60 yıldan sonra ilk kez top üretiyoruz!
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) ve ASELSAN'ın iş birliği ile gerçekleştirilecek “Havadan Taşınabilir 105 MM Hafif Çekili OBÜS Projesi” için MKEK'da imza töreni düzenlendi.
Gönül, burada yaptığı konuşmada, savunma sanayinde özgün tasarım ve geliştirmeye dayalı yurt içi çözümlerin ortaya çıkmasıyla birlikte büyük ilerlemeler kaydedildiğine işaret ederek, bu sayede katma değeri kritik ürünlerin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve yabancı silahlı kuvvetlerin envanterine girmesinin sağlandığını kaydetti.
Savunma sanayindeki tedarik sisteminde yaşanan dönüşüm sonucu yurt içi gelişme modeline geçildiğine dikkati çeken Gönül, “Bu sayede, hem ordumuzun ihtiyacı olan silah sistemleri yurt dışına kaynak çıkışı asgariye indirilerek temin edilir hale gelmiş hem de önemli ölçüde ithalatın önüne geçilmiştir” diye konuştu.
MKEK'nın gerçekleştirdiği projelerden örnekler veren Gönül, kurumun “Havadan Taşınabilir 105 mm Hafif Çekili Obüsü” tasarlayıp üretecek potansiyele eriştiğinin görüldüğünü belirterek, “60 yıldan beri ilk defa yeniden top üreteceğimizi öğrenmiş olmaktan dolayı mutluluk duydum” dedi.
Gönül, milli imkanlarla tasarlanarak imal edilecek hafif çekili obüsü, Türk ordusunun ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamasının ötesinde rakipleriyle boy ölçüşebilecek ihracat potansiyeli de olan bir ürün olarak değerlendirdiklerini ifade etti.
Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar da projenin savunma sanayi açısından büyük bir adım olacağına inandığını söyledi. Çekili obüs projesinin son derece rekabetçi bir ürün ortaya çıkaracağını vurgulayan Bayar, projenin 49 aylık bir süreci kapsadığını kaydetti.
Savunma sanayi projelerinde yerli sanayi katılımının önemine dikkati çeken Bayar, “Biz artık Türk Silahlı Kuvvetlerine yurt dışında tasarlanan silahlar almak istemiyoruz” dedi.
ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman ise TSK'nın ihtiyaçlarını karşılamak üzere pek çok sistem geliştirdiklerine dikkati çekerek, topçu sistemlerinde de uluslararası ortamda rekabet edebilecek bir düzeye eriştiklerini ifade etti.
Proje ile ilgili ASELSAN'ın üstleneceği görevler hakkında bilgi aktaran Ergeneman, görevlerini en iyi şekilde yerine getirerek projeyi en kısa sürede sonuçlandıracaklarını kaydetti.
MKEK Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu ise kurumun tarihi ve çekili obüs projesi hakkında bilgi verdi.
Önsipahioğlu, obüsün üzerinde bulunan atış kontrol sistemi ile namlunun sağa sola dönüş kabiliyeti dışındaki hedeflere namlu yönlendirmesinin, kundak artırmak suretiyle yeniden tevcihe gerek duyulmadan
Obüsün, 6 bin 400 milyeme atış yapabilme kabiliyetine sahip olacağını belirten Önsipahioğlu, “Obüs ayrıca mevcut sistemlere kıyasla daha yüksek bir atış süratine sahip, daha hafif ve daha uzun menzilde etkin olacaktır” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Bakan Gönül ve yetkililer tarafından proje sözleşmesi ve sertifikası imzalandı.
Bu arada, törenin ardından Bakan Gönül'e, gazetecilerin “Domuz gribi aşısı olacak mısınız?” sorusunu yöneltmesi üzerine “Onu Sağlık Bakanı'na sorun. Bana top, tüfek sorun cevaplayayım” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.