İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi, açıldı. Yeni Mahalle’de bulunan kültür merkezinin açılışı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ailesi ve sanatçı dostları tarafından yapıldı.
Kültür merkezinin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, güzel bir günde anıların tazelendiğini, ölümsüzlerin isimlerin yad edildiğini söyledi. Cem Karaca Kültür Merkezi’nin kendileri için de büyük önem taşıdığını belirten Başkan Kadir Topbaş, “İz bırakanlar, aramızda yaşayanlar, ölümsüzleşenler…. Onlara olan vefa borcunu, hak ettiklerini ortaya koymak adına yapılan bir adım. ’İz bırakabilmek çok farklı bir şey. Dünyanın güzelliklerine katkı anlamına da gelmektir bu. Cem Karaca bu kişilerden biridir” diye konuştu.
Cem Karaca ile aynı jenarasyondan olduğunu, ondan etkilendiği ve takip ettiği dönemler de olduğunu anlatan Başkan Topbaş, “Anadolu tınısını Batı müziği ile birleştirebilen, iyi yorumlayan bir insan. Kendince bir ekol oluşturmuş güzel bir insan. Yaşadığı mahallesinde böyle bir kültür merkezine isminin verilmesini hak etmişti. Bu doğru bir adımdı. Bunu yapmamız gerekirdi. Bu ismi ben değil İstanbullular verdi, Meclisimiz verdi. Bakırköylüler de bunu arzu ediyordu. İstanbul’da yaptığımız eserlere iz bırakan insanların isimlerini vererek bu insanları yaşatmayı arzu ediyoruz. Daha önce de Kartal’da yaptırılan bir kültür merkezine eski başbakanlardan merhum Bülent Ecevit’in adını verdik.”
Yeni vapur ve feribotlara da iz bırakan insanların isimlerini verdiklerine dikkat çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eserlerde ismi verilenlerle ilgili bilgi içeren köşeler hazırladıklarını da dile getirerek, böylece yeni yetişen kuşakların iz bırakan insanları tanıdıklarını kaydetti. İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olduğunu hatırlatan Kadir Topbaş, bu dönemin kültür ve sanat adına çok farklı adımların atıldığı bir dönem olduğunun altını çizdi. İstanbul’da kültür merkezi eksikliği olduğunu, nüfusla kıyas edildiğinde salon sayısının yetersiz kaldığını ifade eden Başkan Topbaş, yeni kültür merkezleri açılması ve salon sayılarının çoğaltılması için çalıştıklarını söyledi.
Kadıköy Salı Pazarı’na 800 kişilik tiyatro salonu…
Kadıköy Salı Pazarı alanında bin 800 kişilik tiyatro salonu yapacaklarını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, her türlü aktivitelerin yapılabileceği bu salonun gerektiğinde kademeli olarak küçültülebilecek şekilde olacağını söyledi. Topbaş, Bakırköy’de bulunan ve Devlet Demiryolları’na ait olan Yeni Mahalle Fidanlığı’nın satışını durdurduklarını anlatarak, fidanlığın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi için gerekli girişimlerde bulunduklarını ve fidanlığa sahip çıkacaklarını kaydetti.
Özgürlük Meydanı genişletiliyor…
Bakırköy Özgürlük Meydanı’nı da büyüteceklerini vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, meydandaki kaymakamlık, belediye binası, askerli şubesi ve emniyet müdürlüğü kalkacağını belirtti. Başkan Topbaş, “Orası büyük bir meydan oluyor. Altına metro istasyonu geliyor, katlı otoparkı geliyor ve kaldırılan bütün hizmet birimleri büyük bir komplekse geçiyor” dedi.
Mütevazi boyutta da olsa Cem Karaca Kültür Merkezi’nin Bakırköy için çok farklı bir anlam taşıdığını ifade eden Kadir Topbaş, “Bugün bizi bir araya getiren salondan ziyade rahmetli Cem Karaca. Doğru bir iş yaptık. Hak edilen bir işi hak edene vermek. Bunu bana düşmüş olması bana mutluluk vermekte” şeklinde konuştu.
Törende konuşan Cem Karaca’nın oğlu Emrah Karaca da kültür merkezine babasının adının verilmesi nedeniyle Başkan Kadir Topbaş’a teşekkür ederek, “Babam Cem Karaca da isminin böyle bir yerde yaşamasın isterdi. Gerçek sanatçılar isimlerinin nasıl yaşatılması gerektiğini çok iyi gösterdiler. Ben doğma büyüme Bakırköylüyüm. Babam de gerçek bir Bakırköylü idi. Onun isminin Yenimahalle’de yaşayacak olması bana ayrı bir gurur veriyor. Bu kültür merkezi evimin dibinde, onu her özlediğimde buraya gelebilirim. Umarım siz de bunu yaparsınız ve Cem Karaca ismini hep birlikte yaşatırız. O bu binanın içinde her birinizin yanında oturuyor bence. Sanki şimdi şu perdenin arkasından çıkacak gibi” şeklinde konuştu.
“Cihat Tamer; “Karaca Anadolu Ozanıydı…”
Karaca’nın çocukluk arkadaşı ve Bakırköy Sanatçılar Derneği Başkanı Cihat Tamer ise Cem Karaca’nın yaptığı müziğin Anadolu Rock olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti; “O Anadolu ozanıydı. Onda Dadaloğlu Köroğlu Pir Sultan vardı, onda Anadolu’nun itilmiş ama yenilmemiş insanının sesi vardı. O yüzden bu toplum onu yüreğinde ölümsüzleştirdi. Biz burada bu töreni yapıyorsak, Cem ölüme karşı açtığı davayı kazanmış demektir. Cem Karaca, sanat yapardı. Ölüme karşı galip gelmesinin nedenlerinden biri de buydu. Şimdi kültür merkezi olan bu yerde çocukluğumuz, ilk gençliğimiz geçti.Bu merkeze Cem Karaca adını vermek Cem’in yaşlılığın da burada olması demek. Bu sanat merkezinde Cem Karaca’nın adı ölümsüzleşecek.”
Sanatçı Erkin Koray da bir ülkenin dünyadaki varlığını kültürün belirlediğine dikkat çekerek, “Böyle bir yere Cem Karaca’nın adının verilmesi beni çok mutlu etti. Darısı başıma… Cem Karaca hiçbir zaman yaptığı sanattan para kazanmayı düşünmedi. O her zaman ‘Ben ne verebilirim?’ diye düşünmüştür” dedi.
Konuşmaların ardından Kadir Topbaş, Bakırköy Kaymakamı Dursun Ali Şahin, Cem Karaca’nın son eşi İlkim Karaca, oğlu Emrah Karaca, eski eşi Feride Karaca, sanatçılar Erkin Koray, Kenan Pars, Üstün Asutay, Jeyan Tözün tarafından sahnede kurdele kesilerek Bakırköy Cem Karaca Kültür Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Cem Karaca Kültür Merkezi’nin 450 kişilik tiyatro salonu ve 500 araçlık otoparkı bulunuyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.