Perseid yıldız yağmuru
Perseid yıldız yağmurunu gözlemlemek isteyen gökyüzü meraklıları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi'nde buluştu.
Halk arasında yıldız yağmuru olarak bilinen Perseid yıldız yağmurunu gözlemlemek isteyen gökyüzü meraklıları Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ulupınar Gözlemevi'nde buluştu.
Özel araçları ve servisler ile kent merkezine 20 kilometre uzaklıkta olan gözlemevine gelen 7'den 70'e tüm vatandaşlar gözlerini gökyüzünden ayırmadı. Vatandaşlar, gözlemevi bahçesine kurulan iki teleskoptan gökyüzünü izleyebilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.
Teleskoplarla gökyüzünü izleyecek olan vatandaşlara Yıldız yağmuru ile ilgili bilgiler veren ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, her yıl Temmuz-Ağustos döneminde gözlenen ve 11-12 Ağustos'ta en fazla sayıya ulaşan perseidlerin meteor yağmurları içinde en çok bilineni olduğunu belirtti.
Halk arasında yıldız kayması olarak da bilinen perseid meteor yağmurlarının yıldızlarla ilgisinin olmadığını kaydeden Demircan, meteor yağmurlarının, güneş çevresinde değişik yörüngelerde dolanan irili ufaklı gök taşlarının dünya atmosferine girmesiyle oluştuğunu vurguladı. Geçmiş yıllara nazaran 2007'nin meteor yağmurları açısından şanslı bir yıl olduğunu söyleyen Demircan, şehir ışıklarından uzak ve daha iyi atmosfer koşullarına sahip olan Ulupınar Gözlemevi'nde vatandaşların tüm gece boyunca muhteşem doğa olayına şahit olduklarını da sözlerine ekledi.
17 Temmuzda başlayıp 24 Ağustosa kadar devam edecek olan meteor yağmurunun en yoğunun bu gece görüldüğü kaydedildi. Gökyüzü meraklı olduğunu söyleyen Avukat Hikmet Çetin, "Buraya yıldız kaymasını görmeye geldik. Bize ilk olarak göreğimiz şeylerle ilgili bilgiler verdiler. Bildiğimiz bir çok şeyin yanlış olduğunu burada anlatıldıktan sonra öğrendim. Yıldız yağmuru diyoruz ancak göreceklerimiz metor parçaları olacak." dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.