ABD'den 30 bin asker çekme kararı
ABD'nin Irak'taki komutanı Petraeus, gelecek yaza kadar Irak'tan yaklaşık 30 bin askerin çekilmesini öngörüldüğünü söyledi. Açıklama tüm TV'ler den naklen yayınlandı.
ABD Başkanı George Bush'un rakibi Demokrat Partililerin, Irak'taki Amerikan askerlerinin bir an önce ülkeye geri çekilmesi yönünde baskılarını artırdığı bir dönemde Petraeus, ABD kongresinde Irak'taki durumu anlatan bir oturuma katıldı.
Petraeus, geçen kış Amerikan askerleri sayısının bölgede artırılması sayesinde, Amerikan askeri hedeflerinin ''büyük ölçüde'' karşılandığını ve bu çerçevede, Irak'ın güvenliğini tehlikeye atmadan, bu ülkedeki asker sayısını yaz aylarına kadar önceki düzeyine döndürebileceklerine inandığını kaydetti. Orgeneral Petraeus'un askeri üniformayla katıldığı oturum, bütün Amerika'da televizyonlardan canlı yayınlandı.
Kamuoyu yoklamalarına göre Amerikan halkının, Irak'taki durumla ilgili olarak Beyaz Saray'dan çok askerlerin görüşüne önem verdiği bir ortamda Petraeus, 2 bin Amerikan deniz piyadesinden oluşan bir grup askerin, bu ay sonuna doğru Irak'tan çekileceğini, ardından Aralık ortasında, 3 bin 500-4 bin askerin daha çağrılacağını, Temmuz 2008'e kadar da çekilen asker sayısının 30 bini bulmasını beklediğini belirtti. Bu gerçekleştiği takdirde, ABD'nin Irak'taki asker sayısı, Başkan Bush'un geçen kış ek asker gönderme kararından önceki rakam olan 130 bine düşecek.
Petraeus, kalan askerlerin çekilmesiyle ilgili kararın ise gelecek Mart ayında verileceğini kaydetti. Bush'un ek asker gönderme kararının ardından, şiddetin göreceli olarak azaldığı argümanını savunan Petraeus, Irak ordusunun da yavaş yavaş kabiliyetlerini artırdığını ve giderek daha fazla güvenlikle ilgili sorumluluk aldığını söyledi. Anbar bölgesinde Iraklılar'ın teröristlere karşı tutum aldığını örnek gösteren Petraeus, başka bölgelerde de aynı türde yaklaşımları gözlediklerini kaydetti.
SAVAŞ PROTESTOCULARI DA YER ALDI
Petraeus kongrede konuşurken Bush, Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi telefonla aradı. Bush'un, gelecek birkaç gün içinde Irak'taki durumla ilgili ulusa seslenmesi de bekleniyor. USA Today ve Gallup tarafından yaptırılan bir kamuoyu yoklamasına göre, Amerikan halkının yüzde 60'ı, Amerikan askerlerinin Irak'tan çekilmesine ilişkin bir takvim açıklanması gerektiğine inanıyor.
Beyaz Saray ise bunun teröristleri cesaretlendirmek anlamına geleceği görüşünü savunuyor ve takvim açıklamayı reddediyor. Aynı ankete göre halkın sadece yüzde 35'i, Irak'ta durum düzelinceye kadar askerlerin bölgede tutulması gerektiğine inanıyor. Petraeus'un yanı sıra, ABD'nin Irak'taki Büyükelçisi Ryan Crocker da aynı oturumda kongre üyelerine hitap ederken, oturum, savaş karşıtı protestolara da sahne oldu.
Missouri Demokrat Parti Milletvekili Ike Skelton, sık sık polisten, göstericilerin dışarı çıkarılmasını istedi. Petraeus'un konuşması, mikrofonunun çalışmaması yüzünden 10 dakika geç başladı. Öte yandan, ABD kongre polisinin verdiği bilgiye göre, oturumu izlemek üzere kongre binasına gelen ve savaş karşıtlığında yürüttüğü önderlikle dikkatleri üstüne toplayan Cindy Sheehan tutuklandı. Irak'ta oğlunu kaybeden Sheehan'ın polis memuruna saldırmaktan tutuklandığı belirtildi.
CROCKER TÜRKİYE'YE İŞARET ETTİ
Büyükelçi Ryan Crocker da oturumdaki konuşmasında, Irak'ın komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesinin önemine değinirken, İstanbul'da Ekim ayında yapılacak Irak'a komşu ülkeler toplantısına işaret etti.
Crocker, Irak'ın aynı zamanda Türkiye üzerinden petrol ihraç ettiğine de dikkati çekti. Irak'ın diğer komşularından Suriye'nin, halen sınırdan bu ülkeye teröristlerin sızmasına seyirci kaldığını söyleyen Crocker, İran Hükümeti'nin de Irak'ta ''zarar verici'' bir rol oynadığını ifade etti ve ''İran hükümeti, istikrarsız bir Irak'ın getireceği riskleri görmezden geliyor'' dedi.
Irak'ta 2006 yılı için, ''Kabul etmeliyiz ki, çok kötü bir yıldı'' diyen Crocker, 2007 yılında ise bazı iyi gelişmelerin gözlendiğini belirtti.
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.