Azap Gölü kuruyor

Azap Gölü kuruyor

Küresel ısınma sonucu meydana gelen kuraklık, Ege Bölgesi'nde sulak alanları tehdit ediyor.

Büyük Menderes deltası ve Bafa Gölü'nden sonra 3. büyük sulak alan olan Azap Gölü de kuraklıktan etkilendi. Bir yıl öncesine kadar binlerce su kuşunun barındığı Azap Gölü'nde birçok sualtı canlısı ve birçok yaban hayvanı hayatını devam ettiriyordu. Ancak bugün Azap Gölü'nün içinde kuraklık yüzünden traktörler dolaşmaya başladı.

Azap Gölü'nde yaşanan kuraklık, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) tarafından Prof.Dr. Metin Lütfi Baydar başkanlığında bir heyete inceletildi. EKODOSD üyesi olan Baydar, geçen yıl üniversiteye bağlı Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'nden bir grup bilim adamıyla gölde inceleme yapmış ve gölün koruma altına alınması konusunda rapor hazırlamıştı. Üniversite raporu ilgili yerlere iletilirken aradan geçen bir yıllık süre de Azap Gölü ile ilgili bir önlem alınmadığı ortaya çıktı.

Azap Gölü'nde yaşananları çok vahim olarak değerlendiren Prof.Dr. Metin Lütfi Baydark ise şöyle konuştu: "Küresel ısınmanın etkileriyle Ege ve Akdeniz'de birçok sulak alan kuruyor. Önlem alınmadığı takdirde bilim adamlarının ifade ettiği gibi 2020-2030'lu yıllardan itibaren çölleşme çok ciddi olarak görülecek. Bölgemizde Büyük Menderes nehrinin acilen sorunları ele alınmalı. Bölgede doğal hayatın ve çevrenin korunması için ciddi çalışan bir sivil toplum örgütü olan EKODOSD'a biz de üniversite olarak gereken yardımları yapacağız ve bilim adamlarımız elinden gelen gayreti gösterecekler."

EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise Azap Gölü'nün acil olarak koruma statüsüne kavuşturulması gerektiğini söyledi. Azap Gölü'nde tarla açmak için sazlıkların sürekli yakıldığını anlatan Sürücü, şöyle konuştu: "Azap Gölü'ne üvey evlat gibi davranılarak Menderes'ten su verilmemektedir. Azap Gölü yüksek biyolojik çeşitlilik barındırmaktadır. Azap Gölü'nün mutlaka yaban hayatı koruma alanı olarak ilan edilmesi gerekir. Geleceğimiz için sulak alanlarımızı korumalıyız."

Aydın-Muğla il sınırındaki Azap Gölü, ılıman iklimin koşullarının olduğu bir sulak alan ekosistemi. Büyük bir leylek kolonisinin olduğu Avşar Köyü yakınında bulunuyor. Azap Gölü sığ ve köklü su bitkilerinin yoğun olarak bulunduğu ve besince zengin bir göl olup yüksek biyolojik çeşitlilik barındırıyor. Sazlıklar bu biyolojik çeşitliliğin en önemli parçası olarak biliniyor. Hem kuşlar hem de değişik canlılar için sazlıklar hayati önem taşıyor. Azap Gölü değişik özelliklerdeki zengin bitki çeşitliliği ile

çok sayıda kuşa kuluçka imkanı sağlamakta, göç esnasında konaklayan ve kışlayan kuşlar için cazip bir ortam oluşturmaktadır. Göl yüzeyinde bulunan sazlık ve adacıklarda Sakar Meke, Bahri, Küçük Batağan, Yeşilbaş, Küçük Akbalıkçıl ve Angıt türü kuşlar ürüyor. Küçük Karabatak ve Tepeli Pelikan gibi nesli tehlike altında olan türlerde kışın gölde barınıyor. Gölde yöre halkı tarafından geleneksel biçimde pinter ve ağlarla balık avcılığı yapılıyor. Kış aylarında göle yerli ve yabancı birçok kuş gözlemcisi
geliyor.





HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.