Aklınıza gelir miydi, onca allanıp pullanan IQ’nun bireysel başarıdaki payının % 10’u geçmediği? Yüksek IQ’nun iş ve özel yaşamda mutluluğu ve başarıyı garanti etmediği? Peki, hiç düşünmüş müydünüz, duygusal ve sosyal zekânın, kişisel gelişiminizde ne kadar etkin ve kalıcı olduğunu?
IQ, hedefe yönelik eylemlere yol açmaz. Halbuki duygusal ve sosyal becerileri gelişmiş insanlar, gündelik hayatın şifresini yorulmadan çözen kişilerdir: diğerlerine oranla daha mutlu, daha üretken, daha dikkatli ve dengeli olurlar. Konsantrasyon kabiliyetleri artar.
10 Adımda Duygusal Zekâ kitabı beyin, duygular ve davranışlar üzerine bir sürü ilginç bilgiyi bir araya getiriyor. Korku, öfke, üzüntü, mutluluk, hayret, tiksinme ve horgörü ekseninde duyguların, üçüncü şahısları anlamada, bir ürünü satmada, bir reklam metni yazmada, kendini savunmada, rakiplerini ikna etmede ne kadar etkili olduğunu kanıtlıyor. Mantıktan vazgeçmeyi değil ama, duyguların vazgeçilmezliğini somut örneklerle açımlıyor. Testler, duygusal ödevler ve alıştırmalarla kendinizi ve çevrenizi ölçmenizi sağlıyor.
“Herkes kızabilir, bu kolaydır. Ancak doğru insana, doğru ölçüde, doğru zamanda, doğru nedenle ve doğru şekilde kızmak, işte bu kolay değildir.”
Aristoteles
Kitaptan neleri öğreneceksiniz:
• Duygular doğru kararlar almayı nasıl sağlar?
• Duygular nasıl yönetilir? Duygusal çatışmalar nasıl çözülür?
• Duygusal zekânın insan kariyerindeki rolü nedir?
• Duygusal zekâsı gelişkin biri hangi ayrıcalıklara sahiptir?
• Duygusal zekâ nasıl geliştirilir?