MB faiz oranlarını değiştirmedi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını değiştirmedi.
Merkez Bankası, kısa vadeli faiz oranlarını temmuz ayında da sabit tutarak, gecelik faizde yüzde 17.50, borç verme faiz oranında yüzde 22.50 oranları ile bir yılı doldurdu.
Kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceğini açıklayan Merkez Bankası, bununla birlikte, harcamalardaki artışın, indirimi sınırlayabileceği uyarısında bulundu.
Para Politikası Kurulu, temmuz ayı olağan toplantısını yaptı. Toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz, üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Mehmet Yörükoğlu katıldı. Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, Kurul'un Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verdiği bildirildi. Böylece oranlar şu düzeylerde kaldı:
-Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50.
-Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50.
-Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50.
İNDİRİM SON ÇEYREKTE
Enerji ve gıda fiyatlarında, kamu harcamalarında ve dış talepte geçen yılın son çeyreğinden bu yana gözlenmekte olan gelişmeleri enflasyondaki düşüş eğilimini sınırlasa da güçlü parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkileriyle iç talep ve enflasyon öngörülen şekilde yavaşladığı anlatılan açıklamada, para politikası duruşunun korunduğu ifade edildi. Bu doğrultuda, Kurul'un, kısa vadeli faiz oranlarında öngörülen ölçülü indirim sürecinin yılın son çeyreğinde başlayabileceği değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.
HARCAMA SÜRERSE İNDİRİM SINIRLI OLUR
Bununla birlikte dış talebe, kamu harcamalarına ve orta vadeli enflasyon görünümünü etkileyen diğer değişkenlere dair veri ve bilgi akışının, olası faiz indirimlerinin zamanlamasını ve miktarını etkileyeceğinin altı çizildi.
Kurul'un; likidite düzeyindeki gelişmeleri dikkate alarak açık piyasa işlemlerinde kullanılan mevcut araçların yanı sıra, likidite yönetiminin etkinliğinin artırılması amacıyla gerekli görüldüğünde likidite senetlerinin de kullanılabileceği belirtilen açıklamada, enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni veri ve haberin, Kurul’un geleceğe yönelik duruşunu gözden geçirmesine neden olacağı vurgulandı.
Kurul, kısa vadeli faiz oranlarını en son 20 Temmuz 2006'da 0.25 puan artırmış, o tarihten sonra ise değişiklik yapılmamıştı.
ANKA
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.