İSTANBULLULARA MÜJDE
Kadir Topbaş bugün İstanbulluların uzun zamandır beklediği müjdeyi verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından inşaatı bitirilen Taksim-Yenikapı Hattı Taksim-Şişhane istasyonu ile 4. Levent- Atatürk Oto Sanayi Metro Hattının açılışını gerçekleştirdi. Açılışı yapılan metro hattındaki istasyonlara tarihi anların resmedildiği panolar yerleştirildi.
İstanbul metro ağına yeni hatlar eklendi. 4. Levent artık Maslak'a yer altından da bağlanmış oldu. 5,5 kilometrelik bu hat ile Şişhane-Taksim arasındaki bin 650 metre uzunluğundaki 525 milyon liraya mal oldu. Sözkonusu hattın temeli 12 Mart 2005'te Başbakan Erdoğan tarafından atılmıştı.
Bu hat ile Şişhane-Maslak arası 21 dakikada katedilecek. Şişhane ile en gelişmiş sanayi sitelerinden Maslak- Atatürk Oto Sanayi Sitesi arası ve İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerini Maslak'taki kampuslerine kadar ulaştıracak bu hat, öğrenci ve çalışanlar için de ulaşımda büyük bir rahatlama getirecek. Şişhane-Maslak Hattının hizmete alınmasıyla, Taksim - 4. Levent Metro Hattında halen 200 bin olan günlük yolcu sayısında en az yüzde 100 artış bekleniyor. Hat üzerinde aktarmasız seferler Temmuz 2009'dan itibaren gerçekleşecek.
Açılışı yapılan Taksim-Şişhane arası Metro Hattı 1.650 metre. Bu hattın hizmete alınmasıyla Şişhane-Taksim arası 2,5 dakikada katedilecek. Hattın kaba inşaatı 20 milyon liraya, elektromekanik işleri 40 milyon dolara mal oldu. 92 adet metro aracı alım maliyeti ise 127 milyon dolar olarak açıklandı.
Yerin yaklaşık 40 metre altına kadar inen Şişhane metrosuna 5 ayrı noktadan giriş-çıkış yapılabilecek. Bunlar: "Kasımpaşa yaya bağlantısı, Refik Saydam Caddesi, Beyoğlu Vergi Dairesi, Beyoğlu Belediyesi önü ve İstiklal Caddesi (Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi önü)"
Metro istasyonları ilk defa bu istasyonda temalı hale getirildi. Her istasyonda çeşitli sanatçıların ürünleriyle, İstanbul'a ait süreçler ilgili istasyonların anlamına uygun olarak tezyin edildi. Mesela Şişhane İstasyonu, Kasımpaşa yaya bağlantısı panosu dört panodan oluşuyor. Birinci panoda İstanbul'un Fethinden önce yaşanmış dönemlere ait (Bizanslılar, Cenevizliler gibi) eserlerin kullanıldığı kolaj çalışması, çağdaş desenler ile birleştirildi. İkinci panoda İstanbul'un Fethi tasvir edildi. Üçüncü pano ise Osmanlı Dönemini anlatan kolaj çalışmadan oluşuyor. Dördüncü panoda modern Türkiye'yi simgeleyecek eserler seçildi. Panoda Asya ve Avrupa kıtalarını simgeleyen halkalar Türkiye ile köprü oluşturdu.
4.Levent-Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi (AOS) arasında Sanayi, İTÜ Ayazağa ve Atatürk Oto Sanayi (AOS) istasyonları bulunuyor. Sanayi istasyonunda 18.yy Sanayi Devrimini hazırlayan nedenleri ve oluşumu seramik, cam, metal ve ışık etkili mixmedia tekniği ile panolara yansıtıldı. Sanayi sitesi istasyonunda Anadolu toprakları üzerinde yaşayan medeniyetlere ait insanların tekerlek ile olan serüveni, Hitit, Asur, Sümer, Antik Roma, Grek, Bizans, Selçuklu, Osmanlı, Cumhuriyet Dönemi kültürüne ait desenlerle anlatan resimler bulunuyor. İTÜ İstasyonda teknolojik gelişmelerin tarihi süreci seramiklere yansıtıldı.
4. Levent-Maslak Atatürk Oto Sanayi Sitesi (AOS) Hattının kalan 2,5 kilometrelik kısmının Darüşşafaka- Hacıosman- Seyrantepe/Stadyum İstasyonu inşaatları ise devam ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.