İstanbul tarihi toplantıya hazır
IMF ile Dünya Bankası 2009 yıllık toplantısı için yaklaşık 13 bin kişi geldi. İşte toplantının gündemi...
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası 2009 yıllık toplantısı 6-7 Ekim tarihlerinde, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da yapılacak.
IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları çerçevesindeki hazırlık toplantıları, İstanbul Kongre Merkezinde başlıyor. Bu kapsamda İstanbul'da ''Küresel Finansal İstikrar Raporu''nun tanıtılacağı bir basın toplantısı yapılacak. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, toplantılara ilişkin bilgi verecek
Türkiye, son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapacak.
1930 dünya ekonomik buhranından bu yanaki en büyük krizin devam ettiği ve bu krizden çıkma arayışlarının bulunduğu böylesine tarihi bir dönemde İstanbul'da IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gerçekleştirileceğine dikkat çekiliyor.
Edinilen bilgiye göre, İstanbul'da yapılacak toplantıda IMF ve Dünya Bankası'nın küresel ekonomik önemi ile küresel krizden çıkış ile küresel mali sistemin, bir daha krizlere neden olmayacak şekilde yeniden düzenlenmesi görüşülecek ve bu nedenle, tüm dünyanın ilgi odağı İstanbul olacak.
28 Eylül'deki hazırlık toplantılarıyla başlayacak olan yıllık toplantıya dünya genelinde yaklaşık 15 bin kişinin katılacağı, IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin, resmi yetkililerin yanı sıra toplantılar öncesinde ve esnasında sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileriyle de önemli toplantılar yapılacak.
Türkiye, ABD dışında ikinci kez ev sahipliği yapan ilk ülke
Türkiye, ABD dışında, IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarına ikinci kez ev sahipliği yapan ilk ülke olarak kayda geçecek.
Türkiye'nin, 1955 yılından sonra, ikinci olarak yıllık toplantılara ev sahipliği yapacağı yıllık toplantı öncesinde, Küresel Ekonomik Görünüm, Küresel Mali İstikrar Raporu açıklanacak.
6-7 Ekim tarihlerindeki, hükümet temsilcilerinin katılacağı üst düzey genel kurul toplantılarında ise küresel kriz, IMF-Dünya Bankası'nın çalışmaları grup 24, Mali ve Kalkınma Komitesi toplantılarının gerçekleştirilecek ve bazı seminerler düzenlenecek.
TOPLANTI GÜNDEMİ
İstanbul'daki toplantıda, "Küresel Krizden Çıkma", "Mali Sistemin Geleceği" ve "IMF Yönetişim Reformları" ana konular olarak ele alınacak.
IMF, Türk yetkililerin, böylesine tarihi bir toplantıya hazırlık aşamasında, yoğun bir gayret içinde olduğunu belirterek, toplantı çerçevesinde, "Küresel Kriz, Krizin Etkileri ve Krize Karşı Önlemler", "Yükselen Avrupa ve Orta Asya", "Kriz Erken İkaz Sistemi", "Kriz Önlemeye Yönelik En İyi Politikalar" gibi konular da seminerlerde ele alınacak.
30 Eylül'de İstanbul'da yıllık toplantılara ilişkin basın bilgilendirme toplantısı düzenlenecek.
1 Ekim tarihinde, Dünyanın Ekonomik Görünümü raporu açıklanacak.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, 1 Ekim'de Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde ekonomi bölümü öğrencileriyle bir araya gelecek.
2 Ekim tarihinde, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve IMF Başkanı Dominique Strauss-Khan ortak basın toplantısı düzenleyecek.
IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, 2 Ekim'de Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirilecek "Bretton- Woods'u Yeniden Keşfetmek (Reinventing Bretton-Woods)" konferansının açılış konuşmasını yapacak.
3-4 Ekim tarihlerinde seminerler gerçekleştirilecek.
4 Ekim tarihinde Uluslararası Para ve Mali Komite toplantısında, küresel mali krizin gelişmekte olan ülkelere etkisi ele alınacak.
