Ek gelirde hedef 4-5 milyar YTL

Ek gelirde hedef 4-5 milyar YTL

Ekonomi yönetimi, 2008 yılında vergi gelirlerinde 4 ile 5 milyar YTL ilave artış sağlanması için harekete geçti.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, özel tüketim vergisi (ÖTV) artışını da içeren yeni vergi düzenlemelerine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti ve ''Çalışmalar tamamlandığında, bunu kamuoyu ile paylaşacağız, gerekli açıklamaları yapacağız'' dedi. Maliye Bakanlığı, Hazine ve DPT Müsteşarlıklarının yürüttüğü 'ek kaynak' çalışmalarının temelini, ÖTV artışları oluşturacak. Bu çerçevede akaryakıt ürünlerinden maktu olarak alınan ÖTV ile tütün ve tütün mamulleri üzerindeki asgari maktu ÖTV'ye bir miktar zam yapılacak.Ek kaynak çalışmalarında, akaryakıt ürünlerinde 2005 yılı başında yeni bir ÖTV düzenlemesine gidildiği ve nispi vergiden maktu vergiye geçildiğine işaret edilerek, şu tespitte bulunuldu: ''O tarihten bu yana ham petrol fiyatlarındaki yükselmenin de etkisiyle akaryakıt ürün fiyatları arttı. Ancak maktu vergiler sabit kaldı ve toplam akaryakıt fiyatları içindeki ÖTV payı düştü. Vergi gelirleri de bu durumdan olumsuz etkilendi.''

Akaryakıt ürünlerinde 2005 yılındaki ÖTV yükü ile bugünkü yükü de karşılaştıran ekonomi yönetimi, akaryakıtta ürünlere göre 5 ile 10 Yeni Kuruş (YKr) arasında ÖTV artışı planlıyor. Yapılan hesaplamalara göre, akaryakıt ürünlerindeki 5 YKr'lik ÖTV artışı, benzin fiyatını yüzde 1,79 , motorin fiyatını ise yüzde 2,63 oranında etkileyecek. Akaryakıtta ÖTV artışının 10 YKr olması durumunda ise benzin fiyatına yüzde 3,58 , motorin fiyatına da yüzde 5,26 şeklinde yansıyacak.

ALKOLDE VERGİ ARTIŞI YOK

Tütün ve tütün mamullerine ise 5 ile 10 Yeni Kuruş arasında ÖTV artışı düşünülüyor. Sigaradan 2006 yılında 9 milyar YTL vergi alındığını, bu yıl ise bu rakamın 10 milyar YTL olmasının beklendiğini belirten bir ekonomi yetkilisi, tütün ve alkollü ürünlerdeki ÖTV düzenlemeleri konusunda da şu bilgileri verdi: ''Sigaradaki ÖTV düzenlemesiyle biz, tütün mamullerinden sağlanan vergide yüzde 10'luk bir artış planlıyoruz. Yapacağımız vergi artışının, Hazineye ÖTV ve KDV olarak yüzde 10 ilave gelir getirmesini öngörüyoruz.Burada amaç, ÖTV'den ziyade, KDV gelirlerinde bir artış sağlamak. ÖTV artışı, sigara fiyatlarına yansıdığında, KDV gelirlerinde de otomatik bir artış meydana gelecek. Sigara üreticileri beklenildiği gibi bir fiyat ayarlamasına gitmezse, o zaman ÖTV artışının bir anlamı kalmayacak. O nedenle, yapacağımız ÖTV artışı, piyasayı hareketlendirmeli. Bu amaçla tütün mamullerindeki düzenleme için öncelikle sektörün nabzı tutulacak. Enflasyon farkı hesaplanacak ve ona göre bir rakam belirlenecek. Şu anda ÖTV'de 10 ile 15 Yeni Kuruş arasında bir artış üzerinde duruyoruz.'' Akaryakıt ve tütün mamulleriyle ilgili ÖTV çalışmaları, ilgili Bakanlar tarafından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a anlatılacak. ÖTV'deki artış rakamları da Başbakanın görüşünün alınmasının ardından kesinleşecek. Yeni vergi düzenlemelerinin tamamen 2008 yılına dönük olacak. Akaryakıt ve tütün mamullerindeki ÖTV artışının yanı sıra vergi tahsilatındaki elektronik haciz uygulaması ve Gelir İdaresinin diğer idari tedbirleri ile yeni yılda vergiler yoluyla bütçeye 4 ile 5 milyar YTL düzeyinde ek kaynak sağlanması amaçlanıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.