Dünya onu konuşuyor
Ünlü türkücü İbrahim Tatlıses, Oxford Üniversitesi'nde okuyamadı fakat Dünya onu konuşuyor...
Türkiye, Pazar günü yapılacak genel seçimler öncesinde son viraja girmişken, uluslararası basın da seçime kilitlendi. Independent gazetesi, seçim çıkmazının hayat kadınları ve şarkıcılarla kırılmaya çalışıldığı yorumunu yaptı. Economist dergisi, "AKP’nin ağır toplarından" birinin, "seçimler iki ucu b... değnek" dediğini yazdı. El Pais gazetesi de "Cumhurbaşkanı seçim fiyaskosunun açtığı yaranın kapanmasının zaman alacağı" yorumunu yaptı.
INDEPENDENT: TATLISES'İN SEVGİLİLERİ 'MOR GÖZ'LE TV'YE ÇIKTI AMA...
İngiliz Independent gazetesi, Türkiye’deki seçim açmazını, "madenciler, hayat kadınları ve şarkıcıların aşmaya çalıştığı" yorumunu yaptı. Haberde, milletvekili adaylarından İbrahim Tatlıses’in bir mağarada doğduğu, Tatlıses’in sevgilerinin ‘mor gözlerle’ televizyona çıktıklar ve şimdi ünlü türkücünün Kadından Sorumlu Devlet Bakanı olmak istediği vurgulandı. Sevgililerine yönelik uyguladığı şiddete gönderme yaparak 'Kötü bir şöhretim olduğunu biliyorum' diyen Tatlıses, 'ama ben iyi bir aile babasıyım. Kadınlar beni sever' görüşünü dile getiriyor. İbrahim Tatlıses geçmiş yıllarda söylediği, 'Urfa'da Oxford vardı da biz mi okumadık' sözüyle Türkiye tarihine geçmişti...
Gazete, yüzlerce bağımsız milletvekili adayı içinde de hayat kadınları, madenciler, travestiler, aşırı milliyetçiler olduğu, bunların içinde sadece "milliyetçi Kürtlerin" koltuklara oturabileceği değerlendirmesi yapıldı.
ECONOMIST: AKP’NİN AĞIR TOPU ‘SEÇİM BİRİ İKİ UCU B.... DEĞNEK’ DEDİ
Türkiye’deki seçim dönemine geniş yer ayıran dünyaca ünlü Economist dergisi ise, son anketlere göre barajı AKP, CHP ve MHP’nin geçmesinin beklendiği, DTP’nin de 30 kadar milletvekili çıkarabileceğini yazdı. AKP’nin üçte iki çoğunluk alması ve kendi Cumhurbaşkanı adayı için bastırırsa ordunun devreye girebileceği yorumu yapılan haberde, AKP’nin ağır toplarından birinin "Seçimler iki ucu b... değnek. Zayıf bir hükümet ya da askeri darbe seçilecek" dediği ifade edildi. Dergide, bu yorumun biraz abartılı olabileceği değerlendirmesi yapıldı.
NYT: LİBERALLERİN OYLARI DİNDAR POLİTİKACILAR VE BAĞIMSIZLARA
New York Times gazetesi ise, Türkiye’deki liberallerin Türkiye’yi yıllarca yönetmiş olan "laik elide ve onların destekçisi olan askerlere sırtlarını dönüyorlar ve oylarını dindar politikacılara ve çok sayıda bağımsıza vermeye taahhüt ediyorlar" diye yazdı. Gazete, Türk toplumunun son yıllarda önemli ölçüde değiştiğini belirtirken de "Servet ve statü kazanmakta olan dindar Türkler, kamuoyu önüne çıkıyorlar" ifadesini de kullandı.
LE MONDE: DTP MECLİSTE 30 KİŞİLİK GRUP KURMAYI BEKLİYOR
Fransız Le Monde ise, DTP’nin bağımsızlar ile yüzde 10’luk baraj aşmayı planladığını belirterek "Kürt yanlısı adaylar 30 kişilik bir grup kurarak gelecek parlamentoda ağırlık sahibi olmayı bekliyor" diye yazdı. Ancak gazete, Güneydoğu’daki "Kürt bölgelerinde oy, kişisel inançlardan çok aşiret dayanışmasına göre veriliyor" değerlendirmesini de yaptı.
EL PAİS: TÜRKİYE’DE PRAGMATİZ KAZANIYOR
Büyük İspanyol gazetesi El Pais de, "Türkiye’de pragmatizm kazanıyor" başlıklı haberinde "ılımlı İslamcılar, iyi giden ekonomi sayesinde seçimin favorileridir" dedi. Ancak "aşırı sağ ve milliyetçilerin İslamcıların hakimiyetini tehdit ettikleriöni de savunan gazete, "Cumhurbaşkanı seçimi fiyaskosunun açtığı yaranın kapanmasının zaman alacağı" yorumunu da yaptı. Gazete, AKP’den duyulan kuşkulardan en çok MHP’nin yararlanacağı görüşünü de dile getirdi.
LIBERATION: BASKIN ORAN, DİNK GİBİ TEHDİT EDİLİYOR
Bağımsız adaylarından Baskın Oran’ın profilini çizen Liberation gazetesi ise, Oran için "Laik, solcu, azınlıklar savunucusu, o da, öldürülen gazeteci, dostu Hrant Dink gibi tehdit ediliyor" ifadesini kullandı.
NEWSWEEK: TÜRKİYE AVRUPALI VE ÖZGÜR OLUP OLMAMAYI SEÇECEK
Dünyanın önde gelen bir başka haftalık haber dergisi Newsweek de internet sitesinde yayınladığı haberde Pazar günü yapılacak seçimlerde Türkiye’nin daha çok ya da daha az dinci olup olmamayı değil daha çok ya da daha az Avrupalı ve özgür olup olmamayı seçeceği yorumunu yaptı. Haberde, İslami kökenlerine rağmen AKP’nin Türkiye’yi Avrupa’ya hazırlamaya çalıştığı, "Türkiye’nin eski moda milliyetçilerinin" ise "Türkiye’yi uygulanan devlet laikliğine, liberallik dışına ve askeri yönetime" seçmek istediği değerlendirmesin yapıldı.
WSJ: SEÇİMLERDE LAİKLERLE İSLAMCILAR SAVAŞACAK
Wall Street Journal gazetesi ise Newsweek dergisinin yorumunun aksine 22 Temmuz seçimlerini, "Laiklerle İslamcılar arasında süren uzun savaşta yeni bir bölüm" şeklinde nitelendirdi. Haberde, "Güneydoğu’daki Kürt terörü ve Avrupa Birliği’nin, Türkiye’nin üyeliğine yönelik son saldırıları görünüşü daha da karmaşıklaştırıyor" denildi. Gazete, son anketlere göre AKP’nin yüzde 41, CHP’nin yüzde 18, MHP’nin yüzde 12, Genç Parti’nin ise yüzde 6 ila 10 arasında oy, bağımsız Kürt adayların da en az iki sandalye almasının beklendiği ifade edildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.