5 Ekim'de Kalkınma Komitesi toplantısı gerçekleştirilecek.
6 Ekim tarihinde, üst düzey geniş katılımlı Genel Kurul toplantısı yapılacak.
Yıllık toplantı, 7 Ekim tarihinde yapılacak olan kapanış oturumuyla sona erecek.
185 ülkenin en üst düzeyde yetkililerinin katılacağı İstanbul'daki toplantıda, küresel ekonominin son durumu ve durgunluktan çıkma konusunda alınan ve alınabilecek kararların ele alınacağı ifade edilirken, dünya ekonomisinin, son 60 yılın en kötü durgunluğundan çok yavaş da olsa çıkmaya başladığı ve toparlanmanın da çok yavaş olmasının beklendiği belirtildi.
Bu yılki yıllık toplantılarda, mevcut kriz sebebiyle, tartışma konuları özel bir önem taşıyor. Toplantı katılımcılarının küresel ekonomik görünüm, finans piyasalarındaki gelişmeler, krizin düşük gelirli ülkeler de dahil olmak üzere değişik ülkeler üzerindeki etkileri ve üye ülkeler ve uluslararası camianın krize verdiği tepkiler üzerinde görüşmelerde bulunmaları bekleniyor.
Üye ülkeler, IMF'ye 750 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunurken, fon, krizin başladığı tarihten şimdiye kadar yaklaşık 200 milyar dolar kredi kullandırdı. Yıllık toplantıya, uluslararası kamu kuruluşları, özel sektör ve akademisyenler ile sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılacak.
İki yıl ardı ardına Washington'da yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, üçüncü yılda ise bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
IMF nedir?
IMF, ABD'nin New Hampshire eyaleti, Bretton Woods kasabasında buluşan 45 ülke temsilcisinin, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra uluslararası ekonomik işbirliği için bir çerçeve oluşturulmasını kararlaştırdığı, 1944 yılı Temmuz ayında kuruldu.
Fonun resmi varlığı, üye olan ilk 29 ülkenin anlaşma maddelerini kabul ettiği, 1945 yılı Aralık ayında başladı. Çalışmaları, 1 Mart 1947 yılında başladı. Aynı yılın sonuna doğru Fransa IMF'den kredi alan ilk ülke oldu.
IMF, global parasal işbirliğini geliştirmek, mali istikrar oluşturmak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, yüksek istihdam ve sürdürülebilir ekonomik büyümeyi desteklemek ve dünya çapında yoksulluğu azaltmak için çalışan ve 185 ülkeyi kapsayan bir kuruluş olarak görev yapıyor.
IMF'nin işlevi
Bünyesindeki 185 ülke ile global sayılabilecek bir kuruluş olan IMF, global ekonomik eğilimleri ve performansı takip edip, sorunlar gördüğünde üye ülkelerini uyarma, politika diyalogu için bir forum oluşturma ve hükümetlere ekonomik güçlüklerle nasıl baş edeceklerine dair gerekli bilgileri sağlamakla görevli bir kuruluş.
Fon, ekonomik sıkıntı içindeki üyelerine politik tavsiyeler ve finansman sağlar, aynı zamanda gelişmekte olan ülkelerle işbirliği yaparak onların makroekonomik istikrara ulaşmalarına ve yoksulluğu azaltmalarına yardım ediyor.
Ülkelerin globalleşmenin olumsuz yanlarını önlerken avantajlarından faydalanmalarına yardımcı olmak IMF'nin önemli bir görevi olarak gösteriliyor.
IMF, üyelerine aşağıdaki destekleri sağlıyor:
Ekonomik eğilimlerin ve ülkeler arası deneyimlerin analizlerine dayanarak hükümetlere ve merkez bankalarına politik tavsiyeler.
Global, bölgesel ve bireysel ekonomi ve piyasaların takibine dayalı araştırma, istatistik, tahmin ve analizler.
Ülkelerin ekonomik sıkıntıları aşmasına yardımcı olmak için kredi.
Gelişmekte olan ülkelerde yoksullukla savaşmak için imtiyazlı krediler ve ülkelerin ekonomik yönetimlerini geliştirmelerine yardımcı olmak için teknik yardım ve eğitim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.