Kredi ödemelerine dikkat!
Banka kredilerini “yakın izleme” kategorisine almada esas alınacak gecikme süresi 90 günden 30 güne çekildi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun “Bankalarca Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te yaptığı değişiklikler, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, 1 Ekim 2008'den geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.
“Yakın izlemedeki krediler” kategorisine alınacak kredilerde gecikme süresine ilişkin süre 90 günden 30 güne çekildi. Buna göre, geri ödenmesi güçlü olasılık olmakla birlikte, mazur görülecek çeşitli nedenlerle anapara veya faiz ödemelerinin tahsili, vadelerinden veya ödenmesi gereken tarihlerden itibaren 30 günden fazla geciken ancak “Tahsili imkanı sınırlı” kredilerin yer aldığı Üçüncü Grupta da sınıflandırılma için gerekli gecikme süresi koşulunu taşımayan krediler “yakın izleme” kapsamında sınıflandırılacak.
Eskiden aynı durumdaki krediler için 90 günlük gecikme koşulu aranıyordu. Bankanın dahil olduğu risk grubunu oluşturan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılanlar hariç olmak üzere, Bankacılık Yasası uyarınca bir risk grubu oluşturan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan krediler, bu sınıflandırmada, risk grubunu oluşturan kişiler itibarıyla ayrı ayrı değerlendirilecek.
-KARŞILIKLAR-
Bankalar, standart nitelikli nakdi kredileri toplamının yüzde 1'i ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının binde 2'si oranında, yakın izlemedeki nakdi kredileri toplamının yüzde 2'si ve teminat mektupları, aval ve kefaletleri ile diğer gayrinakdi kredileri toplamının binde 4'ü oranındagenel karşılık ayırmaya devam edecekler.
Yapılan yeni düzenlemeye göre ise belirtilen oranlar, veriliş tarihinden itibaren 5 yıllık süre geçmiş bulunan çek defterlerinin her bir çek yaprağına ilişkin, Çekle Ödemelerin Düzenlenmesi ve Çek Hamillerinin Korunması Hakkında Kanun ve ilgili mevzuattan kaynaklanan ödeme yükümlülükleri için dörtte bir oranında uygulanacak.
Bu hükmün uygulanmasında standart nitelikli nakdi krediler ve yakın izlemedeki nakdi krediler, "Tasfiye Olunacak Alacaklar Hesabı", "Tahsili Şüpheli Ücret, Komisyon ve Diğer Alacaklar Hesabı" ve "Zarar Niteliğindeki Krediler ve Diğer Alacaklar Hesabı" dışında bilanço içi hesaplarda izlenen kredileri ve diğer alacakları kapsayacak.
1 Mart 2010 tarihine kadar; birden çok kredisi bulunan kredi müşterisine ait kredilerden herhangi birinin yapılan sınıflandırma gereği donuk alacak olarak kabul edilmesi nedeniyle aynı grupta sınıflandırılan kredilerden ödemelerinde gecikme olmayanlar bankalarca özel karşılık uygulamasına tabi tutulabilecek.
Donuk alacak haline gelen kredi ve diğer alacakların ödemesi gecikmiş olan kısmının tahsili durumunda, diğer krediler ve alacaklar bu kapsamda değerlendirilecek ve donuk alacak sınıflandırılmasına ilişkin koşulların bulunmaması halinde, en az 6 ay süreyle “yakın izlemedeki” kredilerin yer aldığı İkinci Grup'ta izlenmek kaydıyla standart nitelikte kredilerin yer aldığı Birinci Grup'ta sınıflandırılabilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.