PETROL FİYATLARI HALKA NEDEN YANSIMADI?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler petrol fiyatlarındaki düşüşün neden halka yansımadığının, EPDK tarafından incelendiğini bildirdi.
Marmara Grubu Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı tarafından düzenlenen toplantıda konuşan bakan Güler, Petrol Piyasası Yasası ile petrol fiyatlarının belirlenmesi konusunu hükümet olarak liberal pazar şartlarına bıraktıklarını ve konun takibinin EPDK tarafından yapıldığını hatırlatarak "Serbestlik demek başıboşluk demek değil" dedi. Firmaların yatırım yaptıkları için fiyatları aşağı çekemediklerini söylediklerini ayrıca petrol fiyatları düşmesine rağmen doların arttığını belirten Güler buna rağmen petrolde liberal Pazar şartlarına uyulmadığının anlaşıldığını kaydetti. Bakan Güler şöyle konuştu: "Benim de tespitim şahsi tespitim buna tam uyulmamış. Ben de bir tüketici olarak bunu görüyorum.. Bu noktada EPDK konuyu inceliyor. Ben de petrol şirketlerine ayrıca konu ile ilişkisi açısından gerekli düşüncelerimi söyledim değerlendirmelerimi yaptım. Yani sıkı takip ediliyor, bundan sonra da biraz daha edilecek, bunu hissedeceksiniz."
AVRUPA İLE SAAT FARKI ELEKTRİKTE YENİ KAZANÇ KAPISI
Türkiye'nin Avrupa Elektrik Network'üne de üye olmak üzere olduğunu ifade eden Güler, bu sayede petrol ve doğal gazın ardından elektrikte de üretici ve tüketici ülkeler arasında köprü ülke haline gelmenin mümkün olacağını kaydetti. Güler Avrupa ve Türkiye arasında ki saat farkının yeni bir ticaret kapısı olacağını Avrupa'da elektrik kullanımının en yoğun olduğu saatlerde Türkiye'nin elektrik satabileceğini tersi durumda da ucuza elektrik alabileceğini anlattı.
GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ENERJİDE KURTULUŞ SAVAŞI
Türkiye'nin 2007 yılında ürettiği toplam elektriğin 190 milyar Kilowatt saat toplam güneş enerjisi potansiyelinin ise 380 milyar Kilowatt saat olduğunu belirten Enerji Bakanı Güler, sadece Antalya'da çatıların güneş pilleri ile örtülmesi halinde dahi Kayseri gibi bir sanayi şehrinin tükettiği elektriğin 10 katı bir üretim gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Güler "Fotovoltaik pillerin fiyatı biraz yüksek ama bilgisayar fiyatı gibi giderek düşüyor Petrol de arttığı için bir yerde buluşacaklar, bu buluşacağı yıl 2010 2011 gibi gözüküyor. Buna çok hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye burada tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda diğer mazlum ülkelere nasıl örnek olduysa enerji kurtuluş savaşında da diğer ülkelere örnek olabilecek bir konumda" dedi.
2009'DA KARADENİZ'DE 5 KUYU AÇILACAK
ışa bağımlılığı azaltmak için özellikle Türkiye'nin kendi petrol ve doğal gazını çıkarması amacıyla arama faaliyetlerini hızlandırdıklarını belirten Bakan Güler, bu amaçla TPAO'nun arama bütçesini 8 kat arttırdıklarını hatırlattı. Karadeniz'de 2 ve 3 boyutluk sismik araştırmaları tamamladıklarını ve 2009'da 800 milyon dolar yatırım ile 5 kuyu açacaklarını ifade eden Güler, Karadeniz'in jeolojik özelliklerinin Hazar denizine benzediğini ve matkabın ucundan istenildiği gibi bir sonuç çıkması halinde dışa bağımlılığın önemli ölçüde azalacağını ve yürüyüşümüzün biraz daha değişeceğini belitti.
RÜZGAR TÜRBİNİ İMALATI OTOMOTİVDEN DAHA BÜYÜK SEKTÖR
Rüzgar enerjisinde 2020 yılında hedefin 20 bin Megawatt üretim olduğunu hatırlatan Bakan Güler, Megawatt başına 2 milyon dolardan hesaplanırsa toplam olarak 40 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu ve bu miktarın otomotiv sektöründen dahi büyük olduğunu söyledi. Rüzgar türbinlerini yurt içinde üretmek istediklerini belirten Güler bu amaçla yurtdışından teknoloji transferi yapılmakta olduğunu belirtti.
500 KWH'A KADAR YATIRIM SERBEST OLACAK
500 Kilowatt saat'e kadar yatırımların izin alınmadan yapılmasını sağlayacakların ı ifade eden Güler, böylece 150 dairelik bir sitenin kendi elektriğini üretecek bir sisteme sahip olacağını hatta kullanmadığı dönemlerde bu elektriğini piyasaya satabileceğini kaydetti.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.