Hükümetten İddialı Ekonomik Program Bekleniyor

Hükümetten İddialı Ekonomik Program Bekleniyor

Financial Times gazetesi, seçimlerden sonra iki ayı aşkın bir süre geçmesine karşın Başbakan Erdoğan'ın, ikinci hükümet döneminin ekonomi gündemini henüz açıklamadığını belirterek, hükümetin "iddialı bir ekonomik reform programı"nı ortaya koyması gereğini

LONDRA(ANKA) – Piyasaların Türk hükümetinin ayrıntılı reform programını beklediği bildirildi. Financial Times gazetesi, Türkiye'deki seçimlerden sonra iki ayı aşkın bir süre geçmesine karşın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ikinci hükümet döneminin ekonomi gündemini henüz açıklamadığını belirterek hükümetin "iddialı bir ekonomik reform programı"nı ortaya koyması gereğini vurguladı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, Vicent Boland imzalı Türkiye'nin ekonomisine ilişkin son analizinde Türk hükümetinin "iddialı bir ekonomik reform programı"nı ortaya koyması gereğini vurguladı.

Olası bir askeri müdahale tartışmalarına ve cumhurbaşkanı seçimine ilişkin siyasi krize rağmen ekonominin Temmuz ayında yapılan seçimlerde "belirleyici faktör" olduğunu belirten gazete, seçimlerden sonra iki ayı aşkın bir süre geçmesine karşın Başbakan Erdoğan'ın henüz ikinci hükümet döneminin ekonomi gündemini açıklamadığını kaydetti.

-"YATIRIMCILAR AYRINTILI BİLGİ İSTİYOR"

Gazete, "Ekonomi biraz yavaşlama işaretlerini gösterirken ve kredi sıkışması nedeniyle uluslararası ortam belirsiz iken yatırımcıların ayrıntılı bilgi" talep ettiklerini belirtti.

İngiliz gazetesi, Dresdner Kleinwort'ten bir ekonomi ekibinin geçen hafta Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından "Piyasalar ve IMF'nin şimdiye kadar affedici oldu ancak başta mali cephe olmak üzere, makroekonomik konularda net bir sıkı tutma politikasına olan ihtiyaç artık çok açık" dediğine dikkat çekti.

-"YENİ GÖZDEN GEÇİRME BİR ŞANS"

Bir IMF heyetinin halen Türkiye'de olduğuna işaret eden gazete, yeni gözden geçirmenin, Ankara'ya son beş yılda ortalama olarak yüzde 7.4 oranında büyüme sağlanan ekonomik politikaları sürdürme taahhüdüne daha da içerik katmak için bir şans oluşturduğunu kaydetti.

Türkiye'nin, ABD'deki mortgage krizinden fazla etkilenmediğini belirten gazete, buna karşın Türkiye'nin yükselen piyasalardaki yatırımcıların arasındaki hissiyat değişiklikleri ile risk ve oynaklık algılanmasına kırılgan" olduğu yorumunu yaptı. Gazete şöyle devam etti:

"Yatırımcılar ve analistler, Türkiye'nin, küresel piyasa eğilimlerindeki risklere açık olduğu için güçlü bir ekonomik büyümeyi sürdürebilmesinin, o ikiz kırılganlıkların üstesinden gelebilmesini sağlayacak, iç reformların kapsamı ve derinliğinde önemli bir değişme gerektireceğini savunuyorlar."

Financial Times, Türkiye'nin açık olduğu riskin özellikle finansal piyasalarda belli olduğunu belirtirken de yabancı yatırımcıların, geçen Cuma günü yeni bir rekora ulaşan İstanbul borsasının yüzde 70'inin kontrol ettiklerini kaydetti.

Yabancı yatırımcıların da yükselen Türk lirasının büyük taraftarları olduğunu vurgulayan gazete, liranın hem yüksek faiz oranları, hem de carry trade nedeniyle önemli ölçüde değerlendirdiğine dikkat çekti.

-"TÜRKİYE KÜRESEL LİKİDİKE RİSKİNE HALA ÇOK AÇIK"

Türkiye'de reel faizin yüzde 10 civarında olduğuna da işaret edildiği analizde Morgan Stanley'den ekonomist Serhan Çevik'in görüşlerine de yer verildi. Çevik "Temel olarak Türk ekonomisi, beş yıl öncesine göre çok daha iyi bir yerde ancak hala küresel likidite akımlarının risklerine ve oynaklığına çok açıktır" değerlendirmesini yaptı. Financial Times, şunları yazdı:

"Son beş yıldaki başarıdan dolayı Sayın Erdoğan'ın gündemine ilişkin beklentiler yüksektir. İhracat patlama yaptı ve doğrudan yabancı yatırımlar, seller gibi aktı ve bu yıl 25 milyar doları bulabilir. Çok sıfırlı, yuvarlak rakamlardan hoşlandığı gibi görünen Başbakan da, asıl hedefin kişi başına GSYİH'yı 2013 yılına kadar 10 bin dolara çıkartmak olduğunu söylüyor" diye yazdı.

"İDDİALI REFORM GÜNDEMİ ŞART"

Financial Times gazetesi, bunu sağlayacak büyümenin elde edilebilmesi için "iddialı bir reform gündemi"nin şart olduğunu vurgularken "Hayati olarak görülen bir alan, durdurulan sosyal güvenlik reformunun canlandırılmasıdır" görüşünü dile getirdi.

Hayati gibi görünen diğer bir alanın da 2008-2010 dönemini kapsayan sağlam bir bütçeyi hazırlamak olduğunu belirten gazete, bunun yanısıra vergi tahsilatının iyileştirilmesi ve enerji sektörü reformunun yapılması gereği de üzerinde durdu.

İngiliz gazetesi, mevcut IMF anlaşmasının Mayıs 2008'de sona ereceğini anımsatırken de geçmişte bazı Türk bakanlarının Türkiye'nin artık IMF ile daha gevşek bir ilişkiye yönelmesi zamanının geldiğini ima ettiklerini belirtti. Financial Times şöyle devam etti: 


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.