Milletvekili seçimleri 4 yılda bir olacak!
TBMM Genel Kurulunda ''Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını''nı öngören kanun teklifi kabul edildi.
Milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasını öngören ve nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yetmeyen illere 2 milletvekili çıkarma hakkı tanıyan kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
2007 yılında Anayasa'da yapılan değişikliğe paralel olarak Milletvekili Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklikle, milletvekili seçimleri 4 yılda bir yapılacak. Bir önceki seçimin yapıldığı tarihten itibaren 4 yılın dolmasından önceki son pazar günü oy verilecek. Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak 90 günlük sürenin ilk günü, seçimin başlangıç tarihi olacak.
Değişiklikle, nüfusu 2 milletvekili çıkarmaya yeterli olmayan illere 2 milletvekili çıkarma hakkı getirildi.
Milletvekili seçiminin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin yasa teklifinin 2. maddesi üzerinde söz alan CHP Antalya Milletvekili Atilla Emek, seçim kanunlarında acele yapılan değişiklikleri doğru bulmadıklarını ifade etti. Anayasalarda değişikliklerin toplumsal uzlaşma ve suhuletle yapılması gerektiğini belirten Emek, ''Bu değişiklik hükümetin bir yıl içinde erken seçim hesabı içinde olduğunu göstermektedir'' dedi.
DTP Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'nda önemli değişiklikler yapılması konusunun ortada dururken, teklifin öncelikli olarak genel kurula getirilmesini eleştirdi.
MHP Mersin Milletvekili Behiç Çelik, yeterince görüşülmeden Anayasa değişikliklerinin yapılmasının doğru olmadığını söyledi.
DSP İzmir Milletvekili Harun Öztürk, milletvekili seçimlerinin 4 yılda bir yapılmasına ilişkin değişikliğe gerek olmadığını, Meclisin gündeminin boş yere işgal edildiğini ileri sürdü. Öztürk, temsilde adaleti, yönetimde istikrarı zedelemeyecek şekilde seçim barajının yüzde 10'dan makul bir seviyeye çekilmesi gerektiğini savundu.
Madde, oylanarak kabul edildi.
-''APAR TOPAR KANUN TARTIŞIYORUZ''-
Teklifin yürürlük maddesi üzerinde söz alan CHP Manisa Milletvekili Şahin Mengü, teklifin Anayasa Komisyonu ve Genel Kurulda ''Yangından mal kaçırır gibi görüşüldüğünü'' belirterek, ''Muhalefete saygı gösterilmediğini'' kaydetti. Mengü, ''Kaldır parmağı, indir parmağı. Apar topar kanun tartışıyoruz. Parlamentonun muhalefet kanadına saygı gösterilmiyor. Harp halinde değiliz. Orduyu bir yere göndermiyoruz. Seçim Kanunu tartışıyoruz'' dedi.
Şahin'e yanıt veren Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 2 maddeden oluşan yasanın birkaç saattir tartışıldığını söyledi. CHP Konya Milletvekili Atilla Kart'ın komisyonda teklif için ısrarla ''tasarı''dediğini belirten Kuzu, ''Bu bir tekliftir. Parlamenter sistemlerde Hükümetin arkasında durmadığı bir yasa çıkar mı bu Meclisten? Olmuş mudur? Olmaz. Neden ikide bir hükümet kanadına dönüp 'katılıyor musun' diye soruyoruz. 'Yok' dediği zaman da her şey bitiyor burada. Evvela bunu tartışalım. Bundan kurtulmak istiyorsak başkanlık modeline geçelim bu iş bitsin. Bu işin köklü çözümü orada'' diye konuştu.
-''YİĞİTLİNİZ VARSA...''
Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç ise seçim sisteminin çok yanlış olduğunu, bir ile 2 milletvekilinin az olduğunu söyledi. Genç, laf atmalar üzerine, ''Gelin tercih sistemi ve dar bölge getirelim. Yiğitliğiniz varsa, benim gibi bağımsız seçilin gelin'' diye konuştu.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bir soru üzerine, teklifin arızi bir düzenleme içerdiğini belirterek, bir ilin tek milletvekili ile temsilinin sıkıntılarının yapılan konuşmalarda dile getirildiğini söyledi. Ergin, ''Temennimiz göç olmasın, bu tür düzenlemelere de ihtiyaç kalmasın'' dedi.
Daha sonra oylanan teklif, kabul edildi.
Oturumu yöneten Başkanvekili Güldal Mumcu, 27 Kasım Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.