Çocuğunuzun Karnesi Başarısız ise Ne Yapmalısınız?
2011-2012 eğitim-öğretim yılının ilk yarısı bugün sona eriyor. Birçok evde sevinç bazı evlerde hüzün hakim olacak. TÖDER Genel Koordinatörü Faruk Tatar, ailelerin, karnenin sadece eksiklikleri gösteren bir değerlendirme olduğunu unutmadan çocuklarına yakl
Günümüzde çocuklarımızın sadece akademik başarı ile değil pek çok başarı kriteriyle değerlendirmemiz gerekiyor. Bunlar sosyal, kültürel, spor hatta sanat başarıları olarak sıralanabilir. Dolayısıyla çocuklarınızın karnelerini değerlendirirken sadece akademik başarılarını göz önüne almayın. Çocuğunuzun sosyal yönü de ileride gerek üniversite yaşamı gerekse iş hayatında ona çok önemli ivmeler kazandıracaktır.
Ailelerin her karne alımından sonra yaptığı çok önemli iki yanlış var; başarılı karne abartılı bir şekilde ödüllendiriliyor, başarısız karne ise yine abartılı bir şekilde cezalandırılıyor. Bu iki davranışta çocuğunuzun psikolojik gelişimi açısından oldukça yanlış. Çocuğunuz her iyi yaptığı bir şeyin sonucunda büyük bir hediye yaptığı her yanlışın arkasından da ceza bekleyecektir. Çocuklarınızı elbette başarılı olduğu zaman ödüllendirin ama bu ödüller abartılı olmasın. Onu öncelikle sözlerinizle motive edin, ‘seninle gurur duyuyorum, ‘bizi çok mutlu ettin’, ‘başaracağını biliyorduk’ gibi sözlerle motive edebileceğiniz gibi, hediye olarak tiyatro ya da sinemaya götürebilir ya da bir kitap, hobisi olan bir şeyle çocuğunuzu mutlu edebilirsiniz.
Başarısız karneyi ise cezalandırmak yerine çocuğunuzla konuşarak, ‘ikinci dönem düzelteceğine inanıyorum’, ‘daha iyisini yapabilirsin’ gibi sözlerle çocuğunuzun sizinle olan iletişimini daha da güçlendirir onu daha çok motive edebilirsiniz. Başarısız karnesi olan aileler çocuklarıyla birlikte bir çalışma programı hazırlayabilir. Bu çalışma programı, çocuğunuzu derse boğmayan, içinde sosyal aktivitesi ve arkadaşlarıyla birlikte geçirecek zamanı olan bir program olabilir. Böylece çocuğunuz 15 günlük tatili hem dinlenme hem de zayıf derslerini düzeltme açısından verimli kullanmış olacaktır.
Geleceğin dünyasında çocuklarımız “Z” kuşağı adı verilen milenyum gençliği olarak adlandırılıyor. Çocuklarımız gelecekte birer dünya vatandaşı olacaklar. Dolayısıyla çocuklarımızda sadece akademik başarı artık yeterli olmayacak. Başarı tek başına akademik başarı değil. Çocuklarımızın sosyal, kültürel, sanatsal ve spor başarıları da küreselleşen dünyada gittikçe önem kazanmaya başladı.
Yarıyıl Tatilinde Öğrencilere Ne Gibi Görevler Düşüyor ?
1. Eğer sınavlara hazırlanıyorsanız öncelikle okuldan dolayı geride kaldığınız konuları tamamlayın.
2. Tatilde mutlaka birinci dönem gördüğünüz konuları kısa bir şekilde gözden geçirin ve her konu ile ilgili 15-20 soru çözerek iyi bir tekrar yapın.
3. Tatilde kendinize bir çalışma programı hazırlayın ve her gün belirlediğiniz konular üzerine 3-4 saat tekrar yapın.
4. Kendinize ders dışında zaman ayırın, arkadaşlarınızla birlikte sosyal faaliyetlerde bulunun.
5. Bilgisayar oyunlarına günde iki saatten fazla zaman ayırmayın.
6. Günlük ders programınızı tamamladıktan sonra, mutlaka dışarı çıkıp temiz hava alın veya spor yapın.
7. Kişisel gelişiminize katkı sağlayacak sertifikalı seminer programlarına, bir günlük kurslara ve öğretici gezilere katılın.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.