Kazadan sonra polis beklenmeyecek
Kazazedeler anlaşıp kendi tutanaklarını kendileri yazacak!
Yürürlüğe 1 Nisan 2008 tarihinde girecek uygulamayla, maddi hasarlı kazalarda taraflar, kazanın oluş şekli hakkında anlaşıp kaza tespit tutanağını doldururlarsa, trafik polisini beklemelerine gerek kalmayacak, araçlar trafikte beklemeyecek.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinden (TSRŞB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Emniyet Genel Müdürlüğü, Hazine Müsteşarlığı ve TSRŞB ortaklığında oluşturulan bir komisyon, trafikteki sıkışıklığın önüne geçmek için çalışmaları tamamladı.
Komisyonca hazırlanan maddi hasarlı trafik kazası tespit tutanağı sayesinde kazadan sonra taraflar, kazanın oluş şekli hakkında mutabakata varıp, trafik polisini beklemeden olay yerinden ayrılabilecekler. Hazırlanan tutanakta doldurulan forma göre hasarlarını sigorta şirketinden tazmin edebilecekler.
Hasarın tazmini için kazaya karışan araçların zorunlu trafik sigortası poliçelerinin olması gerekiyor. Taraflar, doldurdukları tutanakları kendi kasko sigortasını yapan şirkete ya da karşı tarafın trafik sigorta poliçesini kesen şirkete iletecekler.
Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Trafik kazalarının yüzde 88'i maddi hasarla sonuçlanmakta olup bu kazalarda trafik polisinin gelmesini beklemeden taraflar arasında ulaşılacak mutabakat, İstanbul gibi büyük illerde trafik sorununun çözülmesine yardımcı olacaktır. Bilindiği üzere sürücüler, her türlü kazada trafik polisini beklemeyi tercih ediyor ve bu yüzden diğer araçlar saatlerce trafikte bekleyebiliyor. Yurtdışı uygulamaları incelendiğinde ise tarafların genelde mutabakat yolunu seçtikleri gözleniyor.
Sürücülerden, kazanın oluş şeklini basit bir şekilde çizmeleri ve hasarlı noktaların belirtilmesi isteniyor. Ayrıca, kazanın fotoğrafının çekilmesi de sürücülerden istenenler arasında.
Emniyet Genel Müdürlüğü yetkililerinin desteğiyle 37 adet kaza durum krokisi oluşturuldu. Bu krokiler sigorta şirketlerine dağıtılarak işlerinin kolaylaşmasını sağlayacak."
Maddi hasarla sonuçlanan trafik kazalarında, tarafların kazanın oluş şekli hakkında anlaşamamaları durumunda mevcut uygulamada olduğu gibi trafik polisi çağrılmaya devam edileceği belirtilen açıklamada, ayrıca, aşağıdaki hallerde de trafik polisinin çağrılması gerektiğine dikkat çekildi.
"-Sürücü belgesiz motorlu araç kullanılıyorsa veya yetersiz sürücü belgesi ile motorlu araç kullanılıyorsa,
-Sürücüde yaş küçüklüğü varsa,
-Sürücüde alkol veya akıl sağlığı şüphesi varsa,
-Kazaya karışan araçlardan biri veya daha fazlası kamu kurumlarına aitse,
-Kamu kurumlarına ait eşyada zarar meydana gelirse,
-Trafik kazasında sadece 3'üncü kişilere ait eşyalara zarar gelirse,
-Kazaya karışan araçlardan birinin veya birkaçının trafik sigortası bulunmuyorsa,
-Trafik kazası ölüm ve/veya bedeni zarar ile sonuçlanmışsa..."
AA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.