'İstanbul'un yüzde 90'ı kaçak'
En yetkili ağızdan deprem bekleyen İstanbul'daki yapıların durumu: İstanbul'un yüzde 90'ı kaçak. Sağlık ve eğitim kurumları deprem riski altında; sağlık ocakları çok riskli. Seçim nedeniyle çalışmalar yavaşladı."
Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından dün Antalya'nın kemer ilçesinde düzenlenen toplantıda 'Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik' ve 'İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi' değerlendirildi.
Bakanlık Müsteşarı Sabri Erbakan'ın başkanlığındaki toplantıya 81 ilin bayındırlık il müdürleri katıldı. Türkiye'nin inşaat politikaları, yapı sektörü ve afet tedbirlerinin de ele alındığı toplantıyla ilgili soruları yanıtlayan Erbakan, deprem çalışmalarına öncelik verdiklerini söyledi.
Erbakan, pilot uygulama kapsamında çoğunluğu Marmara Bölgesi'nde olmak üzere 19 ilde yapı denetimi yaptıklarını belirtti. Envanter çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Erbakan şöyle konuştu:
"Ancak bu çalışmalarımızla ilgili rakam veremiyoruz. Çünkü belediyelerin elinde tam olarak ruhsatlı olan bina sayısı az. Bugün İstanbul'un yüzde 90'a yakını kaçak. Şimdi biz belediyelerden envanter çalışmaları istiyoruz.
Özellikle İstanbul'daki eğitim ve sağlık kuruluşlarının binaları deprem riski altında. Çok riskli sağlık ocakları var. Seçim nedeniyle çalışmalar yavaşladı, ancak önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor."
Bakanlıklara çağrı
Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıklarının ivedilikle hazırlıklarını yapması gerektiğini belirten Erbakan, "Mali açıdan uygun olan yerlerde bina güçlendirme çalışmalarının, olmayan yerlerdeyse yıkılıp yeniden yapılması çalışmalarının bir an önce yapılması lazım" dedi.
Depremden önce alınması gereken önlemlerin maliyet sorunu nedeniyle ertelenmesinin çok yanlış olacağını anlatan Erbakan, olası bir depremin ardından ortaya çıkacak maliyet sorununun kat kat fazla olacağını vurguladı.
Köprüler güçleniyor
Erbakan, şöyle devam etti: "Bakanlık olarak kamu binalarından biz sorumluyuz. Kamu binalarının, okulların, hastanelerin, hükümet konaklarının ve ilgili resmi dairelerin envanterlerini çıkardık. Bu çalışmaların ardından binalarla ilgili, bakanlıklara yazı yazıyoruz. Ya yıkılması ya da tadilata girmesi gerektiğini belirtiyoruz."
Müsteşar Erbakan Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinde de güçlendirme çalışması olduğunu söyledi: "İstanbul'da iki yakayı bağlayan iki önemli köprüyle ilgili Karayolları Genel Müdürlüğü'nün de yaptığı çalışmalar var. İki köprüde de güçlendirme çalışmaları başlamış durumda."
Yeni bir köprü güzergâhı
Erbakan, yapılması planlanan üçüncü köprüyle ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verirken, bugüne kadar belirlenen beş güzergâh dışında yeni bir güzergâhın daha belirlendiği ortaya çıktı: "Başbakanımızın seçim öncesi bir açıklama yapmasını, üçüncü köprünün müjdesini vermesini bekliyorduk. Önemli olan bir de Çanakkale geçişi var. Onu da yapacağız. Çanakkale geçişinin İstanbul-İzmir istikametindeki yolunu bitireceğiz. Ancak, üçüncü köprüyle ilgili şu anda her şey hazır. Seçimler araya girdi. Seçimlerden sonra yapılacak. Altı alternatif vardı. O alternatiflerden birini Başbakan tercih edecek, o yapılacak."
Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak, geçen yıl, üçü kuzey, biri güney, biri de iki köprü arasından geçen beş güzergâh belirlediklerini açıklamıştı. Özak tüp geçit projesi nedeniyle güney olasılığının düşünülmediğini belirtirken, Erdoğan da kuzey tercihini dile getirdi. Erdoğan'ın işaret ettiği güzergâhta Anadolu Yakası'nda Beykoz'un Poyraz Köyü ile Avrupa yakasında Sarıyer'in Garipçe Köyü arası dile getiriliyor. Alternatif güzergâhlar ise Beykoz Tokatköy-Sarıyer, Tokatköy-Zekeriyaköy, Arnavutköy-Vaniköy.
(Radikal)
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.