Gerçek metrobüsler geliyor
İstanbullular gerçek metrobüse henüz binmedi. Bu araçlar birçok özelliğiyle çok avantajlı..
İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, İstanbul'un yeni ulaşım sistemi metrobüste kullanılan Phileas model lastik tekerlekli tramvay araçlarının diğer otobüslere göre yakıtta yüzde 40 tasarruf sağlayacağını söyledi.
Öztürk, Phileas araçların şubattan itibaren yolcu taşımaya başlayacağını kaydetti.
Aracın isminin metrobüs olmadığını, dünya genelinde 'lastik tekerlekli tramvay' olarak anıldığını belirten Öztürk, "Bir tramvay aracı yaklaşık 2 milyon 842 bin Euro iken bizim aldığımız Phileas araç 1 milyon 200 bin Euro. Bu aracı otobüsle değil tramvay ile kıyaslamak gerek. Bu araçlar otobüse göre pahalı gözükebilir ama taşımacılıkta çok ucuz. 20 yıllık işletme garantisi, gövde yapısında çivi kullanılmaması bu nedenle bakım onarımının kolay yapılması ve hibrid özellikleri sayesinde kârlıyız. Ayrıca bu araçların dizel özelliği sayesinde diğer otobüslere göre yüzde 25 ile 40 arasında yakıt tasarrufu sağlayacağız." diye konuştu.
Önceki gün metrobüs sisteminde kullanılmak üzere alınacak otobüsler hakkında bilgilendirme toplantısı yapan İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, metrobüs sisteminde kullanılacak Phileas marka araçlarla saat 24.00'ten sonra deneme seferleri yaptıklarını söyledi. Öztürk, lastik tekerlekli tramvayın şubat ayında hizmete açılacak Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme hattının açılışıyla birlikte sefere başlayacağını kaydetti. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri denetiminde Ayazağadaki İETT garajında 28 günlük bir test sürüşü yaparak aracın sefer yapabilmesi için gereken onay belgesinin alındığını aktaran Öztürk, "Şu ana kadar 18 aracımız geldi. Yılbaşına kadar bu sayı 20'ye çıkacak. Bu araçlar ocak başına kadar sefere hazır, hatta çıkabilecek durumda olacak. Ocak ayından itibaren metrobüsler haftada 2'şer olmak üzere İstanbul'a gelecek ve araç sayısı mart ayı sonuna kadar 50'ye çıkacak." dedi.
Genel Müdür Öztürk'ün verdiği bilgilere göre lastik tekerlekli tramvaya üstünlük sağlayan teknik özellikleri şunlar: Araçlar bilgisayar teknolojisi donanımlı. Otobüslere göre 1 ton daha hafif. Bakım ve onarımı daha kolay ve ucuz. Araçlar tek seferde 350 kişi taşıyabiliyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.