"Ankara 1923", kuruluşu şiir tadında anlatacak
Milli mücadelenin Ulusal Kurtuluş Savaşı'na dönüşme sürecini, Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş serüvenini anlatan korolu senfonik şiir ''Ankara 1923'', 29 Ekim'de izleyiciyle buluşacak.
Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürü Rengim Gökmen, basınla sohbet toplantısında, eser ve DOB'un çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Türk tarihini konu alan genç bestecilerin eserlerine repertuvarda yer vermeyi amaçladıklarını anlatan Gökmen, ''Bu çerçevede, Cumhuriyet'in kuruluşunun 85. yıl dönümünde, milli mücadelenin Ulusal Kurtuluş Savaşına dönüşme sürecini, Kurtuluş Savaşı'nı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş serüvenini anlatan 'Ankara 1923' adlı eseri seyirciyle buluşturacağız'' dedi.
Muammer Sun'un imzasını taşıyan ''Üç Destan'' isimli oratoryonun da 10 Kasım'da sahneleneceğini aktaran Gökmen, yapıtın Sakarya ve Çanakkale savaşları ile Büyük Taarruz'u işlediğini söyledi.
Devlet Opera ve Balesi'nin yeni projelerle sanatseverlerin karşısına çıkmayı planladığını belirten Gökmen, kuruma bağlı Leyla Gencer Sahnesi'nde çocuk balesi, çocuk korosu ve çocuklara yönelik temsillerine yer vereceklerini kaydetti.
Gökmen, ''Leyla Gencer Sahnesi, yüzde 95 oranında çocuklara hizmet edecek. Kendi kaynaklarımız yetersiz olduğu için burada sponsor desteğiyle tadilat çalışması yapılacak. Bu sahne iç ve dış mekanlarıyla, fuayesiyle çocuklara açık olacak'' diye konuştu.
Bu projeyi gerçekleştireceklerini 8 ay önce açıkladıklarını, Devlet Tiyatroları'nın da benzer bir çalışmayı başlatacağını öğrendiklerini ifade eden Gökmen, böyle bir konuyu ortaya atarak öncülük etmekten ve ön ayak olmaktan da mutluluk duyduklarını açıkladı.
Leyla Gencer Sahnesi'nin şu haliyle salon olarak bazı sorunlarının bulunduğunu da anlatan Gökmen, Ankara İl Özel İdaresi'ne bağlı bulunan ve DOB olarak kiraladıkları salonla ilgili, ''Fuayedeki granitler bir inşaat hatası olarak patır patır dökülüyor. O şekilde de izleyiciyi içeri sokmak mümkün değil'' bilgisini verdi.
BÜYÜK OPERALAR İÇİN TEK BİR SAHNEMİZ VAR
Devlet Opera ve Balesinin sahne sıkıntısına da dikkati çeken Gökmen, ''Nabucco'', ''Kuğu Gölü'', ''Aida'' gibi büyük sahne eserleri için sadece Opera Sahnesi'nin bulunduğunu söyledi.
Bu sahnenin belirli günlerde ''Büyük Tiyatro'' adı altında Devlet Tiyatroları tarafından kullanıldığını da hatırlatan Rengim Gökmen, ''Bu sahnenin kullanımında Devlet Tiyatrolarından destek bekliyoruz. Çünkü DT'nin eser sahneleyeceği 11 sahnesi var'' dedi.
DOB olarak genç orkestra şeflerine de destek verdiklerini ve bunu sürdüreceklerine işaret eden Gökmen, ''Genç orkestra ve koro şeflerine fırsat veriyoruz ve vereceğiz. Bunu altını çizerek ifade etmek istiyorum. Başarılı sanatçılarımız var, onlar kişisel çabalarıyla bir şeyler yapıyorlar ve onların desteklenmesi lazım'' diye konuştu.
ANKARA FOLKLORUNDA YOZLAŞMA VAR
Ankara Kulübü Derneği Başkanı Bülent Kalıpçı da ''Ankara 1923'' isimli yapıtın kendilerinin destek ve önerileriyle hazırlandığını belirtti.
Yıllardır Ankara kültürü ile ilgili çalışmalarının bulunduğunu anımsatan Kalıpçı, ''Ancak Ankara folklorunda yozlaşma var. Kendisine, 'Ankaralı' sıfatı veren bazı kişiler Ankara müziğini yozlaştırıyor'' dedi.
Cumhuriyet tarihini konu alan bu senfonik yapıtı çok önemsediklerini ifade eden Bülent Kalıpçı, eserin bestecisi Mustafa Erdoğan ve DOB ile çalışmaktan duydukları mutluluğu da dile getirdi.
Besteci Mustafa Erdoğan ise 2 yıl önce kendisine bu yapıtla ilgili teklif geldiğini ve o dönemde ''Mevlana Oratoryosu'' isimli eser üzerinde çalıştığını aktardı. ''Ankara 1923'' adlı korolu senfonik şiir için 13 Mart 2007 tarihinde çalışmaya başladığını ve 13 Ekim 2008 tarihinde de çalışmasının sona erdiğini belirten Erdoğan, ''Ankara'nın Başkent oluşunun yıl dönümünde eserimi tamamlamam da bana ayrı bir mutluluk verdi ve çok hoş bir tesadüf oldu'' diye konuştu.
Kurtuluş Savaşı'nın yeni kuşak tarafından çok iyi bilinmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, o dönemde çekilen sıkıntıların, hangi bedellerin ödendiğinin ve bu uğurda can verildiğinin en iyi biçimde anlaşılması için böyle eserlere de ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
Mustafa Erdoğan'ın bestelediği, librettosunun (eser metni) ''Büyük Nutuk'', Atatürk'ün konuşmaları ve kongre kararlarından yararlanılarak Gülce Çelik Erdoğan tarafından hazırlandığı ''Ankara 1923'' adlı yapıt, 29 Ekim'de seyirci karşısına çıkacak. Eser, ''Anadolu'', ''İzmir'in İşgali'', ''Samsun'', ''Postane Olayı'', ''Kongreler'', ''Atatürk'ün Ankara'ya Gelişi (Dikmen)'', ''Karaşar Zeybeği'', ''Anka'nın Uçuşu'7 ve ''Büyük Taarruz'' isimli 9 bölümden oluşuyor.
Ankara Devlet Opera ve Balesi solist sanatçılarından Tenor Aykut Çınar'ın yer aldığı eserde orkestrayı Şef Erol Erdinç yönetecek
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.