'Bankacıların hatasına düşmeyin'
Bankacılık sektöründeki yabancı payı tartışmaları enerjiye de sıçradı. EPDK'nın Başkanı firmaları uyardı..
Sektör otoritesi EPDK'nın Başkanı Yusuf Günay yerli firmalara, "Bankacılıkta yaşanan olumsuzluğun enerji sektöründe de yaşanmasını arzu etmem. Yabancılarla rekabet için tek çatı altında birleşin." çağrısında bulunuyor.
Günay, bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu belirtirken, yerli şirketlerin bugünkü yapılarıyla, Türkiye elektrik piyasasına ilgi duyan, milyonlarca müşterisi ve on binlerce çalışanı olan dev şirketlerle rekabet edebileceklerini söylemenin güç olduğunu kaydediyor.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı, "Eğer 100, 200 MW'lık kurulu gücü olan Türk şirketleri güçlerini birleştirmezse, devler tarafından ele geçirilebilecektir." ifadesini kullanıyor. Elektrik dağıtım şebekesinin özelleştirilmesinden yaklaşık 10 milyar
Resmi istatistiklere göre enerji sektöründe 2020 yılına kadar 20 trilyon dolar yatırım yapılacak. Bunun 11 trilyon doları elektriğe gidecek. Türkiye'nin bu pastadan 130 milyar dolar civarında pay alması bekleniyor. "Türk özel sektörü olarak kendi EON, Enel ve Iberdrola'mızı ortaya çıkarmak zorundayız. Bu sayede hem ülkemiz hem de dünya pazarlarında söz sahibi olabiliriz." tespitini aktaran Üst Kurul Başkanı Günay, yurtdışı yatırımlar için ilk adres olarak da Balkan ülkelerini gösteriyor.
EPDK Başkanı Yusuf Günay, mayıs ayında Rusya, Türkiye, Ukrayna, Moldova, Polonya, Macaristan, Kazakistan, Azerbaycan ve Ermenistan'ın da yer aldığı 23 Orta ve Doğu Avrupa ülkesi ile bağımsız Orta Asya cumhuriyetlerinin düzenleyici kurumlarının üye olduğu Enerji Düzenleyicileri Bölgesel Birliği'nin (ERRA) başkanı seçildi. Bu sıfatıyla söz konusu ülkelerdeki potansiyel hakkında da bilgi sahibi olan Günay, Türk şirketlerinin Bosna-Hersek, Arnavutluk ve Karadağ gibi ülkelerdeki yatırım potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini ifade ediyor.
Yusuf Günay, "Su kaynakları değerlendirilmeyi bekliyor. Şehirlerde doğalgaz şebekeleri yok gibi, özelleştirmeler sırada. Büyük bir güç birliği ile bu pazarlara da Türk girişimcisini sokmak, nerede yatırım gereksinimi varsa oraya yöneltmek lazım. ERRA başkanı olarak, elimden gelen desteği vermeye hazırım." diyor.
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle barajlardaki su seviyesinin düşmesi ve klima kullanımının patlaması elektrik sıkıntısına yol açtı. Enerji Üst Kurulu Başkanı Yusuf Günay'a göre bunun temelinde 2003 yılından beri bekleyen dağıtım özelleştirmelerinin yapılamamış olması yatıyor. Özelleştirme için altyapının hazır olduğunu savunan Günay, ihalelerin geciktirilmeden yapılması gerektiğini düşünüyor ve, "Türkiye'de elektrik ihtiyacı çok yüksek oranda artmakta, bunun için de ivedi yatırıma ihtiyaç var." değerlendirmesinde bulunuyor.
Vatandaşların kaliteli ve sürekli elektrik temin edebilmeleri için mali açıdan güçlü bir elektrik piyasasına ihtiyaç olduğunu belirten Günay, "Bunun için de piyasada rekabetin olması lazım. Temel ihtiyacımız olan şey, devletin bu alanda bir oyuncu olmasından ziyade düzenleyici ve denetleyici kuralları koyan ve bunları denetleyen olması." diye konuşuyor.
Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dörtte biri kadar elektrik tükettiğine dikkat çeken Günay, Yunanistan'ın bulunduğu seviyeye ulaşmak için 210 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Günay'a göre bunun devlet imkânları ile yapılması zor. Zaten şimdiye kadar devlet eliyle yapılan yatırımların astarı, yüzünden pahalıya geldi. Özelleştirmeler yapıldığında şirketler, elektrik üretebilmek için yerli kaynakları harekete geçirirler.
Akaryakıt denetimi sonucu anında bilgisayarda
EPDK verilerine göre akaryakıt satışa sunulmadan önce 200 farklı yerde ulusal marker ekleniyor. Denetimlerde bugüne kadar çeşitli tank, depo ve tankerlerden 45 bin akaryakıt numunesi alınarak, incelendi. Üst Kurul Başkanı Yusuf Günay, bu sayede Tüpraş'ın satışlarının yılın ilk altı ayında yüzde 30 arttığına dikkat çekiyor. Günay, makam odasındaki bilgisayardan bütün illerin ulusal marker takibini yapabiliyor.
Ekrandaki Türkiye haritasında, denetim yapılan ildeki sonuca göre vilayet yeşil ya da kırmızı renge bürünüyor. Günay da Üst Kurul'un emniyet ve jandarma birimleri ve denetimi yapan diğer personele dağıttığı cep telefonundan ilgililerle anında temas kurabiliyor. Ulusal marker izleme sistemi sayesinde, sahada yapılan kontrollerin sonuçları anında EPDK'da bulunan 4 ana bilgisayara aktarılıyor. Hangi tesiste, hangi tankta, hangi saatte, hangi cihaz ile ölçümün yapıldığı kaydediliyor.
Ercan Baysal/Zaman
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.