Emekliler parasını nasıl kurtaracak

Emekliler parasını nasıl kurtaracak

İşte emeklilerin maaşlara uygulanan kesintilerden kurtulmanın yolu.

Bir lirası bile çok kıymetli olan emeklilerden yapılan kesintinin 18 lira, kesinti yapılan emekli sayısının ise 770 bin olduğu ortaya çıktı. Bu yaklaşık 14 milyon liralık bir kesinti yapıldığı anlamına geliyor. Ancak işçi emeklilerinin yazılı başvurusu olmadan maaşlarından Türkiye Emekliler Derneği’ne kesinti yapılması mümkün değil.

YAZILI İZİN GEREKİYOR
Yasalarımız gereğince emeklilerin aylıklarından tek bir kuruş kesinti yapılamaz, hatta bırakın kesintiyi bankalar da dahil olmak üzere hiç kimse emeklinin borcu için aylığına haciz bile getiremez. Emeklinin
zaten kıt kanaat idare etmeye çalıştığı üç kuruş aylığından kesinti yapılabilmesi için emeklinin mutlaka yazılı muvafakatı (izni) gerekir.

SGK, GELEN LİSTEYE GÖRE KESİNTİ YAPMIŞ
Ancak SGK, yasaları hem çalışan hem de emekli aleyhine yorumlamayı sevdiği ve âdet edindiği için, şimdi Şubat 2010 ayında tam 770 bin emeklinin aylığından 18 lira kesinti yapıp toplam 13.860.000 (on üç milyon sekiz yüz altmış bin) lirayı, eski adı Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), yeni adı Türkiye Emekliler Derneği’ne (TÜED) aktarmış. 770 bin emeklinin aylıklarından, TÜED yönetimi tarafından gönderilen listeye göre (bu emekliler gerçekten TÜED’e üye mi değil mi diye araştırılmadan) Şubat 2010 ayında kesinti yapılmış. Emeklilerden yasadışı bir şekilde kesilen üyelik aidatlarıyla Ankara’da Anıttepe Mah. Işık Sokak No: 11 adresinde, dernek yönetim kurulu üyelerine, her bir katında bir yönetim kurulu üyesinin oturduğu banyolu, yatak odalı, ultra lüks plaza yaptırıldı. Derneğin giriş katında sadece 20 metrekarelik bir alan ise dernek üyeleri gelince otursunlar diye banklarla döşendi. Öte yandan, TÜED yönetim kurulu üyeleri ile şube yöneticilerine her ay bu  paradan milyonlarca lira aylık ödenmiş. Dün HABERTÜRK TV ekranlarında saat 14.00’te yayınlanan GÜNDEM programına, bu  konuyla ilgili konuk oldum. Programa telefonla katkı veren İşçi, Memur, Bağ-Kur Emeklileri Derneği Başkanı Hamdi Öz, kesintilerden SGK yöneticilerinin de pay aldığını iddia etti. Dediğine göre, TÜED’e danışmanlık yaptı diye gösterilen, rapor yazı denilen SGK yöneticileri de emeklilerden kesilen paralardan nemalanmış.

SGK’YA DİLEKÇE GÖNDERİN
TÜED’in SGK’ya gönderdiği 770 bin kişilik emekli listesinde kimlerin olduğu ise bir sır. Ne TÜED yönetimi ne de SGK, çok yoğun çabalarımıza karşın bu listeyi açıklamıyor. İşte bu sebeple hangi emeklilerin aylıklarından TÜED aidatı adı altında kesinti yapıldığı bir sır. Şimdi tüm emeklilerin yapması gereken, SGK’ya aşağıdaki örnek dilekçeyi gönderip, kendisinden kesinti yapılıp yapılmadığını öğrenmek ve kesinti yapılmış ise iadesini istemek. Bu arada emekli aylığınızdan gerek TÜED üyeliği için dernek aidatı, gerekse başka kişi ve kurumların kesintilerini öğrenmek için www.sgk.gov.tr web sayfasının sol tarafında bulunan BİLGİ EDİNME bölümündeki formu doldurup, bilgisayar üzerinden veya formu yazdırıp postayla gönderin. Bilgisayar üzerinden gönderecekseniz alındı numarasını kontrol edin ve bu numarayla cevap bekleyin.

GEREKİRSE DAVA AÇIN VE ŞİKÂYET EDİN
Hepsi, “Nasılsa kesilen rakam 18 lira, bu para için kimse uğraşmaz” diyor ve bu sebeple rahat. Ancak 18 lira da olsa emekli aylığınızdan kestikleri parayı SGK size geri ödemezse gidin bulunduğunuz yerdeki iş mahkemesinde SGK’yı dava edin. Ayrıca İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı’na da sizi haberiniz olmadan dernek üyesi yaptıkları için şikâyette bulunun.

Tekel işçileri için 4/D şansı doğdu
Danıştay verdiği karar ile Tekel işçileri daha doğrusu özelleştirmeden gelen işçilerin 4/C’ye geçişi için süre konulması kararını iptal etti. Bu sebeple, artık Tekel işçileri diledikleri zaman 4/C’ye geçebilirler, süre yok. Öte yandan, Tekel işçileri eylemlerinin 57’nci gününde 4 hak getirmişlerdi. Şimdi buna 5’ncisi de eklendi. Sırada 4/D var. Eylemlerine devam ederlerse ya hükümet seve seve 4/D’yi verecektir veya Danıştay kararı ile 4/D’ye geçeceklerdir. Örgütlü toplum olmanın farkı işte burada.

Kızılay çalışanları, 4/B’ye geçmeyin

Tekel işçilerinin 4/D’den (kamu işçiliğinden) 4/C’ye (köle işçiliğe) geçirilmesine benzer bir şekilde, sağlıkta da Tam Gün Yasası ile Kızılay’a ait sağlık işletmelerinin Sağlık Bakanlığı’na devri
gündemde. Devirle Kızılay’da çalışanların 4857 Sayılı İş Kanunu kapsamındaki çalışmalarına son verilerek 4/B’ye (memur köleler) geçirilmesi yasalaştı.

Ancak, emekliliği gelmiş ve uzatmaları oynayan Kızılay çalışanlarına, “Kesinlikle 4/B’ye geçmeyin” derim. Çünkü, şu an ayrılırlarsa kıdem tazminatlarını tavan rakam olan 2435 liradan alacaklar ama 4/B’ye geçtikten onra ayrılırlarsa bu rakam 1300 liraya düşecek. Öte yandan, bugün emekli olanların alacağı aylık, 4/B’de çalıştıkları her ay için 2 lira düşecek.

Ayrıca, emekliliği gelmemiş olanların da ileride alacakları kıdem tazminatları düşecek. Şu anda aldıkları aylıkları da 4/B’ye çevrilecek ve 1200-1300 lira arasına inecek.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.