Anayasa düellosu bugün başlıyor
İktidar ile muhalefet arasındaki Anayasa düellosu bugün başlıyor.
Anayasa Komisyonunun 60 metrekarelik odasına, 25 komisyon üyesinin yanı sıra çok sayıda muhalefet milletvekili ve gazeteci sığmaya çalışacak.
İktidar ile muhalefet arasındaki Anayasa düellosu bugün başlıyor. Görüşmelerin yapılacağı Anayasa Komisyonunun yaklaşık 60 metrekare olan odasında, 25 komisyon üyesinin yanı sıra üye olmayan muhalefet milletvekilleri ve çok sayıda gazeteci de bulunacak. Sıkışıklık durumunda toplantının daha büyük olan KİT ya da Plan Bütçe Komisyonunda yapılması da düşünülüyor.
CHP daha önce tüm milletvekilleriyle “komisyona çıkarma yapma” konusundaki düşüncesinden vazgeçti. Toplantıya sadece hukukçu vekiller katılacak. Teklifin görüşmelerini engellemek için değişiklik önergeleri verilecek ve her önerge üzerinde CHP’liler konuşma yapacak. MHP ise komisyona sadece üye milletvekilleriyle girecek. BDP de istedikleri değişikliklerle ilgili önerge verecek. Komisyonda 16 milletvekili ile çoğunluğuna sahip AKP ise muhalefetin girişimlerine karşı yeterlilik önergeleri vererek konuşmaları sınırlandıracak.
İLK TEKLİF DÜŞMEDİ
CHP, Anayasa Komisyonu’na ilk verilen teklifin geri çekilme yönteminin içtüzüğe aykırı olduğunu savunarak, itirazlarını dile getirecek. Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin 2005 yılındaki olağanüstü kurultay toplanamaması yüzünden verdiği “ihtar” kararının gerekçesini dayanak yapan CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, AKP’nin 216 imzayla verdiği ilk teklifin 61 imzayla geri çekilemeyeceğini iddia etti.
Okay, “Kolektif irade ortaya konulmuştur. Sonraki vazgeçme teklifin hükümsüz kalmasına yol açmaz. Teklifin düşmesi için bütün milletvekillerinin imzasını geri çekmesi gerekiyor. Çünkü kolektif irade beyanıyla oluşan tasarruf, ilgili makama ulaştıktan sonra bir kısmının sonradan imzasını çekmesi bu işlemi sakatlamaz. Ortada iki sakat teklif bulunmaktadır. Bunun mücadelesini vereceğiz” dedi.
AB DÖKÜMANLARI
AKP yönetimi ise komisyon üyeleri ile bir toplantı yaparak yol haritasını belirledi. Teklifte yer alan değişiklikleri gerekçeleriyle üyelere anlatan AKP yönetimi, bu düzenlemelerle ilgili AB’deki uygulamalara ilişkin bilgi notlarını da üyelere verdi. Sivil toplum örgütleri olmak üzere bugüne kadar toplumun çeşitli kesimlerinde dile getirilen önerilerle ilgili üyeleri bilgilendiren parti yönetimi, Anayasa Komisyonu’ndaki görüşmelerde bu çerçevede konuşmalar yapılmasını istedi.
CHP İKİNCİ TURDA YOK
Teklifin komisyonda kabul edilip Genel Kurul gündemine gelmesi halinde CHP, ikinci tur oylamaya katılmamayı düşünüyor. CHP’nin Cumhurbaşkanı Gül’ün Baykal’ın “3 maddeyi ayır referanduma götür” talebine yönelik tutumuna göre genel kuruldaki tavrını geliştireceği öğrenildi. CHP’li Okay, Cumhurbaşkanı’nın 3 maddeyi referanduma götüreceğini taahhüt etmesi halinde paketin tamamı oylanırken olumlu oy verebileceklerini söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.