Hukuk Devrimi yolda
60. hükümetin hedefi: Özgürlük ve Sivil Anayasa
HUKUK DEVRİMİ YOLDA
Başbakan Erdoğan’ın Meclis’te okuduğu 60. Hükümet Programı demokrasiyi, ve özgürlükleri geliştirmeyi hedefliyor. Erdoğan, ülkenin sivil bir anayasayı hakettiğini belirterek, yeni anayasanın bireyin haklarını en etkili şekilde koruyacağını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 60. hükümetin bakanlar kurulunu onaylamasıyla yeni hükümet için süreç başladı. TBMM Genel Kurulu saat 15.00’te yeni hükümet için toplandı. Önce yeni Bakanlar Kurulu listesinin onaylandığına dair Cumhurbaşkanlığı tezkeresi okundu, ardından Başbakan Tayyip Erdoğan kürsüye çıkarak 76 sayfalık Hükümet Programı’nı okudu. Muhalefet partileri, 3 Eylül’de yapılacak toplantıda hükümet programı üzerine görüşlerini açıklayacak, 5 Eylül’de ise Meclis’te güvenoylaması yapılacak.
ATATÜRK’E TEŞEKKÜRLE BAŞLADI
76 sayfalık Hükümet Programı’nı okumak üzere kürsüye çıkan Başbakan Erdoğan, sözlerine “Bu anlamlı günde başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bugüne kadar ülkemize, milletimize hizmeti geçen bütün devlet ve siyaset adamlarına teşekkürü borç biliyorum” diyerek başladı. Erdoğan daha sonra seçimlerin yüzde 84 düzeyinde bir katılım oranıyla, huzur ve güven içinde geçmesinden, sonuçların doğru ve hızlı biçimde açıklanmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti, bunun için de ilgili kurumlara teşekkür etti. Erdoğan’ın okuduğu 60. Hükümet Programı’nda yer alan vaatler şöyle:
SIÇRAMA DÖNEMİ PROGRAMI
Türkiye’ye, insanımızın hayat kalitesini etkileyen her alanda önemli mesafeler aldırdık, ekonomik kalkınma sürecinde kritik bir eşiğe getirdik. Türkiye artık kalkışa hazır hale gelmiştir. Bu programda öngördüğümüz dönem sonu hedefleriyle, Türkiye’yi bu kritik eşikten geçirmeyi başaracağımıza inanıyorum. Açıklayacağım program, istikrar zemininde ilerleyen ekonomik ve sosyal gelişme sürecimizde bir ‘sıçrama dönemi’ programıdır. Bu bakımdan temel hedefimiz, Türkiye’yi take-off’a, ‘kalkış’a geçirerek, daha güvenli bir hıza ve yüksekliğe taşımaktır.
AK PARTİ YÜKSELEN TÜRKİYE’NİN GÜVENCESİDİR
Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Anayasamızın değişmez hükümleri ile belirlenmiş olan bu nitelikler bir bütündür ve Cumhuriyetimizin temel değerleridir. AK Parti, Anayasada tarifini bulan ve birbirini tamamlayan bu temel değerlerin bütünlüğünün savunucusu ve bu bütünlük üzerinde yükselen Türkiye’nin güvencesidir.
BİREYİ KORUYAN, SİVİL ANAYASA
Cumhuriyetimizin 100. yılına yaklaşırken, ülkemiz sivil bir uzlaşma anayasasını hak etmektedir. Yeni anayasa, Cumhuriyetimizin değiştirilemez temel nitelikleri olan demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti ilkelerini tam olarak hayata geçirmeli, bireylerin haklarını en etkili şekilde korumalı, temel hak ve özgürlükleri İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin (AİHS) getirdiği ilke ve standartlarda güvence altına almalıdır. Yeni anayasa, olabilecek en geniş toplumsal uzlaşmayla hazırlanmalıdır.
