İnternet Güvenliği ile İlgili Olarak Ailerlerin Yapması Gerekenler
Son yıllarda gündemde olan İnternet güvenliği, teknolojinin genlerine işlediği ve tüm yaşamları boyunca teknolojiyi kullanacakları tahmin edilen çocukların aileleri için endişe verici bir hal almaktadır.
Son yıllarda gündemde olan İnternet güvenliği, teknolojinin genlerine işlediği ve tüm yaşamları boyunca teknolojiyi kullanacakları tahmin edilen çocukların aileleri için endişe verici bir hal almaktadır. Çocuklarını yönlendirebilmeleri hususunda ailelerin eğitim alması şarttır. Herhangi bir kurala tabi olmaksızın çocukların eline tablet veya akıllı telefon vermek kolay gibi görünse de aslında beraberinde pek çok tehlikeyi de getirmektedir. Aileler, güvenli bir şekilde bisiklet sürmeyi, ateşle oynamamayı çocuklarına öğretirken teknoloji kullanımını nasıl ihmal edebilirler?
Günümüzün çocukları teknolojiyi kullanmada oldukça başarılı olsalar bile teknolojinin getirdiği tehlikeleri algılamada yeteri kadar başaralı değillerdir. Çocuklar teknolojiden faydalanırken alabileceğiniz tedbirler için birkaç ipucu:
1. Bilgisayarın İnternet tarayıcısına, tabletlerine, cep telefonlarına hatta Apple TV ve Roku gibi TV cihazlarına aile koruma programı yükleyin.
2. İnternet’te gezilen siteleri kontrol edebilmenizi sağlayan program ile çocuklarınızın tüm teknolojik cihazlardaki eylemlerini takibe alın. iPhone takip programı ücretsiz kullanarak neleri takip edebileceğinizi görmenizi sağlar. Örneğin, hangi uygulamalar yüklenmiş öğrenmenize, uygulamaları denetlemenize, arama motorları için anahtar kelime ve ifadeler belirleyerek filtre uygulamanıza yardımcı olur.
3. Geç saatlerde çocukların odalarında bilgisayar başına geçmelerine izin vermeyin. Ailecek ortak kullandığınız yerlerde çocuklarınızın bilgisayar kullanmasını sağlayın. Bu sayede çocuğunuz neler yapıyor haberdar olursunuz. Geceleyin telefon ve tabletlerini bıraktırın ve odalarında mobil cihazlarını şarj etmemek suretiyle onları kontrol etme heveslerini azaltın.
4. Çocuklarınıza eğitim verin. İnternet’te gizli bilgilerini paylaşmamaları için onlarla görüşün. Bilmedikleri kişilerle temasa geçmemeleri ve bu kişilerden gelebilecek mesajlara cevap vermemeleri hususunda onlara telkinlerde bulunun. Özellikle cinsel içerikli mesajlaşmanın ve neden olabileceğini üzücü sonuçların tüm boyutlarını en ince ayrıntılarına kadar değerlendirin.
5. Paylaşımlarının neler olduğunu ve çevresiyle nasıl ilişki kurduklarını görebilmeniz adına sosyal ağlarda çocuklarınızın arkadaşı olun. Kaç profil oluşturmuşlar haberiniz olsun. Çocukların büyük bir kısmı ailelerince izlenen hesapları gizli hesaplarıyla ekarte etmektedirler.
Uygulamalardan söz etmek gerekirse birçok aile bu uygulamaların gizli tehlikelerinden bihaberdir. Mevcut uygulamalar neler ve çocuklar bunları niye kullanıyor üzerinde durmalısınız. Bilmeniz gereken bazı noktalar:
- Yubo (eskiden Yellow idi) “çocuklar için Tinder” gibi ve arkadaşlık kurmak için bir yöntem olarak 13-17 yaş çocukları hedef almaktadır ama çevrimiçi avcıların bundan faydalandığı biliniyor.
-Instagram: Finstagram diye adlandırılan sahte hesap oluşturma konusunda çocuklar pek de masum değiller. Uygulamada aramaları filtreleme özelliği yok, mesajlaşma imkanı da sunulmaktadır. Eğer bir kullanıcı sohbeti bırakırsa anında sohbet içeriği siliniyor.
- Snapchat görüntülendikten sonra kendiliğinden kaybolan ancak kaybolmadan evvel kaydedilebilen cinsel içerikli video ve fotoğraf paylaşımlarıyla anılmaktadır. SnapMap de birinin nerede olduğunu tam olarak belirler.
Son söz olarak, süre kısıtlamaları ayarlayın ve çocuklarınıza önce siz örnek olun. Kabul edilebilir sınırlar koyduğunuzda çocuklarınız bunları takip edecektir. Çocuklarınızı teknolojiden uzak yaşamaya alıştırabilmek adına evinizde teknolojisiz saat dilimleri ayarlayın. Önemli olan teknolojinin kötü kullanılmasının sonuçlarını birlikte ortaya koyabilmenizdir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.