiye'deki otomat sayısı ise 40 bin civarında.
ULUSLARARASI ZİNCİRLERE KATILABİRSİNİZ
Türkiye’de bu alanda en büyük firmalardan biri ABD kökenli International Vending Center (IVC) isimli şirket. 1997 yılında faaliyetine başlayan firmanın Türkiye’de bir çok ilde yatırımları bulunuyor. IVC, faaliyet gösterdiği ülkelerde pazar payları çok yüksek olan şeker, sakız, çikolata, oyuncak top, kapsül ve kuruyemiş otomatlarının ithalatını ve satışını yapıyor. Franchise modeli ile büyüyen şirket yeni girişimcilere açık. Şirketin bir halkası olunduğunda satılan makine ve içindeki ürünler tek bir merkezden geliyor. IVC bugüne kadar öğrenciden şirket yöneticisine kadar 2 bin 500 kişiyi girişimci yaptı. IVC'nin 2008 planı 25 bin otomata ulaşmak. Firma, geliştirdiği iş modeliyle girişimcilerin metrekare fiyatının 50 doları bulduğu alışveriş merkezlerinin yanı sıra oteller ve mağazalarda da kira ödemeden satış yapmasını sağlıyor
OTOMATTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
* Türkiye’de otomat makineleri imal eden firmaların yanı sıra ithalatını yapan 50’ye yakın firma bulunuyor
* Alınacak makineler uzun ömürlü ve 2. el değerleri yüksek olmalı.
* Eğer bir partner ile iş yapılacak ise bu partner yedek parça ve teknik servis sağlayabilecek yeterlilikte olmalı.
* Yer seçimi çok önemli. Yanlış yere kurulan her makine girişimcinin aleyhine çalışır.
* Yatırım yapılacak bölge hakkında çok titiz bir analiz yapılmalı.
YER SEÇİMİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ
* Metro, tren istasyonları, alışveriş merkezleri, havalimanları, şirketler, hastaneler, oteller, caddeler gibi insanların kalabalık olduğu bölgeler en fazla tercih edilmeli.
*Temiz, toz ve nemden uzak, direkt güneş ışığı almayacak, havadar bir yer seçilmeli.
* Mekânda haşarat varsa bina önceden mutlaka ilaçlanmalı. Bu işlem rutin olarak yapılmalı.
* Otomatlar yetkili servis elemanları tarafından yerleştirilmeli ve taşınmalı.
* Güvenlik kameralarının olduğu veya sürekli gözetim altındaki noktalar seçilmeli.
* Mekânda topraklama tertibatlı, düzenli akım ve ayrı sigortalı elektrik tesisatı olmalı.
* Kullanılan modele göre değişmekle beraber bir otomat ortalama olarak, standart bir ev tipi buzdolabından daha fazla elektrik tüketmez.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.