Anayasa değişiklik paketinde sona gelindi
AK Parti'de Anayasa değişiklik paketi üzerindeki hazırlıklar sona yaklaşırken, pakette yer alan kritik maddelerle ilgili son sözü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarının yargı denetimine açılıp açılmayacağı, Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili düzenlemeler konusunda son kararı AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) verecek.
Kapatma davaları için 5 ayrı formül üzerinde çalışan AK Parti'de kapatmalara karşı 'Venedik Kriterleri'nin esas alınması gündemde.
Anayasa değişikliği için kolları sıvayan AK Parti'de, paket üzerindeki hazırlıklarda sona yaklaşıldı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, eski TBMM Başkanı Bülent Arınç, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, AK Parti Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin ve Bekir Bozdağ'ın üzerinde çalıştığı Anayasa değişiklik paketinin bu hafta içerisinde Başbakan Erdoğan'a sunulması bekleniyor.
Partinin hukukçu kurmaylarından oluşan komisyon, kritik
maddeleri Başbakan'a havale etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi, TBMM'nin görev süresi, kapatma davaları, YAŞ ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararlarının yargı denetimine açılması gibi kritik konularda son kararı Başbakan Erdoğan verecek.
10-12 maddeden oluşması beklenen Anayasa değişiklik paketinde ombudsmanlık, parti kapatmaları zorlaştıracak, temel hak ve özgürlükleri genişletecek düzenlemeler, bireysel başvuru hakkı, yargı reformu, yerel seçim tarihinin değişmesi, Türkiye milletvekilliği gibi düzenlemeler yer alacak.
Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yürütülen çalışmalarda en çok tartışılan madde Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi oldu. Gül'ün görev süresi AK Partili hukukçuları ikiye böldü.
Bazı hukukçular Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu ve bu yönde düzenleme yapılması gerektiğini belirtirken, bazıları ise Gül'ün 7 yıllığına seçildiğine vurgu yapıyor.
Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğuna işaret eden hukukçular, eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın da aynı şekilde seçildiğini ve 7 yıl görevde kaldığına dikkat çekti.
Kapatmalarda 5 ayrı formül masada
AK Parti, parti kapatmaları için de 5 ayrı formül üzerinde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Kapatma davalarıyla ilgili düzenlemede Venedik Kriterleri'nin benimsenmesi ağır basıyor.
Buna göre odak tanımı değişecek. Şiddete ve teröre karışmadığı sürece hiçbir parti kapatılmayacak. Düzenleme ile parti kapatmaları son çare olacak. Parti kapatmalarını zorlaştıracak formülleri gündemine alan AK Parti, aynı zamanda dava açma usulünü de değiştirecek. Böylece Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın kapatma davası açma yetkisi elinden alınacak. AK Parti kurmayları, bu süreçte Japonya ve Almanya'daki sistemi de mercek altına aldı.
Çalışmaya göre siyasi partilere kapatma davası açabilmek için TBMM'nin veya belirlenecek bir 'kurul'un onayı aranacak. Bu konudaki son karar da yine Başbakan Erdoğan tarafından verilecek.
Kameralar önünde gözaltına son
Anayasa değişiklik paketine temel hak ve hürriyetlerle ilgili de bir madde eklenecek. Anayasa'nın 'Temel hak ve hürriyetlerin niteliği' başlıklı 12. maddesinin giriş cümlesine, 'insan onuruna dokunulamaz' ibaresinin konulması planlanıyor. Buna göre gözaltı ve sorgulamalarda onur zedeleyici davranışlarda bulunmanın karşılığı anayasal suç olacak.
Kameralar önünde gözaltı ve arama işlemleri son bulacak. Düzenlemeyle karakolların ve cezaevlerinin standartları da yükseltilecek. Pakette kadın, çocuk, engellilerle ilgili de önemli bir düzenlemeye yer verildi. Kadınlara 'pozitif ayrımcılık' Anayasa hükmü haline geliyor.
Anayasa'nın 'kanun önünde eşitlik' başlıklı 10. maddesine eklenecek bir fıkra ile kadınlar gibi çocuklar, yaşlılar, engelliler ve koruma altında olan insanlar lehine yapılacak değişikliğin de kanun önünde eşitliğe aykırı olmayacağı hüküm altına alınacak.
Ayrıca, Anayasa'nın 19. maddesine yeni bir fıkra eklenerek kişisel veriler koruma ve güvence altına alınıyor. Kişilere devlet kurumlarının kendisiyle ilgili topladığı verileri düzeltme ve amaç dışı kullanımını denetleme yolu da açılıyor. Düzenlemeye göre, kişiler kendisiyle ilgili kişisel bilgi ve verilerin korunması hakkına sahip olacak.
Bu bilgiler kişilerin açık rızası veya kanuni meşruiyet sebebi dışında kullanılamayacak. Herkes kendisiyle ilgili toplanmış olan veya kayıtlarda bulunulan bilgilere erişme, düzeltme yapma ve bu bilgilerin amacı dışında kullanılıp kullanılmadığını öğrenme hakkına da sahip olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.