Sarıgül CHP’den Şişli Belediye Başkanlığı’na aday adaylık başvurusu yaptı
Mustafa Sarıgül CHP’den Şişli Belediye Başkanlığı için CHP Şişli İlçe Başkanlığı’na kalabalık bir ekiple giderek aday adaylık başvurusu yaptı.
MUSTAFA SARIGÜL KİMDİR?
Türk iş adamı ve siyasetçi Mustafa Sarıgül, 15 Kasım 1956’da doğdu. Süleyman ve Seher Sarıgül'in torunu olan Mustafa Sarıgül'un babası Hakkı Sarıgül, annesi ise Ayşe Ateş Sarıgül'dür. Ayrıca kendisinin anne ve babası Erzincan'dan ayrılarak İstanbul'a yerleşmiştir.
SARIGÜL'ÜN EĞİTİMİ
Mustafa Sarıgül, eğitimine Erzincan Güngören Köyü İlkokulu’nda başladı. Ailesinin İstanbul’a göç etmesi nedeniyle eğitimine İstanbul’da devam etti. Ortaokulu Şişli Ortaokulu’nda, Liseyi de Zincirlikuyu İsov Yapı ve Meslek Lisesinde tamamladıktan sonra dönemin bakanı Mustafa Üstündağ’ın başlattığı 3 aylık öğretmenlik kursunun ardınadan öğretmen olarak çıktı.
İlk eşi Hülya Köksaloğlu; 1980 yılında öldürülen CHP’nin önemli isimlerinden, milletvekili ve İstanbul’un zengin işadamlarından Abdurrahman Köksaloğlu'nun tek kızıydı. Bu evlilikten Abdurrahman Emir adında bir oğlu bulunan Sarıgül, eşi vefat ettikten 8 ay sonra Aylin Kotil ile evlendi. Aylin Kotil yine CHP’nin önemli isimlerinden ve İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil’in kızıydı. Evlendiklerinde Sarıgül 36, Kotil ise 22 yaşındaydı. Haziran 2008'de ise boşandılar. Biri de Aylin Kotil'den Ömer ismiyle iki çocuk sahibidir.
SARIGÜL'ÜN İŞ HAYATI
İlk iş hayatına otoparkçılıkla başladı. Sonra Kağıthane Belediyesi’nde çalıştı. Ardından CHP’ye üye olan Sarıgül CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediyes'nin İETT sınavına girdi. Sözlüden 58 yazılıdan da 100 alarak sınavı birincilikle kazandı. Bir süre sonra işten ayrılarak ticarete atıldı. Öldürülen kayınpederi Abdurrahman Köksaloğlu’nun Abide-i Hürriyet Caddesi’ndeki lastik bayisinin, taksi ve otopark işletmeciliğinin başına geçti. Siyasetle birlikte işleri de büyüten Sarıgül, Genel Merkezi Şişli’de olan Reno-mais’in Şişli’de bayiliğini aldı. Şişli’de birçok benzin istasyonuna sahip oldu ve birçok da ortaklıklar kurdu. 1993 yılında Romanya'da fırın işletmeciliği yaptı. Şişli Belediye Başkanı iken Şişli Vakfı'nı kurdu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı hedefe koyduktan sonra da bu vakfı İstanbul Şişli Vakfı'na çevirdi. Bu vakfa ait bir adet İstanbul Şişli Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. Başta Şişli olmak üzere İstanbul ve Türkiye’nin en değerli yerlerinde gayri menkul zenginidir.
SARIGÜL'ÜN SİYASİ KARİYERİ
Siyasi yaşamına Cumhuriyet Halk Partisi Şişli İlçesi Gençlik Kolu Yönetim Kurulu üyeliği ile başladı. Daha sonra Gençlik Kolu Yönetim Kurulu Sekreterliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı, İlçe Başkanlığı, İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Bu süreler içinde CHP Kurultay Delegesi olarak Şişli İlçesinin temsil yetkisini kullandı.
Sarıgül’ün evlilik yaptığı güçlü ailelerin etkisiyle maddi hayatı ile beraber siyasi hayatı da hızla yükselişe geçmeye başladı. Sarıgül Alman Sosyal Demokrat Partisi’nin (SPD)Eylül 2005 ve 2008 seçimlerinde, seçim kampanyasına destek vermiştir.
