Melodisi olan resimler
Uzun yıllar ülkemizi dünyada temsil eden emekli Büyükelçi İsmet Birsel, yaşadığı kentleri ve o kentlerin insanlarını resmettiği eserlerini “Şahane Dostlar” adıyla Nişantaşı’nda sergiledi.
8 Kasım’da Nişantaşı Hobi Sanat Galerisi’nde açılan sergide eserlerini sanatseverlerle paylaşan İsmet Birsel’le resim serüvenini konuştuk. Yaklaşık iki yılda bir düzenli olarak resimlerini aynı galeride sergileyen Birsel’in son eserleri 8 Aralık’a kadar görülebilecek.
Birsel, okula başlamadan resim yapmaya başlamış. Yeteneği daha o günlerde büyüklerinin ilgisini çekmiş. ‘’O zamanlar resim defteri yoktu, saman kağıtlarına yapıyorduk’’ diyen emekli elçi, resimleri dikkat çekince Bedri Rahmi Eyüboğlu’ndan ders almış. Fransa’ya gitmeden önce Robert Koleji’ndeyken, kaldığı pansiyonun arka bahçesine gelen ressamın Hikmet Onat olduğunu fark etmiş. Onat’tan çok şey öğrendiğini söyleyen Birsel, “Resim, benim hayatıma eşlik etti’’ diyor. Daha sonra Fransa'ya giden ve hukuk eğitimi alan Birsel, Parisli ressamlarla dostluk kurmuş. Büyükelçilik süre boyunca bulunduğu ülkelerdeki müzeleri gezen, resimden asla kopmayan sanatçı, birikimini tuvallere aktarmaktan hiç vazgeçmemiş. Birsel, emekli olduktan sonra tüm enerjisini resme vermiş.
‘’SÜZGEÇTEN GEÇİYOR’’
İsmet Birsel, resimlerini şöyle anlatıyor: “Eserlerimde figürler aracılığıyla sosyal hayat; konserler, yazlıkçılar, barları resmediyorum. Resimleri görenler eğleniyor. Çünkü bunları yaparken ben eğleniyorum, eğlendiğim mekanları, insanları çiziyorum. Aynı keyfin izleyiciye de geçtiğini düşünüyorum. Her tip, bir süzgeçten geçtikten sonra tuvale aktarılıyor. Genelde kadın tiplerim bakımlı, erkeklerse orta yaşlı ve ciddi, papyonlu adamlardır. Bir hikaye var ve bu hikaye tuvale yansıyan olay değil; hikaye, resim ortaya çıktıktan sonra oluşuyor. Tüm resimlere eşlik eden bir bir müzik var. Bu benim için çok önemli.”
Haber : Tuğçe Arca
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.