Mayın tasarısı kabul edildi

Mayın tasarısı kabul edildi

Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda yaklaşık 15 saat süren müzakerelerin ardından kabul edilerek yasalaştı.

Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin Kanun Tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.

Mayın temizliği öncelikle Milli Savunma Bakanlığı tarafından Kamu İhale Kanunu'nun istisna hükmü çerçevesinde yaptırılacak.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Kanun'a göre Milli Savunma Bakanlığı mayın temizleme işini Kamu İhale Kanunu'nun istisna hükmüne göre yaptıracak.

Mayın temizleme bu usulle yaptırılamazsa Maliye Bakanlığı Kamu İhale Kanuna göre hizmet alımı şeklinde yaptıracak.

Mayından temizlenen alanlardaki Hazine taşınmazların tasarrufu Maliye Bakanlığı'na geçecek. Maliye Bakanlığı, ihale komisyonlarının oluşum ve çalışmasına ilişkin usulleri, esasları belirleyecek.

Yapılacak işin muayene ve kabulü, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşacak ortak komisyonun yetkisinde olacak. Ortak komisyon ihale şartnamesini de hazırlayacak.

Mayınların temizlenmesi bu iki usulle gerçekleştirilemezse Devlet İhale ve Kamu İhale Kanunlarına tabi olmadan, Hazine'ye ait ya da Maliye Bakanlığı'nca idare edilen mayından temizlenecek alanlar ile müstakil kullanılamayan ve bu taşınmazlarla bütünlük oluşturan Hazineye ait diğer taşınmazlar, tarımsal faaliyetlerde kullandırılması karşılığında ihale edilecek.

İhaleyi kazanacak olan firma mayınlı bölgeyi 5 yıl içinde temizleyecek ve üst sınırı 44 yıl olmak üzere tarımsal amaçlı kullanacak.

Mayın temizleme ihalesi, kullanım süresinden en fazla indirimi teklif eden firmaya verilecek. Tarımsal kullanıma verilecek alanda bulunan ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait olan taşınmazlar da aynı yöntemle Maliye Bakanlığı'nca ihale edilecek.

Mayınlı alanda bulunan ve Bakanlar Kurulu kararı gereğince belirlenen askeri yasak bölgeler ile sınır hattı boyunca Genelkurmay Başkanlığı'nca kurulacak sınır fiziki güvenlik sistemi için ihtiyaç duyulacak alanlar yüklenicinin kullanımına bırakılmayacak.

Mayın temizlemede bu usulün kullanılması halinde hale komisyonlarının oluşumunu ve çalışma esaslarını Maliye Bakanlığı belirleyecek. İhale şartnamesinin hazırlanması, yapılacak işin muayene ve kabulü yetkisi ise Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı temsilcilerinden oluşacak ortak komisyona verilecek.

Temizlenecek mayınlı alanların öncelik sırası, Genelkurmay Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı'nın mutabakatıyla tespit edilecek.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.