Krize derman yerli malında

Krize derman yerli malında

Türkiye'yi etkileyen krizden çıkışın yolu yerli malı tüketiminden geçiyor. MÜSİAD Başkanı Vardan buna dikkat çekiyor.

Sanayiciler ve esnaf, duran iç tüketimi canlandırmak için ''yerli malı'' seferberliği başlatılmasını istiyor. Yerli malı kullanımının teşvik edilmesiyle birlikte sanayinin üretim çarkının yeniden dönmesi ve işçi alımının artması bekleniyor.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, iç piyasadaki daralmanın, küresel ekonomideki krizin Türkiye'ye uzantısının bir sonucu olarak düşünülebileceğini ancak, iç dinamikleri oldukça güçlü olan Türkiye'deki iç piyasa daralmasının bu denli olmaması gerektiğini söyledi.

''GÜVEN ORTAMI TEKRAR KURULMALI''

Piyasaların çalışmayışının, işleri daha da içinden çıkılmaz hale getirdiğini ifade eden Vardan, ürünler satılmadıkça, onları üretecek tesis ve insanlara da ihtiyaç duyulmamasına neden olduğuna işaret etti.

Vardan, ''Bu da insanların işsiz kalmaları, dolayısıyla para kazanamamaları ve harcama yapamamaları sonucunu doğurmaktadır ki, bu yine piyasaların çalışmasını engellemektedir. Bir başka deyişle kısır bir döngüye girilmektedir'' dedi.

Bunlardan kurtulmak için, insanların bozulan psikolojisinin düzelmesi ve piyasalarda güven ortamının tekrar tesis edilmesi gerektiğini vurgulayan Vardan, ''İnsanlar işten çıkarılma korkusundan kurtulmalı ve geleceğe umutla bakabilmelidirler. Bunun için toplumun her kesimi, bir seferberlik hali gibi neler yapabileceklerini ortaya koymalıdır'' dedi.  

''İTHAL MALLARA İKİ MİSLİ PARA ÖDENMESİN''

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Genel Başkanı Cahit Erbalcı da, kriz döneminde başta Avrupa olmak üzere ihracat pazarlarımızdaki daralmaya karşılık, iç talebi canlandırmak gerektiğini belirtti.
Bu ortamda işletmelerin yaşatılmasının ve istihdamın korunmasının önemini vurgulayan Erbalcı, iç tüketimi canlandırmak için tüketimlerimizde yerli malını tercih etmek gerektiğini ifade etti. Erbalcı, şunları söyledi:

''Çoğu şirket, iç piyasanın hareketlenmesi için iyi kampanyalar çıkardılar, büyük indirim yaptılar. İlla markalı mal kullanacağız diye ithal mallara iki misli para ödenmesin. Yerli mallarımız hakikaten çok kaliteli. Kendi markamızı, kendi malımızı kullanalım. Avrupa'daki çoğu mal burada yapılıyor. Yerli malı kullanımı, çarkın yeniden dönmesini sağlayacak, tüm sektörleri zincirleme etkileyecek, istihdama olumlu etkisi olacak.''


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.