Bu fast-food daha sağlıklı!

Bu fast-food daha sağlıklı!

Mönüye dahil olan içecek ile yan ürün olarak kabul edilen salata ya da tatlının türü ya da boyutunda yapılacak değişiklikler, kişinin bir öğünde yüzlerce kalori “kar etmesini” sağlıyor.

Yüksek kalorili ve sağlıksız olarak kabul edilmesine karşın, özellikle gençler arasında giderek yaygınlaşan fast-food alışkanlığı, uzmanları da bu beslenme türünden uzaklaşmadan daha sağlıklı yemek yemenin mümkün olup olmadığına yönelik çalışmalara yöneltiyor.

Mayo Clinic tarafından hazırlanan rapordan derlenen bilgilere göre, fast food yeme alışkanlığından vazgeçemeyenler, menülerinde ufak değişiklikler yaparak, “daha sağlıklı” beslenme konusunda ilk adımlarını atabiliyorlar.

Rapora göre, mönüye dahil olan içecek ile yan ürün olarak kabul edilen salata ya da tatlının türü ya da boyutunda yapılacak değişiklikler, kişinin bir öğünde yüzlerce kalori “kar etmesini” sağlıyor.

Bir öğünün hem hızlı hem de sağlıklılığının, zor bir olasılık olduğu vurgulanan raporda, dikkatli yapılan seçimlerle kilo verme ya da kilo kontrol programları uygulayanların da fast food restoranlara gidebilecekleri kaydedildi.

RAPORDAKİ ÖNERİLER

Raporda, sağlıklı beslenme kaygısı taşıyan, ancak “fast food”dan vazgeçemeyen kişilere altı başlık altında çeşitli öneriler sunuluyor. Bu öneriler, şöyle sıralanıyor:

Porsiyonları küçük tutmak: Eğer gittiğiniz fast food restoran birden fazla boyut seçeneğine sahipse öncelikle en büyük olanından uzak durun. Birden fazla köfte içeren bir hamburgerde yaklaşık bin kalori ve 70 gram yağ bulunuyor. Onun yerine tercih edeceğiniz normal boy bir hamburgerle kalori miktarını yarıya indirmeniz mümkün olacaktır.

Hamburgeriniz ile birlikte servis edilen patates kızartmasının da boyutunu küçültmeniz, 300 kalori almaktan da kurtulmanızı sağlayacak.

Yan Ürünleri Sağlıklı Seçmek: Birçok fast food restoranında, ana yemeğin yanında tüketilen yan ürünler için sağlıklı seçenekler de sunuluyor. Örneğin, pizza ve patatesten oluşan menüde, patates seçeneğini soslu olmayan salata ile değiştirmek, öğünün kalori değerini yarıya indirmeyi sağlıyor.

Uzmanlar, bol kalorili bir yemeğin ardından en azından tatlıyı bol kremalı bir seçenek yerine meyve salatası olarak seçmek gerektiğini belirtiyorlar.

Yeşil Seçeneklere Yönelmek: Uzmanlar, bol soslu ve malzemeli bir salata yiyerek, “Bu öğünde sadece salata yedim” diyenlere de kendilerini kandırmamalarını öneriyor.

Yağda kızartılmış et ya da tavuk, ekmek parçaları, peynir ve en önemlisi de yüksek kalorili soslarla süslenen bir salatanın, “sağlıklı bir öğün” olarak değerlendirilemeyeceğini ifade eden uzmanlar, “daha sade ve yeşil” salatalar öneriyor.

Izgara Seçenekler, Pişirme Yöntemleri: Gerek evde gerekse fast food lokantalarda, yemeğin nasıl piştiğine dikkat etmek ve tercihleri buna göre yapmak, sağlıklı beslenmenin öncelikli koşulları arasında yer alıyor.

Patates kızartması yerine kumpir, galeta unuyla kızartılmış tavuk yerine ızgara tavuk yemek, fast food restoranlarda bile sağlıklı beslenmeyi mümkün kılacak.

Kendi Menünüzü Yaratmak: Öncelikle alışkanlıklardan vazgeçmek ve restoran tarafından sunulan menüleri olduğu gibi kabul etmemeyi öğrenmek gerektiğini belirten uzmanlar, özellikle sos ve yan ürünlerde farklı tercihlerin dile getirilmesini ve fast food restoranda olsanız ve zamanınız kısıtlı olsa bile 2 dakikanızı menüyü şekillendirmek için harcamanızı öneriyorlar.

İÇECEKLERE DİKKAT

İçeceklere Dikkat: Çoğu fast food müdavimi, yediklerinin kalorisinin yüksek olduğunun farkında olmasına karşın, içeceklerden aldığı kalorinin farkında olmuyor.

Çoğu kez, bol çeşitli bir menünün yanında “masum” duran büyük boy bir asitli içecek, yaklaşık 400 kaloriyle başlı başına diyetteki bir kişinin bir öğünde alması gereken kaloriye mal oluyor.

Tatlı olarak tüketilen kremalı, dondurmalı içecekler ise yaklaşık bin kalorililik değerlerinin yanı sıra kişinin bir günde alması gereken doymuş yağ oranını tamamını bir bardakta karşılayarak, günlük beslenme tablosunu alt üst edebiliyorlar.

Uzmanlar, hazırladıkları raporun sonuna fast food severler için bir not eklemeyi ihmal etmiyor:
“Evinizin dışında, hatta fast food restoranlarda bile sağlıklı yemekler tüketebilirsiniz. Ama seçici olun, menünüzü akıllıca düzenleyin ve porsiyonlarınızı restoran değil, siz seçin.”

NTV



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.