1987 Genel Seçimlerinde Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden TBMM 18. Dönem İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya girdi. TBMM Başkanlık Divanı Üyeliği, Türk Parlamenterler Birliği Üyeliği, Türk-Alman Parlamento Dostluk Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği, Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye Millî Olimpiyat Komitesi üyeliği, Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Asbaşkanlığı gibi görevlerde bulundu.
İlk kez 1994'te aday olduğu; ancak kazanamadığı Şişli Belediye Başkanlığı'nı yine Demokratik Sol Parti adayı olarak katıldığı 1999 Yerel Seçimlerinde kazanarak Şişli Belediye Başkanı görevini üstlendi.
Şişli Belediye başkanlığı sırasında Sarıgül, Romanya Cumhurbaşkanı tarafından üstün hizmet madalyası ile ödüllendirildi. 2002 yılında DSP'den istifa ederek İsmail Cem'in liderliğinde kurulan Yeni Türkiye Partisi'ne geçti. 2003'te YTP'den ayrılarak Cumhuriyet Halk Partisi'ne katıldı.
28 Mart 2004 yerel seçimlerinde CHP'den aday olduğu Şişli belediye başkanlığına ikinci kez seçildi. Bu seçimlerde aldığı yüzde 67'nin üzerindeki oy oranından cesaret alan Mustafa Sarıgül, CHP liderliğine aday oldu.
24 Mart 2005 tarihinde partinin yüksek disiplin kurulu tarafından kurultayı arbede ve şiddet ortamına çevirdiği gerekçesiyle CHP'den tasfiye edildi.
Bu kararın iptali için verdiği uzun hukuk mücadelesini 2008'de kaybeden Sarıgül, Kasım 2008'de Demokratik Sol Parti'ye katıldı. Sarıgül'ün yeniden DSP'ye katılması üzerine düzenlenen törende "Halkçı Sarıgül" sloganları atılmıştı. 2009 Yerel Seçimleri'nde, bu sefer DSP'den, üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına aday oldu. Sarıgül, bu seçimlerde seçimlerde "Sevgi Kazanacak" sloganıyla yüzde 55 oranında oy alarak, bir önceki seçime göre oy oranı azalmasına rağmen üçüncü kez Şişli belediye başkanlığına seçildi.
Mustafa Sarıgül, 2009 yılında Türkiye Değişim Hareketi'ni başlattı. 2010 yılı ocak ayı başında yeni partisini kuracağını açıklayan Mustafa Sarıgül bu partinin tüzük taslaklarını medyaya açıkladı.
22 Haziran 2010 tarihinde yaptığı basın toplantısında Türkiye Değişim Hareketi'nin partileşmeyeceğini ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun genel başkanlığındaki CHP'yi destekleyeceğini açıkladı. 31 Ekim 2013 tarihinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin ile birlikte yaptığı basın toplantısında yeniden CHP'ye katıldığını açıkladı. 2 Kasım 2013 günü Mustafa Sarıgül'ün CHP'ye partiden ihracı kalkması için verdiği dilekçe sonrası PM' de onaylanıp 3 Kasım 2013 günü partiden ihracı kalkmış ve resmen tekrar CHP'ye dönmüştür. 2014 yerel seçimlerindeCHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı olan Mustafa Sarıgül, başkanlığı AK Parti adayı Kadir Topbaş'a kaybetmişti.
SARIGÜL’ÜN SİYASİ GEÇİŞLERİ
1987-1991 Sosyal Demokrat Halkçı Parti
1999-2002 Demokratik Sol Parti
2002-2003 Yeni Türkiye Partisi
2003-2005 Cumhuriyet Halk Partisi
2008-2009 Demokratik Sol Parti
2009-2013 Bağımsız
2013-2018 Cumhuriyet Halk Partisi
2019-?
SARIGÜL’ÜN YAZDIĞI KİTAPLAR
Mustafa Sarıgül'ün, TBMM'de bir Milletvekili, İstanbul'da Direksiyon Sallamak ve kendi hayatını anlattığı Ne Bir Eksik Ne Bir Fazla adlı üç kitabı bulunmaktadır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.