Cumhurbaşkanı Abdullah Gül
Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı olarak seçilen Abdullah Gül, 29 Ekim 1950'de Kayseri'de doğdu
Orta öğrenimini Kayseri Lisesi'nde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdi. Aynı fakültede mezuniyet sonrası doktorasını aldı. Lisan ve doktora çalışmalarını yürütmek için burslu olarak iki yıl Londra ve Exeter'de kaldı. Türkiye'ye dönüşünde Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nün kuruluşunda çalıştı ve İktisat dersleri verdi. 1991'de Uluslararası Ekonomi dalında Doçent oldu.
Suudi Arabistan'ın başkenti Cidde'de İslami Kalkınma Bankası'nı yönetti.
MİLLETVEKİLİ GÜL
Aynı yıl yapılan seçimlerde Refah Partisi'nden Kayseri Milletvekili olarak Parlamento'ya girdi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi oldu.
1992 tarihinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliği yaptı. Kültür, Tüzük, Siyasi İşler ve Ekonomik Kalkınma Komitelerinde çalıştı.
1993 yılında Refah Partisi Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı oldu.
1995'te Refah Partisi Kayseri Milletvekili olarak ikinci kez seçildi. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi oldu.
1996-1997 tarihleri arasında 54. Hükümet döneminde Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü olarak görev yaptı.
1999 yılında Fazilet Partisi Kayseri Milletvekili seçilmesiyle üçüncü dönem Parlamentoya girdi.
Gül, Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından 14 Mayıs 2000'de yapılan Fazilet Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi'nde Recai Kutan'a rakip oldu. Yasaklı politikacı Necmettin Erbakan'nın desteklediği Kutan'a rakip olarak çıkan Gül, Genel Başkanlığı az bir oyla kaybetti.
Gül, Fazilet Partisi'nin kapatılmasıyla birlikte "Yenilikçi Hareket"e önderlik de etti. Yenilikçi Hareket, 2001'de AKP olarak partileşti.
Abdullah Gül, AKP'nin Kurucular Kurulu üyesi olarak partileşme sürecindeki etkin rolünü sürdürdü ve Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve NATO Parlamenterler Meclisi üyesi oldu.
2001 yılına kadar Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde yürüttüğü çalışmalarından dolayı Abdullah Gül'e 2002'de "Pro merito" madalyası ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi sürekli "Onursal Üyesi" ünvanı verildi.
3 Kasım 2002'de AKP'den Kayseri Milletvekili seçilerek dördüncü kez parlamentoya girdi.
BAŞBAKAN GÜL
Gül, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi yasaklı olması nedeniyle 16 Kasım 2002'de hükümeti kurmakla görevlendirildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 58. Hükûmeti, Başbakan Abdullah Gül tarafından, 18 Kasım 2002'de kuruldu. Recep Tayyip Erdoğan'ın, 9 Mart 2003 Siirt Milletvekili Yenileme Seçimi'nde parlamentoya girmesinden sonra, Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükûmet, 11 Mart'ta istifa etti. Erdoğan başkanlığında, 14 Mart 2003'te kurulan 59. Hükûmet'te (2. AKP Hükûmeti), Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı olarak görev aldı. 3 Ekim 2005'te başlayan AB Müzakereleri için birçok yetkisini Baş Müzakereci Ali Babacan'a devretti.
CUMHURBAŞKANI GÜL
Abdullah Gül, 24 Nisan 2007 tarihinde yapılan AKP Grup toplantısında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanı adayı olduğu açıklandı. 27 Nisan tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı birinci tur seçimlerinde 357 kabul oyu çıkmasına rağmen 367 toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı için, seçim ikinci tura kaldı. CHP'nin toplantı yeter sayısına ulaşılamadığı gerekçesiyle başvurduğu Anayasa Mahkemesi'nin 1 Mayıs 2007 tarihli kararı ile ilk tur iptal edildi. 6 Mayıs 2007 tarihinde Meclis'te yapılan iki yoklamada da toplantı yeter sayısının bulunamayışı yüzünden 11. Cumhurbaşkanı seçilemedi.
Hızla alınan kararla yapılan 22 Temmuz 2007 seçimlerinde AKP Kayseri Milletvekili seçilerek beşinci dönemi olarak parlamentoya girdi. AKP, tek başına iktidara gelmesinin ardından 13 Ağustos 2007 tarihinde Abdullah Gül'ün ikinci kez 11. Cumhurbaşkanı adaylığı kesinleşti. MHP ve DSP'nin seçime katılmalarıyla oylamalarda 367 zorunluluğu aşıldı.
Gül, 20 Ağustos 2007 tarihinde yapılan cumhurbaşkanlığı seçimi birinci turunda 341 ikinci turda 337 oy aldı.
Gül 28 Ağustos Salı günü yapılan üçüncü tur oylamada ise 339 oy alarak 11. Cumhurbaşkanı seçildi.
İngilizce bilen Abdullah Gül evli ve üç çocuk babası.
sabah
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.