Maliye şüphelenirse
Kara para aklamayla mücadele için çıkarılan Bakanlar Kurulu kararı yeni bir dönem başlatacak. Buna göre Maliye, şüphe halinde dahi kişinin malvarlığına el konulması talebinde bulunabilecek.
“Aklama Suçu İncelemesi Hakkında Yönetmelik”, Bakanlar Kurulu Kararı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı, nüfuz ettiği olay veya kendisine gelen bilgiler doğrultusunda inceleme başlatabilecek.
Cumhuriyet savcısı, suçtan gelir elde edildiğine ve söz konusu gelirin aklandığına dair ciddi emarelerin varlığı ve konunun ihtisas gerektirmesi halinde Başkanlıktan, aklama suçunun işlendiği hususunda olguların varlığının tespitine ilişkin talepte bulunabilecek. Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı, görevlendirme talebi üzerine, ilgili birim amirinin teklifi ve bağlı, ilgili veya ilişkili bulundukları bakanın onayı ile incelemeyi yürütmek üzere denetim elemanı görevlendirecek.
ALTI AYDA TAMAMLANACAK
Denetim elemanları, görevlendirme süresi içinde öncelikle aklama suçunun incelenmesi görevini yerine getirecek. Denetim elemanları, göreve başladıkları tarihten itibaren altı ay içinde incelemelerini tamamlayarak düzenleyecekleri raporu Başkanlığa sunacak. Devir halinde bu süre ilk denetim elemanının göreve başladığı tarihten itibaren hesaplanacak.
Altı aylık süre içinde incelemenin sonuçlandırılamaması halinde, yapılan çalışmaları, gelinen aşamayı ve sonuçlandırılamama gerekçelerini içeren bir ara raporla ek süre talep edilebilecek. Bu talep Başkanlıkça değerlendirilerek toplam altı ayı geçmemek üzere ek süre verilebilecek.
KUVVETLİ ŞÜPHE MALVARLIĞINA EL KOYMA NEDENİ
Başkanlık veya denetim elemanları, aklama suçunun işlendiğine dair kuvvetli şüphe bulunan hallerde malvarlığına el konulması talebinde bulunabilecek. El koyma talebi ilgili Cumhuriyet Savcılığına iletilecek.
İnceleme sonucu yazılan raporlar Maliye Bakanlığı kapsamında okumaya tabi tutulup, hazırlayan denetmene iade edilebilecek. Cumhuriyet Savcılığı koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışma sonucunda düzenlenen raporlar ise okumaya tabi tutulmayacak.
Denetim elemanları, kendi birimlerinden verilen görevlerini yaparken, aklama veya terörün finansmanı suçunun işlendiğine dair ciddi şüphe ve emarelere rastlamaları halinde konuyu kendi birimleri aracılığıyla Başkanlığa iletecek.
Başkanlığın talebi halinde, İçişleri Bakanlığınca Başkanlık emrine kolluk görevlileri geçici olarak görevlendirilecek.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.