İstiklal Marşı`nın Kabulünün 88. Yılı

İstiklal Marşı`nın Kabulünün 88. Yılı

İstiklal Marşı`nın kabulünün 88. yılı ve Mehmet Akif Ersoy`u anma günü dolayısıyla düzenlenen törende

İstanbul Valisi Muammer Güler, İstiklalMarşı`nın hem Mehmet Akif Ersoy`u, hem Türk milletini hem de Mustafa Kemal`i eniyi bir biçimde anlatan bir destan olduğunu söyledi.

Fatih Çapa Anadolu Öğretmen Lisesi`nde düzenlenen tören, saygıduruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başladı. Ardından Mehmet Akif Ersoy`un hayatı ve İstiklal Marşı`nın ortaya çıkmasıylailgili kısa bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Törende konuşan Vali Muammer Güler, İstiklal Marşı`nın kabulü ve Mehmet AkifErsoy`u böyle bir tarihi mekanda anmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Bağımsızlığı hürriyetle ebedileştiren İstiklal Marşı`nın milletin ruhunu,tarihi ve ideallerini aksettiren olmaz değerleri olduğunu dile getiren Güler,İstiklal Marşı`nı anlayabilmek için Ersoy`u iyi bilmek ve onu bütün yönleriyleşahsında topladığı milli mücadele ruhunu yakından tanımak ve bu ruhu halkıylahissetmek gerektiğini ifade etti.

İstiklal Savaşı`nın Türk milletinin ölüm kalım savaşı olduğunu kaydedenGüler, böyle dönemlerde milletlerin kendilerini yaşatan temel değerlerin farkınavardığını söyledi.

"Vatan", "millet", "hürriyet" ve "istiklal" gibi kavramlarınöneminin barış dönemlerinde pek anlaşılamadığını anlatan Güler, hatta budeğerleri umursamayanların çıkabileceğini belirtti. Ancak bir milletin yok olmatehlikesiyle baş başa bırakıldığı zamanlarda savaşın bu değerlerin ne kadarönemli olduğunun anlaşılmasına olanak sağladığını vurgulayan Güler, bu değerlerinçok önemli olduğunu, onlar olmadan yaşamanın mümkün olmadığını, bu nedenlemilletlerin bu değerler üzerinden ölümü bile göze aldıklarını ifade etti.

Güler, "Biz de gelecek nesillere bu kutsal emaneti en iyi şekildetaşımalıyız. Unutmayınız ki omuzlarımızda geleceğin büyük sorumluluğu var. Busorumluluğu taşımak elbette ki kolay değildir. Çalışmak ve fedakarlık ister.Bizden sonraki nesillere güçle ve müreffeh bir ülke bırakmak ve geçmişin mirasınıgeleceğe emanet olarak taşımak da çok çalışmayı gerektirir" diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy`un İstiklal Marşı`nda Türk milletinin ne için savaştığını,neye inandığını açık bir şekilde ortaya koyduğunu belirten Güler, ÇanakkaleSavaşı`nı destanlaştıran Ersoy`un milli mücadele için de İstiklal Marşı gibibüyük bir eseri hediye ettiğini söyledi.

Ersoy`un dizelerinde milli kurtuluş mücadelesinin önderi ve Cumhuriyet`inkurucusu Atatürk`ün ve onun arkasında yer alan büyük bir milletin bağımsızlıkazmi, kararlılığı ve sarsılmaz inancının olduğunu kaydeden Güler, şunlarıkaydetti:

"İstiklal Marşı, hem Ersoy`u hem Türk milletini hem de Mustafa Kemal`i eniyi bir biçimde anlatan bir destandır. Vatan, millet sevgisinin, bağımsızlık vehürriyet aşkının ifadesi olan İstiklal Marşı`nı bize armağan eden Ersoy`a, bugüzel şiiri İstiklal Marşı olarak oy birliğiyle kabul eden Atatürk ve onunbaşkanlığındaki 1. meclisin ebediyete intikal eden üyelerini saygıyla anıyorum.Şanlı bayrak göklerden, İstiklal Marşımız dillerden ve vatan sevgisi kalbimizdenebediyen silinmesin."

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ata Özer de Mehmet Akif Ersoy`un tarihin enbüyük fikir ve mücadele insanı olduğunu dile getirdi.

Ersoy`un 1908 yılı öncesinde veteriner olarak yurdun her yerini gezdiğinihatırlatan Özer, "biçare halkı gördükçe milletine hizmet aşkıyla dolan bugezilerden Mehmet Akif Ersoy`un ortaya çıktığını" ifade etti.

Ersoy`un geride birbirinden güzel kahramanlık şiirleri bıraktığını anlatanÖzer, gelecek nesillerin onu unutmayacağını söyledi.

Konuşmaların ardından İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünce 39 ilçedeilköğretim okulları arasında düzenlenen "İstiklal Marşı`nı Ezbere En Güzel OkumaYarışması"nda dereceye giren öğrenciler ile kent genelinde ilköğretim ve liselerarasında düzenlenen "İstiklal Marşı`nı Ezbere En Güzel Okuma Yarışması"ndadereceye girenlere ödülleri verildi.

Törende daha sonra, il genelinde dereceye giren öğrenciler İstiklal Marşı`nıokudu. Ataşehir Adıgüzel Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri de İstiklal Marşı`nınyazılması ve Mehmet Akif Ersoy hakkındaki orotoryumu sahneledi.

Tören, Ümraniye Öğretmenler Korosu`nun Atatürk`ün sevdiği ve günün anlamınauygun şarkıların seslendirilmesiyle son buldu. Törene, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergun Saygun, İstanbul CumhuriyetBaşsavcısı Aykut Cengiz Engin ile bazı kamu kurum amirleri, öğretmen veöğrenciler katıldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.