Mut'da kazılar yeniden başladı
Mersin'in Mut ilçesinde 1994 yılında başlanan ve 1998'de ara verilen Kilise Tepe'deki kazılara yeniden başlandı
Mersin'in Mut ilçesinde 1994 yılında başlanan ve 1998'de ara verilen Kilise Tepe'deki kazılara yeniden başlandı.
Kazılar İngiltere Cambridge Üniversitesi Astroloji Bölümü Öğretim Prof. Dr. John Nicholos Postgate başkanlığında yürütülürken, Newcastle Üniversitesinde Bizans Dönemi uzmanı olarak görev yapan Dr. Mark Jackson ve Konya Selçuk Üniversitesi öğretim üyesi erken Tunç Çağı dönemi uzmanı Prof. Dr. Hasan Bahar da yardım ediyor.
5 yıl sürecek kazı çalışmalarına İngiltere, Avustralya ve Kanada gibi ülkelerden gelen 30'a yakın öğrenci ile 40'a yakın köylü katılıyor. 1994 yılından 1998'e kadar devam eden, daha sonra ara verilen kazı çalışmalarına yeniden başladıklarını ifade eden proje sorumlusu Prof. Dr. John Nicholos Postgate, çalışmaların 5 yıl süreceğini belirtti.
Mut'un tarihi açıdan zengin bir yerere sahip olduğuna işaret eden Postgate, kazılarda kilise ve Bizans dönemine ait mezar kalıntılarına rastlandığını söyledi. Kilise Tepe olarak bilinen bölgenin en üst katmanında Bizans dönemi kalıntılarının bulunduğunu söyleyen Postgate, "Kazılarda aşağıya doğru inildikçe M.Ö 300 yıllarındaki Helenistik dönemden başlayarak 6 bin yıl önceki erken Tunç dönemine ait bulgulara rastlıyoruz. Genelde çıkan kalıntılar kemik ve seramik oluyor. Bulunan tarihi eserleri Silifke Müzesi'nde Kilise Tepe'ye ayrılan özel bölüme gönderiyoruz." diye konuştu.
Kilise tepenin bir dönem Göksu ovasının en büyük yerleşim yeri olduğunu tahmin ettiklerini söyleyen Postgate şöyle devam etti: "Akdeniz sahili ile İç Anadolu'yu birbirine bağlaması yönünden bu bölge arkeolojik açıdan önemli. Eskiden Akdeniz üzerinden gelen çeşitli ticari malların İç Anadolu'ya geçişi doğrudan bu yol aracılığı ile sağlanıyormuş."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.