Açılımda 10 Kasım tartışması

Açılımda 10 Kasım tartışması

Demokratik açılımın Meclis'te görüşüleceği güne CHP ve MHP den itiraz geldi

Demokratik açılımda son tartışma, hükümetin konunun Genel Kurul’da görüşülmesi için belirlediği tarih nedeniyle yaşanıyor. 10 Kasım’a CHP ve MHP’den itiraz geldi.

Hükümetin demokratik açılımı Meclis Genel Kurulu’na taşıma kararının ardından, tarih konusunda tartışma başladı.

Hükümet, Genel Kurul’da görüşme için Atatürk'ün ölüm yıldönümü olan 10 Kasım’ı belirlerken, İçişleri Bakanı Beşir Atalay konuyla ilgili önergeyi verdiklerini açıkladı. Muhalefet ise görüşmenin 10 Kasım'da yapılmasına tepki gösteriyor.

CHP, Danışma Kurulu toplantısında tarihe itirazda bulunacağını açıklarken, görüşmenin başka bir gün yapılmasını isteyecek.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da, grup toplantısında demokratik açılımın TBMM'ye 10 Kasım'da, Türk bayrağının yarıya indiği bir günde gelmesinde özel bir anlam olduğunu ileri sürerek, ''Birisi bilerek bir şey mi ima etmeye çalışıyor? 'Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi' demek istiyor?'' dedi.

''TÜRK BAYRAĞININ YARIYA İNDİĞİ GÜN''

Baykal, Kürt açılımı olarak nitelendirdiği demokratik açılım konusunun Meclis'e, 10 Kasım'da geleceğini belirterek, ''(29 Ekim'i veremedik, 10 Kasım yapalım mı?) diyorlar'' dedi.

Açılımın, Atatürk'ün ölüm gününde getirilmesinin, derin bir anlam taşıyıp taşımadığı sorusunu yönelten Baykal, ''Birisi bilerek bir şey mi ima etmeye çalışıyor? 'Atatürk artık aramızdan ayrıldı, şimdi biz bunları yapabiliriz mi' demek istiyor? Eğer öyleyse, bunun anlamını hep beraber tespit ediyoruz. Eğer bu açılım TBMM'ye gelecekse, Türk bayrağının yarıya indiği bir gün getirilmiş olmasının da çok özel bir anlamı vardır. Türk bayrağının yarıya indirildiği bir günde, Mecliste biz bu açılımı konuşacağız'' diye konuştu.

Açılımın daha ilk adımında gerçek yüzüyle göründüğünü, ne olduğunun anlaşıldığını öne süren Baykal, bunun ''PKK açılımı'' olduğunun net bir şekilde ortaya çıktığını söyledi.

''(Dağı sahipleneceğiz, meşrulaştıracağız) diye Türkiye'de hukukun nasıl katledildiğine tanık olduk'' diyen Baykal, çadır mahkemelerinin kurulmasının, PKK'lı sanıkların ayağına hakimlerin taşınmasının, 70 milyonun gözü önünde gerçekleştiğini kaydetti.

''GİZLİLİK HAYRA ALAMET SAYILABİLİR Mİ?''
Baykal, Salı günü açılım konusunun konuşulacağını ancak açılımın ne olduğunu bilmediklerini ifade ederek, ''Bu gizlilik hayra alamet sayılabilir mi? Neden çekiniyorlar, korkuyorlar? Birden bire program yapıldı, 10 Kasım. Niye 10 Kasım?'' sorularını yöneltti.

Bir telaşın bulunduğunu öne süren Baykal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Yıl sonuna kadar bekleyemeyiz'' açıklamasından, bir takvimin, zaman sıkıntısının olduğunun anlaşıldığını söyledi.

Baykal, ''Başbakan Erdoğan, 'Beli bir tarihte biz bunları yapacağız' diye söz mü verdi? Onun telaşı mı bu? Başbakan, ABD'ye gitmeden Meclise bir şeyler sunulacak. Bunun telaşı içinde miyiz?'' diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den de, "Cumhuriyetimizin kurucusunun ölüm yıldönümünde, Cumhuriyet varlığının tartışılacak olması dikkat çekici ve düşündürücüdür" açıklaması geldi.

GENEL KURUL'DA KİMLER KONUŞACAK

Öte yandan, gelecek hafta salı günkü ön görüşmede, hükümet adına İçişleri Bakanı Atalay konuşacak. CHP ve MHP grupları adına genel başkanların söz alması durumunda, Başbakan Erdoğan'ın da AKP adına kürsüye çıkması bekleniyor.

CHP Sözcüsü Mustafa Özyürek, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Deniz Baykal'ın Başbakan'la eşit süre verilmesi halinde kürsüye çıkacağını söyledi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.