İşte KEY ödemelerinin sona ereceği gün
KEY ödemelerinde herhangi bir değişikliği olmaması halinde bitiş tarihi açıklandı:
Tasfiye halindeki Türkiye Emlak Bankası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Sayın, KEY ödemelerinin herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde 2011 yılının Mart ayında sona ereceğini söyledi. TBMM KİT Komisyonunda Türkiye Emlak Bankası AŞ'nin 6 Temmuz 2001-31 Aralık 2001 ile 2008 yılları arasındaki bilanço ve netice hesaplarına ait alt komisyon raporlarının sonuç bölümleri genel görüşe sunuldu.
Sayın, komisyonda yaptığı sunumda, bankanın idari yapısı hakkında bilgi verdi. 31 Aralık 2009 itibarıyla aktif toplamlarının 2 milyar 230 milyon lira olduğunu kaydeden Sayın, 'Aktifteki en önemli kalemimiz TOKİ'ye devredilen gayrimenkul ve menkuller karşılığı alınan özel tertip Devlet İç Borçlanma Senet (DİBS) ve KEY hesapları karşılığı alınan DİBS toplamı olan 1 milyar 309 milyon liradır. İkinci kalem ise Tasfiye Olunacak Alacaklar olup anapara bakiyesi 960 milyon liradır' dedi.
Zeki Sayın, 1 milyar 781 milyon lira alacak bakiyesi ile en büyük alacaklının Hazine Müsteşarlığı olduğunu ifade etti.
Sayın, tasfiye sürecinde yıllar itibariyle 415 milyon lira kar eden bankanın, tahsilatlardan elde ettiği fonlardan 31 Aralık 2009 itibariyle Hazineye toplam 1 milyar lira kaynak aktardığını söyledi.
TASFİYE OLUNACAK ALACAKLAR
Tasfiye olunacak alacaklar hakkında da bilgi veren Sayın, 6 Temmuz 2001 itibarıyla 865 milyon lira; 31 Aralık 2009 itibarıyla ise yeniden yapılandırmalar ve masraflardan alacaklar dahil 960 milyon lira olan takipteki alacakların toplamının 7 bin 431 firma üzerinde olduğunu söyledi. Sayın, bunlardan 7 bin 204'ünün riskinin 200 bin liranın altında ve risk toplamının 39 milyon liraya, kalan 227 firmanın ise riskinin 200 bin liranın üzerinde ve risk toplamının 864 milyon liraya tekabül ettiğini kaydetti.
Sayın, mevcut riskler içerisinde bankanın 81 denizcilik firmasından 220 milyon lira alacağı olduğunu belirtti.
Tasfiye Olunacak Alacaklar hesaplarında izlenilen firmaların 267'si ile protokol imzalandığını, buna ilişkin tutarın 437 milyon lira olduğunu ifade eden Sayın, 7 bin 164 firma ve 466 milyon lira tutarındaki alacak için de yasal takip işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.
Sayın, bankanın tasfiye sürecinin başlamasından 31 Aralık 2009 tarihine kadar toplam 791 milyon lira tahsilat gerçekleştirildiğini söyledi.
KEY ÖDEMELERİ
Sayın, KEY ödemelerinin daha önce sonuçlanmamasının sebebini de, 'Muhatap olunan yaklaşık 7 bin adet kurumun istenilen bilgi leri istenilen formatta göndermemeleri, yanlış bilgi göndermeleri veya belirlenen yasal sürede yetiştirememeleri' olarak açıkladı.
Kısıtlı imkanlar ve az sayıda personelle KEY ödeme çalışmalarının yapıldığını belirten Sayın, 'Bu koşullarda KEY hesaplarının en kısa zamanda tasfiye edilebilmesi için hak sahiplerinin tespitine yönelik çalışmalar sürdürülmektedir' dedi.
31 Mayıs 2010 itibariyle tespiti yapılan KEY hak sahibi sayısının, son yayımlanan 1 milyon 685 bin 760 kişilik listeyle 10 milyon 316 bin 364 kişiye ulaştığını kaydeden Sayın, şu ana kadar 6 milyon 772 bin 628 hak sahibine 3 milyar liranın üzerinde ödeme yapıldığını bildirdi.
Sayın, hak sahibi oldukları halde kendileri adına KEY ödemesi yapılmadığı iddiasıyla 978 dava açıldığını, bu davaların muhatabının banka olmamasına rağmen mahkemelerin ödemelerle ilgili tüm hesaplamaları bankadan talep ettiğini söyledi. Zeki Sayın, 'Herhangi bir yasa değişikliği olmaması halinde KEY ödemeleri 2011 yılının Mart ayında sona erecek' dedi.
BANKANIN TASFİYESİNİN HAZİNEYE ETKİSİ
Sayın, bankanın tasfiyesinin Hazineye etkisi konusunda da şunları söyledi:
'31 Aralık 2009 tarihi itibariyle yaptığımız projeksiyona göre, tasfiye sonuna kadar (firmalarla yapılan protokollerde azami vade 2014 yılı olarak öngörülmektedir) mevcut Takip Olan Alacaklardan yaklaşık 1 milyar 44 milyon lira tahsilat yapılabileceği; ayrıca bankalardaki nakit mevcudu, DİBS'e bağlanan alacaklarımız ve canlı kredilerde izlenilen alacaklarımızdan oluşan 1 milyar 498 milyon lira tutarındaki hazır değerler de dikkate alındığında, bankanın 1 milyar 781 milyon lira olan toplam borcunun rahatlıkla ödenebileceği gibi ilave olarak yaratılabilecek yaklaşık 761 milyon lira tutarındaki fon da Hazineye ek kaynak olarak aktarılabilecektir. Bu durumda bankanın tasfiyesinin Hazineye herhangi bir yük getirmeyeceği görülmektedir.'
Komisyonda CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in, KEY paralarının ödenmediği yolunda şikayetler geldiğini belirtti. Bunun üzerine, Sayın, tespit sürecinde isim hatalarından kaynaklanan problemler de yaşandığını ifade ederek, kurumların bildirim hatalarının düzeltilmesi için defalarca yazışmalar yapılmak zorunda kalındığını kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.