KORKU VE ENDİŞEDEN UZAK YAŞAM
Demokrasinin ve hukuk devletinin nihai amacı, bütün temel hak ve özgürlükleri güvence altına almak, insanların korku ve endişeden uzak olarak güven içinde yaşamalarını sağlamaktır. Temel hak ve özgürlükler konusunda Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde belirtilen esaslar uygulanacak, özellikle Kopenhag Siyasi Kriterlerine tam uyum sağlanacaktır.
İŞKENCE, GÖZALTINDA ÖLÜM KABUL EDİLEMEZ
“Sıfır tolerans” anlayışı ile işkence, kayıp, gözaltında ölüm, faili meçhul cinayet gibi demokratik hukuk devletinde kabul edilemez insan hakları ihlallerinin üzerine, şimdiye kadar olduğu gibi, bundan sonra da büyük bir kararlılıkla gidilecektir.
HER KESİMİN GÖRÜŞÜ ALINACAKTIR
Hükümet, demokrasinin daha da kökleşmesi için sivil toplumun güçlenmesini ve etkili bir kamuoyu denetimini gerekli görmektedir. Çoğulcu ve katılımcı demokratik siyasal sürecin sivil toplum örgütlerine daha fazla açılmasına ve siyasal karar alma süreçlerinde ilgili toplum kesimlerinin görüş ve önerilerini almaya devam edecektir.
ÇOĞULCU VE ŞEFFAF MEDYA İÇİN GEREKEN YAPILACAK
Hükümet medyanın bağımsızlığına önem vermekte, bireylerin doğru habere ulaşma hakkını, güçlü bir demokratik kültürün oluşması için birinci şart olarak görmektedir. Şeffaf bir yönetim, ancak bağımsız, tarafsız ve sorumlu bir medya ile mümkün olabilecektir. Bu nedenle de medyanın çoğulcu, şeffaf ve rekabetçi bir yapıda gelişmesi için gerekli adımların atılacak.
CEZAEVİ İSYANLARINDA ÖNEMLİ MESAFE
Bağımsız ve tarafsız yargı, adaleti sağlamanın ön şartıdır. Yıllarca sorunlarla, yetersizliklerle ve cezaevi isyanlarıyla kamuoyunun gündemine gelen yargı teşkilatı, AK Parti iktidarında AB’ye uyumu sağlanan temel kanunlarla, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkin kullanımıyla, teknik donanımlarıyla birlikte yükselen modern adliye binalarıyla, evrensel standartlara uygun hale getirilen ceza ve infaz kurumlarıyla önemli mesafeler katetti. İhtilafları çıkmadan önlemek amacıyla ‘koruyucu hukuk’ uygulamaları daha da geliştirilecektir.
DEMOKRASİ VE GÜVENLİK TALEPLERİ
Milletimizin demokrasi ve güvenlik taleplerini eşzamanlı olarak ve birbirini tamamlar bir şekilde karşılamak, ana hedefimizdir. Gerçek anlamda huzur ve güvenlik, özgürlüğün ve adaletin tam anlamıyla yaşandığı bir toplumda mümkündür. Ulusal güvenliğimize kast edecek her türlü oluşuma karşı tavizsiz tutumumuz kararlılıkla sürecektir.
TERÖRÜ KURUTMAK İÇİN ETKİLİ POLİTİKA
Bütün vatandaşlarımızın ortak aidiyet duygusunu güçlendirmek ve terörün kaynaklarını kurutmak amacıyla etkin ve kapsamlı politikalar uygulamıştır. Türkiye’nin her bir köşesinde sosyal ve ekonomik kalkınmayı hızlandırmak, hiçbir bölgemizin geride kalmamasını sağlamak amacıyla çalışmalarımız yoğunlaşarak devam edecektir.
TSK’NIN İHTİYACI ZAMANINDA KARŞILANMAKTADIR
Atatürk’ün, “Yurtta sulh, cihanda sulh” ilkesine uygun olarak, hem milli savunma sanayimizi güçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmiş, hem de Türk Silahlı Kuvvetlerinin her türlü ihtiyacının zamanında karşılanmasına öncelik verilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.