10. Ulaştırma Şurası İstanbul da başladı

10. Ulaştırma Şurası İstanbul'daki Haliç Kongre Merkezi'nde başladı.

Ulaştırma Şurası'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB'ye yeni bir vizyon kazandırmak için büyük bir hızla değiştiğini belirterek şöyle konuştu:
"BM Genel Kurulu ve G-20 zirvesi çerçevesindeki ziyaretimiz şunu gösterdi. Türkiye'nin bölgesel barış için, küresel barış için, refah, kalkınma ve istikrar için bugüne kadar sağladığı, bundan sonra sağlayacağı çok büyük katkılar olacaktır.

Türkiye olarak önümüzdeki 25 yıl içinde yaklaşık 350 milyar dolarlık ulaştırma ve haberleşme altyapı yatırımı yapmayı planlıyoruz. İstanbul için tarihi ve doğal dokuya zarar vermeden 3. köprüye ihtiyaç var ama burada daha adı duyuldu hemen karşı çıkılıyor. Bugün karşı çıkanlar birinci köprüye de karşı çıkmışlardı ama sonra utanmadan, sıkılmadan o birinci köprünün üzerinden seyahat ettiler. İkinci köprüye de karşı çıktılar, sonra utanmadan, sıkılmadan o köprünün üzerinden de geçtiler. Şimdi aynen 3. köprüye de karşı çıkıyorlar. Ne yapılacak, ne edilecek hiç farkında değiller.

ABD'de bir nehrin üzerinde 500 metre arayla 3 tane köprü var. Bunlar olmazsa olmaz. Kimler buna karşı çıkıyor biliyor musunuz? Böyle her iki tarafı kapalı olanlar var ya tek istikamette bakanlar var ya işte onlar karşı çıkıyor."


Hızlı tren çalışmaları

Hicaz demiryolunu inşa etmiş, İstanbul'u o günün şartlarında çok uzak şehirlere bağlamış bir kültürün varisleri olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, Cumhuriyetin ilk yıllarında da demiryolu inşası önemli bir hedef olarak belirlenmesine rağmen ne yazık ki bu vizyon devam ettirilmediğini bildirdi. iktidarları döneminde karayoluyla birlikte demiryolu taşımacılığını da bir devlet politikası haline getirdiklerine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bir türlü hayata geçirilemeyen hızlı tren projelerini başlattıklarını ve bunlardan biri olan Ankara-Eskişehir hattında ulaşımı açtıklarını ifade etti.


Havayolu ulaşımı

Havayolu ve denizyolu ulaşımında da ülke olarak büyük mesafeler katedildiğini, tarihinin en büyük atılımlarını gerçekleştirdiğini anlatan Erdoğan, dünyada yüzde 5 olan büyüme oranınn Türkiye'de yüzde 30'a kadar çıktığını bildirdi.

Türkiye'de uçağa binmeyi lüks olmaktan çıkardıklarına dikkati çeken Erdoğan, sefer ve yolcu sayısında büyük bir artış yaşandığını kaydetti. Göreve geldiklerinde Sabiha Gökçen Havalimanı'nın çalışmadığını, şimdi buranın uçak trafiğine yetmediğini ifade eden Erdoğan, yeni terminal binasının hizmete girmesinin ardından burasının uluslararası boyutta çok daha yoğun hizmet veren bir havaalanı haline geleceğini söyledi. Erdoğan, " İstanbulumuza bir kaç havaalanı daha yapmamız gerekiyor" diye konuştu.


Bölünmüş karayolları

Hızlı, rasyonel bir eylem planıyla birlikte 6 bin kilometrelik bölünmüş yol ağına, 7 yılda 10 bin 600 kilometre ilave ederek, bölünmüş yol ağını yaklaşık 16 bin 700 kilometreye çıkardıklarını bildiren Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:
"Kara yollarında ölümlü kaza oranı, bu yollar sayesinde yüzde 80 oranında azaldı. Son 7 yıl içinde gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla, yurtiçindeki ulaşım ağımıza deyim yerindeyse tam manasıyla çağ atlattık. Sadece yurtiçindeki ulaşım imkanlarına çağ atlatmakla kalmadık. Komşu ülkelerle yaptığımız uluslararası projelerle ulaşımda ciddi bir küresel entegrasyona da adım atmış olduk."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Yükseltilmiş Zeminler: Modern Yapılarda Fonksiyonellik ve Estetik Çözüm
Zor Zamanlarda Okunacak Dualar ve 1 Saatte Geri Getirme Duası
Ankara Psikolojik Danışmanlık Merkezi Hangi Alanlarda Hizmet Veriyor
Afyon Tel Örgü, Afyon Panel Çit ve Afyon Beton Direk: Altyapı Güvenliğinde Yenilikçi Yaklaşımlar
Kayseri’de Yangın Güvenliği ve Yangın Söndürme Sistemleri