'Cemaat okullarının işine yarar'
YÖK'ün lise eğitiminin tamamını KKTC dışındaki bir ülkede tamamlayan Türk öğrencileri de yabancı öğrenci statüsünde göstererek sınava girmeden üniversiteye girme hakkı tanıması eğitim çevrelerinin tepkisini çekti.
YÖK üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, düzenlemenin kötü niyetle kullanılmaması gerektiğini belirtirken eski YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. İsa Eşme, düzenlemenin en çok yurtdışındaki cemaat okullarının işine yarayacağını kaydetti. Eski YÖK üyesi Bülent Serim de düzenlemeyle cemaat okullarındaki öğrencilerin katsayı engeline takılmadan üniversitelere geçişinin sağlanacağını ifade etti.
YÖK’ün tepki çeken düzenlemesi ile ilgili değerlendirmeler şöyle:
YÖK üyesi Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu:
Türk vatandaşları lise eğitiminin tamamını yurtdışında bitirmişse -son sınıfta yurtdışına geçmek biçiminde değil- bu haktan yararlanmalı. Bu yanlış değil. Yeni üniversiteye giriş sistemine göre sınavda daha detaylı bilgiler soruluyor. Almanya ya da Fransa’da liseyi bitiren öğrencilerin bu kadar ayrıntılı sorular karşısında Türkiye’de liseyi bitiren öğrenciler kadar başarılı olması mümkün değil. Bu düzenlemenin altında başka hesaplar var mıdır bilmiyorum. Kötü niyetle kullanılmamalı. Ben Yabancı Öğrenci Sınavı’nın (YÖS) kaldırılmasına karşıydım. YÖS’ün devam etmesindeyim yanayım, ama YÖK’ten kaldırılması yönünde karar çıktı. Yabancı öğrencilerin bir sınavla alınmasının kaldırılmasını doğru bulmuyorum.
‘Hukuk geçit vermez’
Eski YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme:
YÖS sınavının kaldırılarak Türk üniversitelerine girecek yabancı öğrenci seçiminde yetkinin üniversitelere bırakılması olumlu bir karar gibi görülüyor. Ancak karar bazı soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Bu hak, bugüne kadar yalnız yabancı uyruklulara veriliyordu. Aynı hakkın Türk uyruklulara da verilmesi, yurtdışında okuma imkânı bulanlara, iki aşamalı yeni giriş sistemi dışında, üniversiteye girme hakkı verilmesi anlamına geliyor. Böyle bir hak, istismara açıktır. Yönetmelik bu haliyle en çok, yurtdışındaki cemaat okullarında okuyanlara yarayacak bir sonucu doğurur. Böyle bir uygulamaya, hukukun geçit vereceğini düşünmüyorum.
Eski YÖK Üyesi Bülent Serim:
Düzenlemeyle Fethullah Gülen okulları ve onun yandaşı olan okullarda okuyan çocuklar sınavsız olarak Türkiye’deki her türlü yükseköğretim programına girebilme hakkına kavuşacaklar. Cemaat okullarının, burs tutarını ya da burslu öğrenci sayısını arttırarak Türkiye’den özel öğrenci çekip yurtdışında okutup Türkiye’de yükseköğretim programına sokma ihtimali de var.
Bunun dışında, İslami eğitim veren Pakistan, Malezya, Endonezya, Mısır gibi pek çok ülke var. İmkânı olan insanların çocuklarını buralarda okutup doğrudan doğruya Türkiye’deki tüm yükseköğretim programlarına girme şansları var. Bütün bunların dışında yurtdışında lise eğitimini bitiren öğrenciler sınava girmeyeceği için eşitlik ilkesine de aykırılık var. Türkiye’de okuyan çocuklara çok zor şartlarda yükseköğretime giriş şansı verilirken lise eğitimini yurtdışında okuyanların doğrudan yükseköğretime dahil olmaları adil değil.
YÖK’ün açıklamasında ‘Üniversiteler kendi şartlarını koyacaklar’ deniliyor. Şartlar sınav anlamına gelmiyor. Kaldı ki şartların nasıl olacağını da biliyoruz. Kimse kimseyi kandıramaz. Bütün bunlar, katsayıyı dolaylı yoldan ve hukuk dolanılarak ihmal edilmesine sebep olacak. Bu düzenlemedeki amaç yabancı öğrencilerin Türkiye’de okumalarını kolaylaştırmak değil, esas amaç yabancı öğrenciler bahane edilerek cemaat okullarının önünü açmak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.