Denetim Komisyonu: “Şişli Belediyesi’nde yapısal sorunlar mevcut”

Denetim Komisyonu: “Şişli Belediyesi’nde yapısal sorunlar mevcut”

Şişli Belediyesi Meclis Üyeleri’nden oluşan Denetim Komisyon Raporu’nda: ‘Şişli Belediyesi’nde çok önemli yapısal sorunlar mevcuttur’ diyerek, dikkat çeken bir rapor hazırladı.

“SORUNLARLA MÜCADELE ETMEK ZAMAN ALACAKTIR”

Denetim Komisyonu Raporu’nda: ‘Yeni seçilen yönetim göreve geldiği günden buyana mücadele etmeye çalışmaktadır. Süreç zorlu bir süreçtir. Çok uzun zamandan bu yana Şişli Belediyesi’nde oluşan başta mali yapıdaki yapısal sorunlar olmak üzere, idari ve ahlaki sorunlarla baş etmek zaman alacaktır.

Ancak, belediyemizin olanakları ve Şişli Halkı’nın bilinci ve duyarlılığı bütün bu zorlukların aşılmasının en büyük güvencesidir.’ denildi.

Denetim Komisyonu Başkanı Seyfi Erbaş’ın Şişli Belediyesi Meclisi’nde açıkladığı, Şişli Belediyesi’nin 2019 yılı denetleme raporunun sonuç bölümü:

DENETİM KOMİSYONU ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NİN 2019 YILINI DENETLEDİ   

Denetim Komisyonu; 5393 sayılı belediye yasasının 25’nci maddesi gereği meclis üyelerinden oluşuyor. Bu komisyon bir önceki yılın denetimini yaparak meclise sunar.

Şişli Belediye meclisinden de CHP’den 4 ve Ak Parti’den de 1 meclis üyesi olmak üzere toplam 5 üyeden oluşmuştu.

Şişli Belediyesi Denetim Komisyonu’na Seyfi Erbaş başkanlık etti. Başkan Vekili de Av. Emin Vahap Şimşek seçilmişti. Raportör Üye olarak ta İlhan Ümit Güven, Üyeler ise Hasan Ercan ve Hatice Kep seçilmişlerdi.   

“ŞİŞLİ’DE, YASA, YÖNETMELİK VE ETİK DEĞERLER İHMAL EDİLMİŞ”

Şişli ilçesinin bu önemine rağmen, maalesef Şişli ilçe belediyesi kurulduğu 1984 yılından bu yana başlangıç yılları hariç olmak üzere çoğu zaman yasa, yönetmelik ve etik değerler ihmal edilerek, belediye başkanlarının olağanüstü yetkilerine dayanarak yönetmeye çalıştığı bir yer olmuştur.

“BAŞKANLAR YETKİLERİNİ SINIRSIZ BİR ŞEKİLDE KULLANMIŞLAR”

Bu olağan üstü yetkiler çoğu zaman başkanların subjektif değerlendirme yapma sonucu doğurmuştur. Başkanlar her dönemde bu yetkilerini sınırsız bir şekilde kullanmaktan kaçınmamışlardır. Belediye içinde yönetim kadrolarını kurarken mesleki uzmanlık, kamu yararına çalışma ahlakı, tecrübe gibi nitelikler yerine, arkadaşlık, akrabalık ve tanıdıklık, hemşericilik, aynı sosyal grubun bireyleri olma gibi özellikleri tercih etmişlerdir.

“GÖREVLENDİRMELER LİYAKET SİSTEMİNİ ÇÖKERTMİŞ”

Bu şekilde yapılan görevlendirmeler kurum hafızasını ve çalışma barışını ortadan kaldırmış, çalışanların motivasyonunu yok etmiştir. Kurum içi adaletin ortadan kalktığı bu durumlarda çalışanların kurum aidiyeti duygusu azalmış; genç, eğitimli ve idealist memurların görevde yükselme azmi kırılmış, liyakat sistemi çökmüş bir yapıyla karşı karşıya kalmasına neden olunmuştur.

“DEDİKODULAR, BAŞKANLARIN KARARLARINDA ETKİLİ OLMUŞ”

Ayrıca sorumluluk verilen birim yöneticilerine aynı oranda yetki verilmemesi ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Gerek kurum içinde gerekse kurum dışından çıkar elde etme, menfaat çatışması veya kıskançlık üzerinden yapılan dedikodular çoğu zaman başkanların sübjektif karar almalarının nedeni olmuştur.

“BAŞKAN, MECLİS ÜYELERİ VE İDARECİLERE YASAL İŞLEM YAPILMIŞ”

Bütün bu yanlış uygulamalar Sayıştay raporlarında tespit edilmiş olup, başta belediye başkanları olmak üzere belediye meclis üyeleri ve çok sayıda kamu görevlisi hakkında birçok yasal işlem başlatılmasına neden olmuştur.

“ŞİŞLİ BELEDİYESİ’NDE YAPISAL SORUNLAR MEVCUT”

Sonuç olarak, Şişli Belediyesi’nde çok önemli yapısal sorunlar mevcuttur. Yeni seçilen yönetim göreve geldiği günden buyana mücadele etmeye çalışmaktadır. Süreç zorlu bir süreçtir.

Çok uzun zamandan bu yana Şişli Belediyesi’nde oluşan başta mali yapıdaki yapısal sorunlar olmak üzere, idari ve ahlaki sorunlarla baş etmek zaman alacaktır. Ancak, belediyemizin olanakları ve Şişli Halkı’nın bilinci ve duyarlılığı bütün bu zorlukların aşılmasının en büyük güvencesidir.

“TOPLANAN VERGİLER EN İYİ ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMELİ”

Modern devletlerde en önemli ve kutsal olgu vergidir. Gerek belediye başkanı, gerek meclis üyelerinin birinci ve en önemli göreve Şişli Halkı’ndan toplanan vergilerin en iyi şekilde değerlendirmesini sağlamak ve denetimini yapmaktır.

5393 sayılı belediye yasasının 25’nci maddesi gereği kurulan komisyonumuz, Şişli Halkı’na karşı yüklenmiş olduğu bu görevi büyük bir sorumluluk duygusu içerisinde yerine getirmeye çalışmıştır.

45 gün süren aralıksız çalışmalarımız sonucunda ortaya çıkan rapor ilgili taraflar için aynı zamanda bir el kitabı niteliğinde olup belediyemizi daha yakından tanıma olanağı verecektir. Denetim yılı olan 2019 yılına ait birçok değerlendirme raporumuzda mevcuttur.

Bu göreve bizi seçen Şişli Belediye Meclisi’nin bütün üyelerine, komisyonun çalışma şartlarını oluşturan, çalışmalarımızı büyük bir özgürlük, içerisinde çalışmamızı sağlayan belediye başkanımız Sayın Muammer Keskin’e, mesleki uzmanlığından faydalandığımız ve raporumuzun hazırlanmasında özverili bir çalışma yapan belediyemiz bürokratı İnan Balah’a, başta yazı işleri müdürümüz ve birim çalışanları olmak üzere, tüm bilgi ve belgeleri büyük bir titizlik içerisinde komisyonumuza zamanında sunan tüm müdürlerimiz ve çalışma arkadaşlarına, sekretaryamızı yürüten Derya Başaran’a denetim komisyonu odamıza hizmet veren çay ocağımızda çalışan emekçi arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.                            

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.