İhalelerinin yüzde 38'i usulsüz
Bu yılın ilk 6 ayında 2 bin 131 ihaleyi inceleyen Kamu İhale Kurulu, bunların yüzde 38'inde usulsüzlük tespit etti.
Gülçin Üstün'ün haberi
Kamu İhale Kurulu (KİK), bu yılın ilk 6 ayında incelediği 2 bin 131 ihalenin yüzde 38.4'üne denk gelen 819'unda mevzuata aykırılık bulurken 488 ihaleyi iptal etti. Toplam şikâyetler içinde en yüksek pay, yüzde 35.7 ile Sağlık Bakanlığı ihalelerine ilişkin oldu. Sağlık Bakanlığı'nı belediyeler ve yükseköğretim kurumları izledi.
2007'nin Ocak-Haziran döneminde ihalelere yönelik şikâyetler ve mevzuata aykırı olduğu için iptal edilen ihaleler artış gösterdi. İhale sonuçlarına yapılan itirazların incelenmesi sonucu verilen uyuşmazlık kararları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artarken, iptal kararı sayısı yüzde 44.8'lik artışla 338'den 488'e yükseldi.
En çok iptal hizmette
KİK, 6 ayda 3 bin 550 karar aldı. Bu kararların yüzde 96'sına denk gelen 3 bin 410'unu ihalelere yönelik incelemeler oluşturdu. İhalelere giren firmaların "usulsüzlük var" itirazları (itirazen şikâyet) üzerine yapılan incelemeler sonucunda en çok iptal hizmet alımlarında oldu.
Bu kapsamda incelenen toplam 1805 ihalenin 699'unda mevzuata aykırılık bulundu. Bu ihalelerden 488'i iptal edildi. Diğer ihalelerde ise ihale kanununa uygun olarak gerekli düzeltici işlemlerin yapılması istendi.
İhbar dilekçeleri ya da basında yer alan haberler üzerine kurum tarafından resen başlatılan incelemelerde ise 120 ihalede usulsüzlük bulundu. Ancak çoğunlukla yapım işlerine yönelik olan ve resen başlatılan bu incelemelerde iptal yetkisi olmayan KİK, dosyaları ilgili kurumlara göndermekle yetindi. Kurul, ihaleyi yapan kurumlardan söz konusu dosyayı incelemelerini ve gerekirse soruşturma başlatmalarını istedi.
Böylece incelenen 2 bin 131 ihaleden toplam 819'unda mevzuata aykırılık bulundu. Kurulun diğer incelemeleri ise devam eden ihalelere yönelik "ara karar"lardan oluştu.
Sonuçlanan şikâyet başvurularının kurumlara göre analizini de yapan KİK'e göre, Sağlık Bakanlığı tüm şikâyetlerin yüzde 35.7'sine denk gelen 790 ihaleyle ilk sırada yer aldı. Belediyeler 451 şikâyetle ikinci sırada bulunurken, bunu yükseköğretim kurumları, KİT'ler, Başbakanlık ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı izledi.
İhale sayısıyla şikâyet oranı kıyaslandığında ise Ulaştırma Bakanlığı ihalelerinin yüzde 31.7'si, Kültür ve Turizm Bakanlığı ihalelerinin yüzde 19.6'sı, Dışişleri Bakanlığı ihalelerinin yüzde 14.2'si, Başbakanlık ihalelerinin yüzde 10.1'i şikâyet edildi. En çok şikâyet edilen kurum olan Sağlık Bakanlığı'nda bu oran ihale sayısının yüksek olması nedeniyle yüzde 4.2'de kaldı.
İptal edilen ihalelerden örnekler
KİK, ihaleleri, kanuna uygunluk açısından inceliyor. İhalelerin iptal nedenleri arasında belge eksikliği, şartnamenin rekabeti önlemesi, tek firmanın tarif edilmesi gibi nedenler yer alıyor. Yılın ilk 6 ayında mevzuata aykırı bulunan bazı ihaleler şunlar:
Sağlık Bakanlığı Malatya Devlet Hastanesi Baştabipliği, "2007 yılı Göz Sarf Malzemesi Alımı" ihalesi: KİK'nin 14 Mayıs'ta iptal ettiği ihalenin teknik şartnamesinde alınacak malzemenin özelliklerine yer verilirken tek bir firmaya işaret edildiği ve rekabet unsurunun oluşmadığını belirtildi.
Sağlık Bakanlığı 70. Yıl Tarsus Devlet Hastanesi Baştabipliği, "20 Kişi ile Özel Güvenlik Hizmet Alımı" ihalesi: Kurulun 15 Ocak 2007'de aldığı kararla iptal ettiği ihalede, idare tarafından istenen belgelerde ve şartnamede mevzuata aykırılıklar olduğu belirlendi. Buna göre, ihaleyi yapan idare gerçekçi maliyetin hesaplanabilmesi için gereken bilgileri firmalara vermedi.
Çankırı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, "Çöp Toplama ve Temizlik İşleri" ihalesi: İdarenin, işi üstlenecek firmaya "makine, tesis ve ekipman için kendi malı olma şartı" getirerek katılımı kısıtladığı, şartname alan 9 firmadan 1'inin teklif verebildiği ve rekabet koşullarının oluşmadığı tespit edilerek ihale iptal edildi.
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü, "Kırıkhan Yunus Emre 8 Derslikli İlköğretim Okulu Yapım İşi" ihalesi: İşi üstlenen firma sözleşmenin imzalanmasından önce, ihale dışı bırakılmayı gerektiren durumlarda bulunmadığını gösteren belgeleri vermedi. Buna rağmen sözleşme imzalandı.
Milliyet
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.