’Haram fırçası’ talebi patladı
İçişleri Bakanı Osman Güneş ile tartışma konusu olan şarap soslu İtalyan yemeği risotto hem restoran hem marketlerde büyük ilgi görmeye başladı.
Pirinç üreticileri "Türk halkı meraktan risotto yiyor" derken, restoran sahipleri en çok beyaz şarap soslu ve deniz ürünlü risotto siparişi aldıklarını söylüyor.
İTALYAN mutfağının en meşhur yemeklerinden risotto son günlerde yaşanan tartışmalar nedeniyle yoğun ilgi görmeye başladı. İçişleri Bakanı Osman Güneş ve işine son verilen Muğla Valisi Temel Koçaklar ile tartışma konusu olan risotto son günlerde restoranlarda en çok sipariş edilen yemeklerin başında geliyor. Mönülerde fiyatı 12 YTL'den başlayan risottonun temel olarak 6 çeşidi bulunuyor. İtalyan yemeklerine meraklı Türk tüketiciler en çok deniz ürünlü ve beyaz şarap soslu risottoyu tercih ediyor.
ŞARAP SOSU ÇOK TUTUYOR
İçişleri Bakanı Osman Güneş'in, Muğla Valisi Temel Koçaklar'ın davetlisi olarak katıldığı bir akşam yemeğinde kendisine şarap soslu risotto ikram edilmesine kızmasıyla günlerdir tartışılan risottoyla ilgili olarak, Türkiye'deki İtalyan restoranlarının sahipleri bugüne kadar risotto yemeğinde şarap sosu istemeyen bir müşteri ile karşılaşmadıklarını söyledi. Restoran sahipleri, krema soslu risotto bulunduğunu da belirterek "Müşterimize şarap soslu olduğunu her defasında söylüyoruz ve risotto çeşitleri arasında en çok şarap soslu olanı tercih ediliyor" diyor.
FARKLI SOSLAR
Restoranlarında 5 çeşit risotto bulunduğunu söyleyen IL Piccolo Genel Müdürü Atacan Şimşek, yemekte kullanılan sosların isteğe bağlı olduğunu söyledi. Şimşek şöyle konuştu: "Mantarlı, deniz ürünlü, sebzeli, tavuklu ve somonlu olmak üzere 5 çeşit risotto bulunuyor. Sosunu isteğe göre koyuyoruz. Bugünlerde en çok deniz ürünlü ve beyaz şarap soslu risotto tercih ediliyor. Ancak İtalyan restoranlarında bir çok etli yemekte de şarap sosu kullanılıyor. Tüketiciye yemeğe sosu koymadan önce söylüyoruz."
ŞARAP LEZZET KATIYOR
İtalyan Grissino restoranın sahibi Faik Atik'te daha çok yurtdışına çıkan tüketicilerin ülkeye döndüğü zaman risotta yemeyi tercih ettiğini söyledi. Risottonun İtalyan mutfağının önde gelen yemeklerinden biri olduğunu vurgulayan Atik, "Türk halkı deniz ürünlerini pirinç ile yemeğe alışık değil. Ancak biz ilk defa yiyeceklere her zaman risotto yemeğini tavsiye ediyoruz. Şarap ise yemeğe lezzet katıyor" dedi. Atik ayrıca, restoranda 4 çeşit risotto bulunduğunu belirterek, fiyatların 14 YTL ile 22 YTL arasında değiştiğini söyledi.
Risotto kültürü oluştu arborio pirinci mahalle aralarına girdi
TÜRK halkının risottoya büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Sezon Pirinç Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Erdoğan, "Risotto yemeğini yapabilmek için arborio pirincine ihtiyaç var. Biz bu pirinci ithal edip kendi markamızla satıyoruz" dedi. Erdoğan şöyle konuştu: "Son dönemlerdeki tartışmalar bu pirince olan ilgiyi artırdı. Artık Türkiye'de risotto kültürü oluşmaya başladı. Mahalle aralarındaki küçük marketler bile arborio pirinci istiyor. Yakında bu ürünün farklı çeşitlerini de piyasaya süreceğiz. İlgi her geçen gün artıyor."
Arborio köyünden gelen prinç
İTALYA'nın kuzeyindeki Po Vadisi'nde 1946 yılında ortaya çıkan meşhur arborio pirinci risotto yemeğinin yapımında kullanılıyor. Adını Arborio adlı köyden alan beyaz pirinç büyük ve inci gibi görünüşüyle dikkat çekiyor.
Risotto nasıl yapılıyor
BÜYÜK ve yapışmaz tavada soğanları yumuşayıncaya dek kavurun. Enginarları (mantar, deniz ürünleri sebze de olabilir) sarımsak ekleyerek kavurun. Pirinci ekleyin. 3 dakika kavurun. Şarabı döküp, karıştırarak pirinç suyu çekene kadar pişirin. Et suyunu ısıtın. Yarım fincan pirince ekleyin, suyunu çekene dek karıştırın. 25 dakika pişirin. Sıvıya gerek varsa ekleyin. Ttz ve karabiber ile tatlandırın. Maydanoz ve parmesan peynirini serpin, karıştırn servis yapın.
Ceyhun Kuburlu/Hürriyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.