Ergenekon'a yarın da devam

Ergenekon'a yarın da devam

İddianamenin okunması bitti Toplam 9 gün sürdü.

''Ergenekon'' davasının 11'inci duruşmasında, 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunması tamamlandı.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki salonda İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen davanın 11. duruşmasının öğleden sonraki oturumunda, iddianameyi 2 bin 254'üncü sayfasından itibaren Cumhuriyet Savcıları Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın dönüşümlü olarak okundu.

İddianamenin okunması işlemi, saat 15.35'te tamamlandı.

-27 EKİM'DE OKUNMAYA BAŞLANMIŞTI-

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan 2 bin 455 sayfalık iddianamenin okunmasına, davanın 3'üncü duruşmasının yapıldığı 27 Ekim 2008 Pazartesi günü öğleden sonraki oturumda başlanmıştı.

28 Ekim salı günü de resmi tatil nedeniyle yarım gün okunan iddianamenin okunması, 2'si yarımşar gün olmak üzere toplam 9 gün sürdü.

İddianamenin bu 9 duruşmada cumhuriyet savcıları tarafından dönüşümlü olarak ve kısaltılarak okunması, yaklaşık 40 saati buldu.

Duruşma, iddianamenin okunmasının tamamlanmasının ardından avukatların taleplerinin dinlenilmesiyle sürüyor.

-DURUŞMADAN NOTLAR-

Bu arada, bugünkü duruşmanın öğleden sonraki oturumunda iddianamenin okunmasına başlamadan önce tutuklu sanıklardan Emin Gürses'in avukatı Bozkurt Nuhoğlu söz alarak, 10 Kasım dolayısıyla Atatürk için bir dakikalık saygı duruşu yapılmasını istedi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün de ''Biz onu sabah yaptık'' diyerek talebi kabul etmedi.

Avukat Nuhoğlu'nun ısrar etmesi üzerine Başkan Şengün, ''Biz onun gereğini sabahleyin yaptık. Mahkeme heyeti de en az sizin kadar hassastır. O konuda müsterih olun'' dedi.

Öte yandan, iddianamenin okunması sırasında salonun ışıkları 10-15 saniye süresince söndü ve hemen ardından yeniden yandı.

MAHKEME TUNCAY GÜNEY'E AİT VUKUATLI AİLE KAYIT TABLOSUNUN İSTENMESİNE KARAR VERDİ

 ''Ergenekon'' davasında mahkeme heyeti Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenmesine karar verdi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, verilen aranın ardından mahkemenin aldığı kararlar, Mahkeme Heyeti Başkanı Köksal Şengün tarafından açıklandı.

Şengün, Tuncay Güney'e ait vukuatlı aile kayıt tablosunun istenilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, Vedat Yenerer'in diğer taleplerinin bu aşamada davaya bir yenilik katmayacağından reddedildiğini ifade etti.

Mahkemenin Anayasa ve yasalar doğrultusunda kurulduğunu ve görev ifa etmekte olduğunu belirten Başkan Şengün, mahkemenin yargılama yetkisini Anayasa ve yasalardan aldığını, Türk milleti adına bağımsız ve tarafsız yargılama yaptığını bildirdi.

Başkan Şengün, mahkemedeki yetkilendirmelerin, yetkili makamlar tarafından Anayasa ve yasalar doğrultusunda yapıldığını dile getirerek, buna göre ''tabii hakim ilkesine'' de herhangi bir şekilde aykırılığın söz konusu olmadığını kaydetti.

Şengün, Kemal Kerinçsiz'in mahkeme heyetinin teşekkülü ile ilgili sözlerinin mahkeme tarafından bu nedenlerle kesinlikle kabul görmediğinden, reddedildiğini açıkladı.

Kemal Kerinçsiz'in bu duruşmada iddia makamına yönelik sözleriyle ilgili gereğinin takdir ve ifası için, beyanları içeren duruşma zaptının Silivri Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine karar verildiğini belirten Şengün, tutuklu sanıkların mevcut hallerinin de sürdürülmesine hükmedildiğini sözlerine ekledi.

Duruşma yarın saat 10.00'a bırakıldı.

Bu arada, Başkan Şengün'ün kararları okuması sırasında sanık avukatlarından Özbay Demirer, savcıların da ayağa kalkmasını istedi. Ancak savcılar kararların okunması sırasında oturmayı sürdürdü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.