MAHMUTPAŞA YAYALAŞTIRILILDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi ve İTO işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mahmutpaşa Yayalaştırma Projesi ve Altyapı Yenileme Çalışması” tamamlanarak hizmete açıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Eminönü Belediyesi ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) işbirliğiyle gerçekleştirilen “Mahmutpaşa Yayalaştırma Projesi ve Altyapı Yenileme Çalışmaları” tamamlandı. Eminönü Belediyesi’nce projelendirilen, finansmanını İTO’nun sağladığı, altyapı çalışmalarını da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yenilediği projenin tamamlanması dolayısıyla Mahmutpaşa Caddesi’nde bir tören düzenlendi. Törene İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Mahmutpaşa Esnafları Derneği Başkanı Kenan Aşan ve bölge esnafı ile vatandaşlar katıldı.
“Mahmutpaşa Yayalaştırma Projesi ve Altyapı Yenileme Çalışmaları” çerçevesinde, tarihi Mahmutpaşa yokuşu ve çevresindeki Aynacılar, Hacıküçük, Hacıküçük Cami, Kefeli Han, Macuncu, Sultan Mektebi ve Rastıkçı sokakları düzenlenerek, altyapısı yenilendi. Yaklaşık 1 milyon YTL’ye mal olan proje ile yollara Arnavut kaldırımı döşenirken, tretuvarlar genişletildi.
Başkan Topbaş; “Mahmutpaşa depo yerine satış merkezi olmalı…
Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un 4 bin 500 yıllık tarih, kültür ve barış kenti olduğunu belirterek, tarih ve kültür şehri İstanbul’a bugün yeni bir hizmet daha eklendiğini söyledi. Mahmutpaşa, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nın bulunduğu bölgenin İstanbul’un önemli tarih, kültür ve ticaret merkezini oluşturduğunu ifade eden Başkan Kadir Topbaş, bölgenin, dünyanın en büyük açık alışveriş merkezlerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Buradaki esnafın nesillerden bu yana kentin ticaret hayatına damgasını vurduğunu dile getiren Kadir Topbaş, ticaret ile trafiğin bir arada yürütülmesinin zorluklarının altını çizdi ve Tarihi Yarımada’da bazı bölgelerin yayalaştırılması gerektiğini, özellikle Mahmutpaşa, Süleymaniye ve Tarihi Yarımada’nın diğer bölgelerinin bu anlamda öncelik taşıdığını dile getirdi.
“Turizm geliştikçe katma değeri de artıyor…”
Mahmutpaşa’nın İstanbul’un ticaretinin kalbi olduğunu vurgulayan Başkan Topbaş, Mahmutpaşa’daki ticaretin kendine has kuralları olduğunu ve buranın bir “halk üniversitesi” olduğunu söyledi. Mahmutpaşa’nın yeni yüzüyle daha güzelleştiğini belirten Topbaş, bina cepheleri ile saçakların da güzelleştirilmesiyle gelecek kuşaklara daha güzel bir Mahmutpaşa bırakılacağını söyledi. “Mahmutpaşa’da artık depolar yerine market tarzı satış alanlarının olması gerekiyor” diyen Başkan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul'un her cadde ve sokağı ayrı bir tarihi yansıtıyor. Bu tarihi ve kültürü ortaya çıkararak, İstanbul'un turizmdeki hak ettiği payı almasını sağlamak gerekiyor. Göreve geldiğimizde İstanbul'a yılda 2,5 milyon civarında turist geliyordu, şu anda yılda 8 milyon turiste doğru gidiyoruz. Paris yılda 32, Roma 45-50 milyon turist çekiyor. İstanbul bu boyutta bir turist aldığı taktirde, adeta bacasız sanayi gibi insanlarımız daha müreffeh yaşayacak. Katma değer yaratılarak, iş hacmi ve ticaret hacmi daha da gelişecek. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmak için müracaat etti ve bu iddiasında da çok haklıydı. Avrupa Kültür Başkenti seçilen bu şehrin tarihi, kültürel değerlerini ortaya çıkarmak ve yaşatmak için gece gündüz çalışıyoruz, hizmet üretiyoruz.”
Yalçıntaş; “Önemli bir başlangıca imza attık…”
İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da oda olarak iş dünyasına karşı sorumluluklarını yerine getirirken, Eminönü’nün tarihsel dönüşümüne katkıda bulunduklarını belirterek, Eminönü ile Mahmutpaşa bölgesinin İstanbul’un tarihi merkezi olduğunu ve ticaretin kalbinin burada attığını söyledi. İTO'nun bu bölgeye sahip çıkmayı görev edindiğini ifade eden murat Yalçıntaş, Mahmutpaşa’nın Türkiye ticaret hayatı açısından da büyük önem taşıdığına ve ticari hayatın burada şekillendiğine dikkat çekerek, “Tahtakale’de söz senettir. O nedenle Mahmutpaşa yaşatılması gereken bir ticaret ortamıdır. Çağın gereklerine, küresel ticaretin ihtiyaçlarına ve kurallarına adapte edilerek varlığını devam ettirmesi gerekir. Bunun ilk şartı da fiziki iyileşmenin sağlanmasıydı. İşte biz Mahmutpaşa için Eminönü Belediyesi ile işbirliği halinde önemli bir başlangıca imza attık” diye konuştu.
Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Erde Tarihi Yarımada’yı yayalaştırma çalışmalarının ilk adımının Mahmutpaşa ve çevresinden başlatıldığını dile getirerek, projeyle İstanbul’un tarihi ve turistik açıdan en merkezi ilçesi Eminönü’nün yoğunluğunu azaltmayı hedeflediklerini kaydetti. Mahmutpaşa’dan başlayan yayalaştırma çalışmalarının bir plan çerçevesinde devam edeceğini dile getiren Er, “Yılsonuna kadar Eminönü'nün dörte üçünü yayalaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Törende, daha sonra Mahmutpaşa Esnafları Derneği Başkanı Kenan Aşan, Kadir Topbaş’a Mahmutpaşa’nın altın anahtarını verdi. Aşan, ayrıca Başkan Topbaş, murat Yalçıntaş ve Nevzat Er’e projeye katkılarından dolayı birer plaket sundu. Kadir Topbaş ve beraberindekiler kurdele keserek yayalaştırma bölgesini hizmete açtılar. Eminönü Meydanı’na kadar yayalaştırılmış caddeyi gezen Topbaş, Yalçıntaş ve Er, esnafa ‘hayırlı işler’ dilediler ve vatandaşlarla sohbet ettiler.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.