İstanbul’da su tasarrufu
İstanbul’da su kullanımında tasarruf sağlanması amacıyla İl Mahalli Çevre Kurulunca bazı kararlar alındı.
Yapılan yazılı açıklamada, İstanbul’da geçen yağış mevsiminde gerçekleşen yağış miktarının yıllık yağış ortalamalarının çok altında kalması nedeniyle mevcut su rezervlerinde azalmanın gündeme geldiği hatırlatıldı. Son 50 yılın yağış grafiklerine göre Aralık, Ocak, Şubat ve Mart aylarında metre kareye düşen en düşük yağış miktarı 142.2 kilogram iken, bu yıl aynı dönemde metre kareye 66.7 kilogram yağış düştüğü vurgulanan açıklamada, İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının Haziran ayı itibariyle yüzde 37.72 düzeyinde kaldığı kaydedildi.
Açıklamada, İl Mahalli Çevre Kurulunun 25 Haziran 2007’de, Vali Yardımcısı Mehmet Fahri Can başkanlığında toplanarak, su tasarrufuyla ilgili alınması gereken önlemleri görüştüğü ve İstanbul’da önümüzdeki dönemde yaşanabilecek su sıkıntısının aşılabilmesi için bazı kararlar aldığı bildirildi.
Mevcut su kullanımında tasarruf sağlanması amacıyla tüm kurum, kuruluş ve vatandaşların, alınan kararlar doğrultusunda hareket etmeleri istenen açıklamada, alınan kararlar şöyle sıralandı:
Mevcut durumun anlatıldığı ve suyun israf edilmeden kullanılmasının belirtildiği bir yazının tüm kamu kuruluşlarına ve basına gönderilmesi.
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce, eğitim-öğretim döneminde okullarda suyun tasarruflu kullanılmasına yönelik eğitimlerin düzenlenmesi.
Belediye faaliyetlerinde park, bahçe sulama ve yol yıkamaların minimum seviyeye indirilmesi.
Yaz aylarında yaşanan halı yıkama faaliyetleri sebebiyle boşa giden suyun belediyeler tarafından halkı bilinçlendirme kampanyaları ve duyurularla önlenmesi.
İstanbul Müftülüğünce, camilerde su tasarrufunu teşvik edici hutbeler verilmesi.
Yeşil alan sulamalarında optimum fayda sağlayacak akşam saatlerinin seçilmesi, sulama ve yol yıkama faaliyetlerinde şebeke suyunun kullanılmaması yönünde ilgili kurumların uyarılması.
İletişim araçları kullanılarak, öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ Genel Müdürlüğünce, abonelerin muhtelif duyurularla su tasarrufuna yönlendirilmesi.
Mevcut yasalar doğrultusunda halı yıkama ve hortumla araç yıkamanın yasaklanması, belediyelerin bu gibi faaliyetlerle ilgili gereken işlemleri yapması, özellikle hortumla araç yıkanmaması hususunda kamu kurum ve kuruluşlarına yazı gönderilmesi, bu kurumların gerekli tasarrufu yapma konusunda öncülük etmesi ve gerektiğinde yasalar çerçevesinde gerekli müeyyidelerin uygulanması.
NTV
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.