Milliyet gazetesinin Washington Muhabiri Yasemin Çongar'ın kendisi ile ilgili eleştirilere yanıt verdiği haberi
Haberde gazetecilik kuralları açısından sorun yok
Hudson Institute adlı Amerikan düşünce kuruluşunda (think tank) 13 Haziran'da yapılan Türkiye toplantısı, kamuoyunda geniş ilgi uyandırdı.
Toplantı konusunda, gerek Hudson Institute'un belgelerine dayanan, gerekse toplantıya katılmış birden fazla kaynaktan aldığım bilgileri, daha önceki haberlerimde yansıttım. Bu bilgileri kısaca hatırlatmakta yarar var:
-
1. Gündem: "Hudson Institute Türkiye Çalıştayı" başlıklı toplantının davetiyesi, gündemi şöyle tanımlıyor: "Bir dizi olayın Türkiye'yi, K. Irak'ta PKK'ya karşı operasyon yapmaya yöneltmesini içeren akla yakın bir senaryo geliştirdik. Bu kapalı, off the record toplantıya katılanlar, bu krizi müteakip olayları oynayacaklar."
Katılımcılar, toplantıda, söz konusu senaryodan yola çıkılarak, Türkiye'nin K. Irak'a olası müdahalesinin tartışıldığını belirtiyorlar. Hudson çıkışlı senaryoda, bir dizi bombalama ve suikast eylemi, hedef seçilen yer ve kişilerin adları kullanılarak anlatılıyor. 'Anayasa Mahkemesi (eski) Başkanı Tülay Tuğcu'nun öldürülmesi' de metinde yer alıyor.
-
2. Katılım: Hudson'ın davetiyesi, "Katılımcılar, ABD hükümetinden yetkilileri, think-tank camiası mensuplarını ve Türk Genelkurmayı'nın think tank'i SAREM'den üst rütbeli subayları kapsayacak" diyor.
Toplantıya katılacağını teyit edenler, Hudson'ın bu teyit üzerine gönderdiği senaryo metnini görmüş ve 'SAREM'den üst rütbeli subayların' da katılacağından haberli olarak, Hudson'a gitmişler. Toplantıdaki Türk heyetinde, SAREM Başkanı Tuğgeneral Süha Tanyeri, Türkiye'nin Washington'daki Silahlı Kuvvetler Ataşesi Tuğgeneral Bertan Nogaylaroğlu dahil dört asker ve bir sivil var. Heyetin toplantıya sabah 11.00'e doğru vardığı; toplantının yemek öncesinde, sırasında ve sonrasındaki bölümlerine katıldığı belirtiliyor. Toplantıda, ABD Dışişleri ve Pentagon yetkilileri ve ABD'li uzmanların yanı sıra Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti (KBH) Washington Temsilcisi Kubad Talabani de var. Türk askeri yetkilileri, toplantıda hem söz alarak herkese hitaben hem de diğer katılımcılarla bire bir sohbetler halinde görüş açıklamışlar.
-
3. İfadeler: Toplantıda 'ABD, PKK'ya karşı ne yapabilir?' konusu tartışılırken, bir analizcinin, 'ABD'nin PKK liderlerini bu aşamada, seçimler öncesinde vermemesi lazım. Bu, AKP'ye yardım eder' ifadesini kullandığı, birden fazla katılımcı tarafından, tereddütsüz ifadelerle tarafıma aktarıldı. Bir yetkilinin de, bu sözleri onaylar şekilde konuştuğu yine birden fazla kaynak tarafından belirtildi.
Bu yöndeki sözlerin toplantıda sarf edildiği, daha önceki haber ve yorumlarımda, bir 'iddia' olarak yer aldı. Milliyet, Hudson'daki toplantının, gazetecilik kuralları ve etiği açısından hiçbir tereddüt bırakmayacak şekilde sayfalara yansımasında büyük titizlik gösterdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın 20 Haziran tarihli açıklamasında, bu haberlerin "yalanı yalanla örtme ve hedef saptırarak kurumları karalama amacı taşımakta" olduğu ifadesi var. Bu ifadeyi, çok haksız ve talihsiz buluyorum. Toplantının katılımcılarının er geç bu konuda, adlarıyla açıklama yapacağına ve gerçeğin tümüyle aydınlanacağına inanıyorum.
Genelkurmay açıklamasında şöyle denilmişti: "Önemli bir gazetenin ABD muhabirliğini yapan ve bu konuda yeterli tecrübesi olması gereken bir muhabirin bu olayı saptırır tarzda haberler yapması, TV kanallarında yanlış yorumlarda bulunması maksatlı bir girişim olarak görülmüştür"
|
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.